URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iulie 2012, 18:21

Scandal: Consilierii UDMR s-au opus trecerii Şcolii Andrei Mureşanu în subordinea Liceului Ortodox

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aprobarea reţelei şcolare orădene pentru anul 2012-2013 s-a lăsat cu scandal. Consilierii locali ai USL au votat joi reţeaua şcolară în forma propusă de municipalitate cu aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. Hotărârea a fost adoptată cu 17 voturi din partea reprezentanţilor USL şi 7 voturi împotrivă exprimate de reprezentanţii UDMR şi PDL.

Reprezentanţii Uniunii s-au arătat revoltaţi că, spre deosebire de Hotărârea de Consiliu Local adoptată la începutul anului, în noua formă a reţelei şcolare, Şcoala "Andrei Mureşanu" din cartierul Rogerius a fost alocată Liceului Ortodox "Roman Ciorogariu" şi nu Colegiului Naţional "Mihai Eminescu".

"Nici dumneavoastră nu v-ar conveni..."

La invitaţia liderului grupului UDMR, Rozalia Biro, la şedinţa de joi a deliberativului local a luat parte şi un grup de ai părinţi copiilor de etnie maghiară care se opun arondării claselor la Liceul Ortodox. Unitatea şcolară are înscrişi circa 50 de elevi, în diferite clase, din care 12 au fost înscrişi în clasa I. Cei mai revoltaţi sunt părinţii "bobocilor". "Aceşti părinţi şi-au înscris copiii la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi s-au trezit pe 24 iulie că de fapt sunt înscrişi la Liceul Ortodox", a declarat Biro.

Consilierul UDMR a spus că măsura s-a luat fără consultarea părinţilor, a Consiliului Director al şcolii şi chiar fără informarea consilierilor locali. "Eu fac parte din Consiliul de Administraţie al Liceului Ortodox, dar n-am fost invitată niciodată, la nicio şedinţă", a protestat Biro.

Fostul viceprimar a afirmat pentru BIHOREANUL că solicitarea părinţilor copiiilor de etnie maghiară este pe deplin justificată. "Eu nu am vrut să folosesc acest argument în plenul Consiliului Local, dar poate nici dumneavoastră, ca ortodox, nu v-ar conveni să vă daţi copilul la un liceu reformat", a spus Biro.

"La loc comanda!"

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan a declarat că această stare tensionată a apărut ca urmare a modificărilor făcute în reţeaua şcolară orădeană la începutul anului 2012, când Şcoala Andrei Mureşanu a fost alocată Colegiului Naţional Mihai Eminescu pentru o mai bună gestionare a resurselor.

La acea dată, municipalitatea şi-a ridicat în cap conducerea Liceului Ortodox, care a reclamat că acesta este lăsat fără clase. "Vreme de doi ani Şcoala Andrei Mureşanu a funcţionat în cadrul Liceului Ortodox şi nu au fost probleme. În iarnă, când s-a discutat reţeaua şcolară şi s-a hotărât trecerea şcolii la Colegiul Eminescu, au venit în Consiliul Local zeci de părinţi ai copiilor de la Liceul Ortodox să protesteze. Acum s-a hotărât revenirea la formula iniţială. Oricum, Liceul Ortodox urmează să se mute în doi sau trei ani în locaţia fostului liceu CFR de lângă Gară. Până atunci poate funcţiona împreună cu şcoala", a declarat Bolojan.

"Înţeleg nemulţumirea părinţilor..."

Edilul a dat de înţeles că luarea acestei măsuri a fost uşurată de faptul că nici conducerea Colegiului Mihai Eminescu nu a fost foarte încântată să preia managementul unei şcoli aflate la celălalt capăt al oraşului. "Eu înţeleg nemulţumirea părinţilor care şi-ar dori să îşi înscrie copiii în clasa întâi la Colegiul Mihai Eminescu, care are un renume, în vreme ce Liceul Ortodox este la început, dar nu avem ce face", a declarat Bolojan. Edilul a spus că, odată adoptată, Hotărârea de Consiliu Local va fi aplicată în formula actuală.

BIHOREANUL a aflat că problema este cu atât mai complicată cu cât, în eventualitatea în care o parte din părinţii celor 12 copiii de etnie maghiară care au fost înscrişi în clasa întâi îi vor retrage pentru a-i înscrie la altă şcoală, instituţia nu va mai putea înfiinţa o clasă de limbă maghiară. Potrivit legii, numărul minim de elevi dintr-o clasă este 12, iar dacă nu se formează o clasă există posibilitatea ca unii dascăli să rămână fără catedră.

S-a mărit reţeaua şcolară

Conform Hotărârii de Consiliu Local, reţeaua şcolară orădeană pentru anul 2012-2013 va număra 49 de unităţi de învăţământ de stat cu personalitate juridică şi 17 unităţi de învăţământ particular. De asemenea, aleşii orădenilor au modificat şi denumirile de şcoli, unităţile de învăţământ primar fiind rebotezate din "Şcoala cu clasele I - VIII" în "Şcoala gimnazială".

Reţeaua şcolară aprobată joi a fost majorată de la 45 de unităţi câte au fost stabilite la începutul anului, la 49 de unităţi şcoalare. Consilierii locali au hotărât să menţină de sine stătătoare Şcoala Gimnazială "Octavian Goga", care iniţial urma să fie absobită de Colegiul Tehnic "Transilvania", măsură luată la presiunea părinţilor şi cadrelor didactice de aici.

