URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 04 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Ianuarie 2014, 13:54

Rectorul Universităţii din Oradea: "Trebuie să chibzuim banii foarte bine"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Austeritatea pare a fi cuvântul de ordine şi în 2014 la Universitatea din Oradea. Cu o finanţare incertă de la Ministerul Educaţiei, rectorul Constantin Bungău admite că banii instituţiei sunt puţini. "Trebuie să-i chibzuim foarte bine, să nu risipim banii pe care îi avem", a declarat Bungău miercuri, într-o conferinţă de presă.

Dificultatea cea mai mare a rectorului este că nici nu ştie pe ce finanţare să se bazeze de la Bucureşti. "Nu există un algoritm clar de alocare. Ministerul trebuie să fie mai transparent şi să aloce o sumă fixă suficientă pentru un student. Să ni se spună clar şi transparent: în România un student valorează atât", a mai spus Constantin Bungău. În 2013, Universitatea a primit 1.990 de lei pentru fiecare student, adică 40 de milioane de lei în total, în timp ce în urmă cu doi ani primea 2.300 de lei. "Prin comparaţie, în 2013 bugetul de salarizare al Universităţii a fost de 71 de milioane de lei", a declarat rectorul, vrând să sublinieze astfel cât de mică este cota de finanţare a Ministerului în comparaţie cu necesităţile instituţiei.

"În continuare sunt îngrijorat, pentru că, dacă alocarea bugetară va fi suprapusă în oglindă cu cea din 2013, sigur că nu previzionează o situaţie plăcută şi liniştită", a mai spus Bungău. Totuşi, rectorul a garantat că, cel puţin până în martie, când se aşteaptă să semneze contractul instituţional cu Ministerul pentru acest an şi când ar trebui ca Universitatea să primească şi primii bani de la Bucureşti pentru acest an, universitarii orădeni îşi vor lua salariile fără nicio problemă.

Întrebat de BIHOREANUL ce soluţii va lua pentru funcţionarea Universităţii, dacă finanţarea la Minister va întârzia să apară ori va fi insuficientă, rectorul a spus că, pe lângă cheltuirea atentă a banilor, facultăţile orădene trebuie să se concentreze pe programele de studii atractive studenţilor şi să trateze cu "responsabilitate" propunerile de scoatere la concurs a posturilor.

Totodată, Bungău nu ştie încă dacă faptul că Universitatea a primit, la final de 2013, cel mai înalt calificativ din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, "încredere ridicată", va influenţa în vreo formă bugetul instituţiei. Însă, spune rectorul, acest calificativ ar putea să-i determine pe unii absolvenţi de liceu să opteze pentru Universitatea din Oradea în detrimentul altor universităţi, întrucât acest calificativ înseamnă că "se respectă standardele la nivel superior din punct de vedere al procesului educativ, capacităţii instituţionale, managementului, activităţii de cercetare, al imaginii şi al comunicării".

În aceeaşi conferinţă de presă, rectorul a mai anunţat că, în acest an, Universitatea îşi propune să înfiinţeze cel puţin trei programe noi de studii: Grafică, Ştiinţa Mediului şi Sport şi performanţă motrică. Cu 1.594 de angajaţi, din care 1.083 cadre didactice titulare, Universitatea mizează şi în acest an pe proiectele europene cu fonduri nerambursabile. În prezent, universitarii au 54 de cereri de finanţare la care aşteaptă răspuns, în timp ce alte 29 de proiecte au fost aprobate la finele anului trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Restructurare departamente
Daca vreti o universitate pentru studenti si pentru comunitate - restructurati departamentele si reduceti numarul de mari directori la mici departamente, mari profesori la mici serii de studenti, mari cheltuieli salariale la mici venituri de la buget si din taxe...nu exista o alta solutie serioasa! Dar, realitatea este ca nu vreti o universitatea pentru studenti si pentru comunitate si nu aveti viziune pe termen lung, vreti o universitate pentru voi si aplaudacii vostri din care sa castigati doar voi pe termen scurt tot ce se poate, iar dupa voi potopul, mai exact falimentul si privatizarea..., nu-i asa?!
Postat 24 Ianuarie 2014, 11:58 de cadru didactic
Externalizare
Externalizarea unor servcii precum cel de curatenie, contabilitate pot aduce o imbunatatire a bugetului pentru universitate dar nu se stie daca exista vointa fiindca toata lumea trebuie sa manance o paine sau cooptarea unor studenti sau persoane voluntare dornice sa execute aceste servicii.
Postat 23 Ianuarie 2014, 17:43 de Dan
Si ce, te-am tinut noi din lucru?
Chibzuieste pana la pensie si o sa-ti fie bine!
Postat 23 Ianuarie 2014, 16:37 de Amatorul USL s.a.
alin
la cate spatii libere aveti ,...de ce nu inchiriati pentru pomeni celor care au deces ,..ii lasati pe cei cu cantina si pe cei de la cimitir sa detina monopolul cu preturi exorbitante ,...SI VA MAI INTREBATI CUM SA FACEM BANI?
Postat 23 Ianuarie 2014, 13:02 de alin
Universitatea care se scufunda
Voi profesori bastani cu salarii de 80-100 de milioane daca ati mai fi renuntat la aceste salarii aberante si enorme in comparatie cu performantele universitatii nu erati in groapa aceasta, la bugetari sau taiat si salarii de 1000-1200 de lei la voi nimic, nu va intereseaza ca studenti sunt cu 40% mai putini ca acum 5 ani spre exemplu,ar trebui sa aveti decenta si sa va ganditi ca sunt angajati in aceea univeristate si cu 800-1000 de lei si tot nu plang toata ziua ca mor de foame, pacat ca ingropati Universitatea cu atitudinea voastra, in care o priviti majoritatea strict ca o vaca de muls ...
Postat 22 Ianuarie 2014, 16:24 de John
ipocritul de Bungău
definiția ipocritului = (Persoană) care se arată altfel de cum este. În cazul lui Bungău, folosește banii universității pentru proiecte de euro-cercetare ca să dea unora/altora salarii obscene și după aia declară că banii trebuie chibzuiți
Postat 22 Ianuarie 2014, 15:07 de johnny
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7308 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON