Austeritatea pare a fi cuvântul de ordine şi în 2014 la Universitatea din Oradea. Cu o finanţare incertă de la Ministerul Educaţiei, rectorul Constantin Bungău admite că banii instituţiei sunt puţini. "Trebuie să-i chibzuim foarte bine, să nu risipim banii pe care îi avem", a declarat Bungău miercuri, într-o conferinţă de presă.
Dificultatea cea mai mare a rectorului este că nici nu ştie pe ce finanţare să se bazeze de la Bucureşti. "Nu există un algoritm clar de alocare. Ministerul trebuie să fie mai transparent şi să aloce o sumă fixă suficientă pentru un student. Să ni se spună clar şi transparent: în România un student valorează atât", a mai spus Constantin Bungău. În 2013, Universitatea a primit 1.990 de lei pentru fiecare student, adică 40 de milioane de lei în total, în timp ce în urmă cu doi ani primea 2.300 de lei. "Prin comparaţie, în 2013 bugetul de salarizare al Universităţii a fost de 71 de milioane de lei", a declarat rectorul, vrând să sublinieze astfel cât de mică este cota de finanţare a Ministerului în comparaţie cu necesităţile instituţiei.
"În continuare sunt îngrijorat, pentru că, dacă alocarea bugetară va fi suprapusă în oglindă cu cea din 2013, sigur că nu previzionează o situaţie plăcută şi liniştită", a mai spus Bungău. Totuşi, rectorul a garantat că, cel puţin până în martie, când se aşteaptă să semneze contractul instituţional cu Ministerul pentru acest an şi când ar trebui ca Universitatea să primească şi primii bani de la Bucureşti pentru acest an, universitarii orădeni îşi vor lua salariile fără nicio problemă.
Întrebat de BIHOREANUL ce soluţii va lua pentru funcţionarea Universităţii, dacă finanţarea la Minister va întârzia să apară ori va fi insuficientă, rectorul a spus că, pe lângă cheltuirea atentă a banilor, facultăţile orădene trebuie să se concentreze pe programele de studii atractive studenţilor şi să trateze cu "responsabilitate" propunerile de scoatere la concurs a posturilor.
Totodată, Bungău nu ştie încă dacă faptul că Universitatea a primit, la final de 2013, cel mai înalt calificativ din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, "încredere ridicată", va influenţa în vreo formă bugetul instituţiei. Însă, spune rectorul, acest calificativ ar putea să-i determine pe unii absolvenţi de liceu să opteze pentru Universitatea din Oradea în detrimentul altor universităţi, întrucât acest calificativ înseamnă că "se respectă standardele la nivel superior din punct de vedere al procesului educativ, capacităţii instituţionale, managementului, activităţii de cercetare, al imaginii şi al comunicării".
În aceeaşi conferinţă de presă, rectorul a mai anunţat că, în acest an, Universitatea îşi propune să înfiinţeze cel puţin trei programe noi de studii: Grafică, Ştiinţa Mediului şi Sport şi performanţă motrică. Cu 1.594 de angajaţi, din care 1.083 cadre didactice titulare, Universitatea mizează şi în acest an pe proiectele europene cu fonduri nerambursabile. În prezent, universitarii au 54 de cereri de finanţare la care aşteaptă răspuns, în timp ce alte 29 de proiecte au fost aprobate la finele anului trecut.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.