Aprobarea reţelei şcolare orădene pentru anul 2012-2013 s-a lăsat cu scandal. Consilierii locali ai USL au votat joi reţeaua şcolară în forma propusă de municipalitate cu aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. Hotărârea a fost adoptată cu 17 voturi din partea reprezentanţilor USL şi 7 voturi împotrivă exprimate de reprezentanţii UDMR şi PDL.
Reprezentanţii Uniunii s-au arătat revoltaţi că, spre deosebire de Hotărârea de Consiliu Local adoptată la începutul anului, în noua formă a reţelei şcolare, Şcoala "Andrei Mureşanu" din cartierul Rogerius a fost alocată Liceului Ortodox "Roman Ciorogariu" şi nu Colegiului Naţional "Mihai Eminescu".
"Nici dumneavoastră nu v-ar conveni..."
La invitaţia liderului grupului UDMR, Rozalia Biro, la şedinţa de joi a deliberativului local a luat parte şi un grup de ai părinţi copiilor de etnie maghiară care se opun arondării claselor la Liceul Ortodox. Unitatea şcolară are înscrişi circa 50 de elevi, în diferite clase, din care 12 au fost înscrişi în clasa I. Cei mai revoltaţi sunt părinţii "bobocilor". "Aceşti părinţi şi-au înscris copiii la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi s-au trezit pe 24 iulie că de fapt sunt înscrişi la Liceul Ortodox", a declarat Biro.
Consilierul UDMR a spus că măsura s-a luat fără consultarea părinţilor, a Consiliului Director al şcolii şi chiar fără informarea consilierilor locali. "Eu fac parte din Consiliul de Administraţie al Liceului Ortodox, dar n-am fost invitată niciodată, la nicio şedinţă", a protestat Biro.
Fostul viceprimar a afirmat pentru BIHOREANUL că solicitarea părinţilor copiiilor de etnie maghiară este pe deplin justificată. "Eu nu am vrut să folosesc acest argument în plenul Consiliului Local, dar poate nici dumneavoastră, ca ortodox, nu v-ar conveni să vă daţi copilul la un liceu reformat", a spus Biro.
"La loc comanda!"
Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan a declarat că această stare tensionată a apărut ca urmare a modificărilor făcute în reţeaua şcolară orădeană la începutul anului 2012, când Şcoala Andrei Mureşanu a fost alocată Colegiului Naţional Mihai Eminescu pentru o mai bună gestionare a resurselor.
La acea dată, municipalitatea şi-a ridicat în cap conducerea Liceului Ortodox, care a reclamat că acesta este lăsat fără clase. "Vreme de doi ani Şcoala Andrei Mureşanu a funcţionat în cadrul Liceului Ortodox şi nu au fost probleme. În iarnă, când s-a discutat reţeaua şcolară şi s-a hotărât trecerea şcolii la Colegiul Eminescu, au venit în Consiliul Local zeci de părinţi ai copiilor de la Liceul Ortodox să protesteze. Acum s-a hotărât revenirea la formula iniţială. Oricum, Liceul Ortodox urmează să se mute în doi sau trei ani în locaţia fostului liceu CFR de lângă Gară. Până atunci poate funcţiona împreună cu şcoala", a declarat Bolojan.
"Înţeleg nemulţumirea părinţilor..."
Edilul a dat de înţeles că luarea acestei măsuri a fost uşurată de faptul că nici conducerea Colegiului Mihai Eminescu nu a fost foarte încântată să preia managementul unei şcoli aflate la celălalt capăt al oraşului. "Eu înţeleg nemulţumirea părinţilor care şi-ar dori să îşi înscrie copiii în clasa întâi la Colegiul Mihai Eminescu, care are un renume, în vreme ce Liceul Ortodox este la început, dar nu avem ce face", a declarat Bolojan. Edilul a spus că, odată adoptată, Hotărârea de Consiliu Local va fi aplicată în formula actuală.
BIHOREANUL a aflat că problema este cu atât mai complicată cu cât, în eventualitatea în care o parte din părinţii celor 12 copiii de etnie maghiară care au fost înscrişi în clasa întâi îi vor retrage pentru a-i înscrie la altă şcoală, instituţia nu va mai putea înfiinţa o clasă de limbă maghiară. Potrivit legii, numărul minim de elevi dintr-o clasă este 12, iar dacă nu se formează o clasă există posibilitatea ca unii dascăli să rămână fără catedră.
S-a mărit reţeaua şcolară
Conform Hotărârii de Consiliu Local, reţeaua şcolară orădeană pentru anul 2012-2013 va număra 49 de unităţi de învăţământ de stat cu personalitate juridică şi 17 unităţi de învăţământ particular. De asemenea, aleşii orădenilor au modificat şi denumirile de şcoli, unităţile de învăţământ primar fiind rebotezate din "Şcoala cu clasele I - VIII" în "Şcoala gimnazială".
Reţeaua şcolară aprobată joi a fost majorată de la 45 de unităţi câte au fost stabilite la începutul anului, la 49 de unităţi şcoalare. Consilierii locali au hotărât să menţină de sine stătătoare Şcoala Gimnazială "Octavian Goga", care iniţial urma să fie absobită de Colegiul Tehnic "Transilvania", măsură luată la presiunea părinţilor şi cadrelor didactice de aici.
De asemenea, a mai fost înfiinţată Grădiniţa cu program prelungit 52 care va funcţiona în clădirea construită în strada Liszt Ferenc, fiind practic prima grădiniţă orădeană ridicată în Oradea după Revoluţie. Cu ocazia stabilirii reţelei şcolare au mai primit personalitate juridică Grădiniţa cu Program Prelungit 25 din strada Zalăului care înglobează Grădiniţa 22 din Calea Clujului şi Grădiniţa 1 din strada Iuliu Hossu, şi Grădiniţa cu Program Prelungit 34 din Parcul Petofi care a încorporat şi Grădiniţa 48.
Conform Hotărârii de Consiliu Local reţeaua şcolară orădeană va număra în anul 2012-2013 trei colegii naţionale, un colegiu economic, cinci colegii tehnice, opt licee vocaţionale, trei licee tehnologice, 12 şcoli gimnaziale şi 12 grădiniţe cu program prelungit.
La rândul său, învăţământul particular va număra trei şcoli postliceale, trei licee, o şcoală gimnazială, cinci grădiniţe cu program prelungit şi patru grădiniţe cu program normal.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.