De asemenea, a mai fost înfiinţată Grădiniţa cu program prelungit 52 care va funcţiona în clădirea construită în strada Liszt Ferenc, fiind practic prima grădiniţă orădeană ridicată în Oradea după Revoluţie. Cu ocazia stabilirii reţelei şcolare au mai primit personalitate juridică Grădiniţa cu Program Prelungit 25 din strada Zalăului care înglobează Grădiniţa 22 din Calea Clujului şi Grădiniţa 1 din strada Iuliu Hossu, şi Grădiniţa cu Program Prelungit 34 din Parcul Petofi care a încorporat şi Grădiniţa 48.

Conform Hotărârii de Consiliu Local reţeaua şcolară orădeană va număra în anul 2012-2013 trei colegii naţionale, un colegiu economic, cinci colegii tehnice, opt licee vocaţionale, trei licee tehnologice, 12 şcoli gimnaziale şi 12 grădiniţe cu program prelungit.

La rândul său, învăţământul particular va număra trei şcoli postliceale, trei licee, o şcoală gimnazială, cinci grădiniţe cu program prelungit şi patru grădiniţe cu program normal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
e bine!
pt dl.eminescian!!!rushine este ca popii prostesc tot mai multi oameni,iar acum vin cu pretentia sa bage religia in scoli....poiiiiiiiiiii,sa ramana in biserica...cine vrea religie,o sa mearga la biserica...lasati scolile in pace,si asa e vai de capul lor!!!
Postat 17 August 2012, 09:19 de feliciano57
e bine!
ca draq mai vor tzapii astia???sa puna mana pe tot orasul???cate cladiri au luat de la populatie,cat teren????de ce nu stau acolo in banca lor sa se roage,nu sa-si umple buzunarele de la amaratii pe care pot sa-i duca de nas!!???
Postat 17 August 2012, 09:15 de feliciano57
Neintelegere
Dvs nu intelegeti lucrurile. Daca te inscrii intr-o scoala confesionala, invatati numai religia care apare si in numele institutiei. deci copii catolici care invata spre exemplu in scoala reformata, invata numai religia reformata.
Postat 25 Iulie 2012, 20:57 de eminescian lucid
Trist, dar adevarat!
Prostia nu doare, dar costa!
Postat 25 Iulie 2012, 14:42 de Apolitic.
Cozile de topor
Dar ăia trei consilieri rătăciţi ai PDL din consiliul local votează ce le spune Rozi Biro, sau au ajuns acolo ca să reprezinte interesele majorităţii orădenilor ??? Ori fac figuraţie doar ca să se bage singuri în seamă şi să se scrie despre ei ?
Postat 25 Iulie 2012, 12:00 de Carp III
ce mai ii si prostia asta?
Din moment ce Andrei Muresan si cu Roman Ciorogariu se inteleg si Mihai Eminescu nu ii vor de ce vin niste boraturi de politicieni sa rastoarne toata situatia? E ca si cazul UMF din Tg Mures nici studentii nici profii de etnie maghiara nu doresc acea "linie separata" insa curva politica se baga in seama si incearca sa ii scindeze. Pacat ca unii oameni nu au suficienti neuroni in a gandi si se lasa prostiti si pt asta au de suferit pe urma mai multi. Acei copii care se simt aiurea ca nu is inscrisi, clasa care se va desfiinta, si profesorii care nu isi vor completa norma.Totul doar ca unele curve politice nu suporta anumite idei. Ce la Greco-Catolic credeti ca is numa de religie greco=catolica? ori la penticostal numai de religie penticostala etc? va inselati amarnic. Liceul greco-catolic, penticostal si baptist sunt licee bune o dovedesc provovabilitatea ridicata la bac.
Postat 24 Iulie 2012, 21:46 de doggy_c
ce mai ii si prostia asta?
WTF? Ce e asa mare branza ca acea clasa maghiara va studia la Liceul Ortodox, ori Mihai Eminescu ori Andrei Muresan sau cum mama dracu s-ar numi... Nu are nici o releventa daca nu vor sa faca la religie ortodoxia foarte bine poate opta pentru catolicism nu e nici un fel de problema se va gasi un prefesor de religie catolica,ortodoxa,budista,musulmana etc care sa predea la o clasa. e vorba doar de o materie religioasa si atat nu e chiar asa mare scofala. Adica ce daca ai terminat in pedagogic specializarea mate-info intensiv info, gata esti mai prost mate info din pedagogic si din gojdu au studiat aceasi matematica de nivel M1 din cartile scrise de Ganga. Prea putin conteaza chestiunea asta, insa mi se pare foarte aiurea ca acei parinti sa isi retraga odraslele din clasa respectiva doar pt ca is ultra nationalisti si ultra imbecili
Postat 24 Iulie 2012, 21:32 de doggy_c
tacere
Domnul jurnalist parca a lasat afara un punct foarte important din toata discutia prezentata. Domnul Dan Negrean, in calitate de consilier local a intocmit o hotarare privind reevaluarea situatiei. hotararea a fost trimisa apoi inspectoratului scolar judetean, fiind aprobata tot de domnul Dan Negrean, acum in calitatea sa de inspector scolar judetean. Asa poate ocoli un om vocea poporului, pentru ca in situatia prezenta nu numai elevii maghiari nu au fost informati, dar nici copii de etnie majoritara. In concluzie deci, USL incearca pe toate caile sa instaureze un fel de "totalitarism democrat" (paradox!), iar Bihoreanul iarasi pune scandalul pe seama maghiarilor. Rusine tuturor.
Postat 24 Iulie 2012, 20:26 de eminescian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON