URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Martie 2014, 15:12

Rectorul la raport: Universitatea este pe minus cu 7,6 milioane lei

Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a ieşit la raport. Conform legii, până la data de 1 aprilie a fiecărui an, rectorul este obligat să prezinte public starea Universităţii, printr-un raport care să arate, printre altele, situaţia financiară, a personalului, a fiecărui program de studii, dar şi a inserţiei profesionale a absolvenţilor. Documentul a fost postat în această săptămână pe site-ul Universităţii (la secţiunea "Informaţii publice").

"Performanţă" nedorită

De departe, cel mai negru capitol al raportului este cel al rezultatelor financiare, care arată că Universitatea a înregistrat în 2013 un deficit financiar de 7,6 milioane de lei. Adică, cheltuielile instituţiei au fost cu 7,6 milioane lei mai mari decât veniturile. "Minusul" din buget este, totuşi, în scădere faţă de 2012, când deficitul se ridica la 12 milioane de lei.

88% din veniturile activităţii de bază ale Universităţii, adică din banii adunaţi din taxele studenţilor şi primiţi de la Ministerul Educaţiei, au fost cheltuiţi pe salarii. "Cheltuielile de personal s-au ridicat la 69 de milioane de lei, în timp ce în 2012 au fost de 63,3 milioane de lei. Au crescut, în condiţiile în care personalul Universităţii s-a micşorat. În trei ani, numărul posturilor titulare a scăzut cu 204 posturi", a declarat pentru BIHOREANUL rectorul Constantin Bungău. Rectorul spune că motivul pentru care cheltuielile de personal au crescut, în timp ce numărul angajaţilor a scăzut, îl reprezintă creşterile salariale aplicate tuturor bugetarilor în ultimii doi ani.

În schimb, rectorul a arătat că a făcut economii la partea administrativă. "Cheltuielile administraţiei centrale au fost de 7,55 milioane lei anul trecut, faţă de 12,9 milioane în 2012", a precizat Bungău.

În acelaşi timp, la finalul anului 2013, Universitatea avea blocate în proiecte cu finanţare internaţională 17 milioane de lei, iar facturi neplătite de 2,1 milioane lei.

Se caută soluţii

În aceste condiţii, este evident că Universitatea are nevoie de măsuri pentru redresarea financiară, mai cu seamă că bugetul pentru 2014 este tot unul de austeritate. "Nu ne putem permite să creştem cheltuielile, dar trebuie să creştem veniturile", a spus rectorul, care se bazează şi că Ministerul va trimite anul acesta mai mulţi bani Universităţii. Asta chit că în contractul instituţional pentru 2014, suma alocată Oradiei este 39,8 milioane lei, în timp ce în 2013 suma s-a ridicat la 40,2 milioane lei. "Vor rămâne la nivel minim cheltuielile de personal, promovările, angajările din exterior", a explicat Bungău.

În plus, cu girul Senatului universitar, rectorul a decis să "îngheţe" concursurile de gradaţii de merit. Asta înseamnă că în acest an niciun cadru didactic al Universităţii nu va putea să-şi depună dosarul pentru a beneficia de bani în plus la salariu pentru merite profesionale. De asemenea, Bungău nu exclude ca unele taxe să crească din toamnă.

Totuşi, chiar şi în condiţiile cheltuielilor reduse, previziunile financiare pentru 2014 arată că salariile universitarilor orădeni vor depăşi veniturile de bază, mai precis vor reprezenta 101,74% din suma banilor de la Minister şi a celor colectaţi din taxe. Ca să nu se ajungă în această situaţie, rectorul se bazează că va reuşi să crească, în acest an, suma veniturilor Universităţii. 

Toate aceste caracteristici financiare au fost prezentate şi senatorilor Universităţii, în şedinţa de luni. Tot atunci, rectorul a prezentat şi Planul Operaţional al instituţiei pentru 2014, respectiv modul în care şi-a îndeplinit obligaţiile asumate în planul din 2013.

Chiar dacă principalul obiectiv de anul trecut, obţinerea calificativului de încredere ridicată din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, a fost atins, numeroase alte obiective precum înfiinţarea unei librării a Universităţii ori lucrări de investiţii la cămine, n-au fost îndeplinite sau au fost îndeplinite parţial. În cele mai multe din cazuri, neîndeplinirea a fost cauzată de lipsa banilor necesari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
BARNEY, LAS-O MOARTA
”FARMACIST” - alias Simonica Bungau ar trebui sa invete sa scrie. „ca va ve-ti descurca” nu se scrie asa. A inceput sa se indoiasca de femeile din jurul micutului??? Ea nu stie ca „femeia te ridica, femeia te coboara”? Costel este paralel cu managementul de orice fel ca despre cel performant nu se cade sa vorbim. Ar fi desuet. Oamenii cu minte l-au parasit demult. S-a inconjurat cu piese si mai slabe la minte ca el pentru a-i putea dirija.
Postat 01 Aprilie 2014, 18:30 de CORNEL
asistent
BATAIE PE SALARII. Ia sa verificam declaratiile de avere.
Postat 30 Martie 2014, 00:05 de CD
@ BUNGAU
OK si asa astept numar de telefon. Multumesc pentru negocierea desteapta pe care mi-ati propus-o. Sunteti intradevar deosebit. Eu nu sunt hapsan, ma multumesc cu 10% si de la cei propusi sunt sigur ca va fi mai bine decat cu procentul de la dumneavoastra. Ati vorbit deja cu ei? Sunt deacord? Dece nu? Este si spre binele lor. Pana la urma cu totii vor fi in castig pe termen lung. Sunteti intradevar un om intelept. Or trece ele si vremurile astea mai grele. Sa auzim de bine nu va luati dupa toti jegosii si nespalatii.
Postat 29 Martie 2014, 15:44 de Inca sustinator
Cd
@sustinator Cere 25% de la Curila S sau Gordam Mircea, ca au salar dublu fata de rector. La fel si Gordanita, sefa lui SeCuRila.
Postat 28 Martie 2014, 23:59 de BUNGAU
Catre Rector de nota 7 ATENTIE!
MASURA 0 SCAPA DE CATIVA OAMENI CARE TE DUC SPRE PENAL PRIN PROSTIA SI LIPSA LOR DE EXPERIENTA (exemplu Cheregi I., Trip S., Prada M Bakter R ) (sprijinate pe oameni competenti ) Masura 1 reduce-ti toate salariile de peste 10000 Ron (incepand de la rector in jos) la 4000 Ron ( Cam 150 persoane, decent nu? Putin sub presedintele Romaniei) timp de 6 ani (ce a ramas din mandat si mai prinde-ti unul domnule rector si domnule presedinte de senat) la restul salariilor nu umblati si va iese minusul si ceva bani pentru studentii pe care ia-ti vitregit Masura 2 reduceti cheltuielile cu zborurile cu avionul (sa nu zburati mai mult de trei odata doamne fereste de o catastrofa aviatica ca sigur moare un universitar, fiecare cursa aviatica are cel putin unul sau uneori chiar trei ) si raman si bani pentru WC - urile care duc dorul igienei. Restul e cancan. Daca ma platiti cu 25% din salarul de rector va mai spun 10 masuri care in cei 6 ani de mandat duc institutia la un profit frumusel si va scapa de cele pomenite de Adrian. (e drept ca nu pica nimic pe sub masa) Astept provincia. Lasati numar de telefon si promit ca va contactez.
Postat 28 Martie 2014, 19:59 de Inca sustinator
oare
nu are interese de grup?nu are obligatii?stii eu citeva ce l ar duce direct la DNA
Postat 28 Martie 2014, 16:27 de ADRIAN
laudatio domnului rector
@farmacist asa e! el e lumina noastra. de maine toti universitarii vor trebui sa aiba tunsoarea sa in semn de respect. ma inchin lui si celor din conducere!
Postat 28 Martie 2014, 16:11 de bakter
Bafta tuturor care fac bine institutiei
Domnul rector este un om deosebit. Este capabil de unul singur sa scoata institutia din minusul creat, prin actiuni competente demne de un conducator,. Are experienta unui patron. Nu are interese de grup si nici obligatii fata de unii si altii nici din familie nici dintre prieteni. Are ce-i trebuie nu are nevoie de spaga de la nimeni si nu face ilegalitati. Sigur unele masuri sunt dureroase. Pe unii ii deranjeaza, pe altii ii inspaimanta, altora le este frica. Da. Ce sai faci? Riscul meseriei. Atentie domnule rector la femeile care va inconjoara. Sunt sigura ca va ve-ti descurca. Bafta! Sa auzim numai de bine. Mai lasati barfa neproductiva oameni buni. Informati-va si apoi vorbiti. Aduceti si voi inbunatatiri sistemului si apoi laudati-va fara frica si rusine.
Postat 28 Martie 2014, 15:04 de Farmacist
Se zbate rectorul dar degeaba
Marire salarii cu 50% la conducere (rector, prorectori) alta cauza a minusului. Promovare cadre didactice cu sau fara merite (legal sau mai putin legal)alta cauza a minusului si multe altele. Asa este pe multi nu-i intereseaza soarta institutiei. Rectorul nu are echipa competenta. Interese de grup mafiot si sabotaje.
Postat 28 Martie 2014, 13:45 de angajat
Costul pe student
Calculati costul per student la fiecare specializare si veti vedea unde sunt probleme.
Postat 28 Martie 2014, 10:11 de Altul
Management de ”Sorbonica”. Ep. Adevăratul minus: Calitatea actului educaţional,
I. ”Rectorul spune că motivul pentru care cheltuielile de personal au crescut, în timp ce numărul angajaților a scăzut, îl reprezintă creșterile salariale aplicate tuturor bugetarilor în ultimii doi ani.” 1. Dl. Rector de ce nu scoate nici un cuvinţel despre celelalte motive? Adică despre acele venituri cam nemeritate şi demne, păstrând proporţia, de salariul unor foşti şi actuali şefi, şefuleţi şi angajaţi la ASF? II. ”Vor rămâne la nivel minim cheltuielile de personal, promovările, angajările din exterior”, a explicat Bungău. 1. Încă un efect negativ al dezvoltării hiperintensive a sistemului ”P.C.R.&Secu&sons” bine consolidat şi enclavizat în ”Sorbonicile” particulare şi de stat ale României. Evident, în dauna unei proces educaţional conform şi de calitate. 2. Oare câţi absolvenţi de FPM, de la specializările legate de industria alimentară şi alimentaţie publică, pot să facă o pâine, un cârnat, parizer, sau un vin de calitate? Câţi dintre acesţia ştiu să lucreze uzual cu o microbiuretă, ca să nu vorbim de spectrofotometre modene (Hach, AnalitikJena ş.a.)? Câţi dintre aceştia ştiu să întocmească, de facto, o documentaţie HACCP conformă? Aici ar trebui să se regăsească, în primul rând, finanţările din diversele proiecte bine bugetate şi nu mai mult în buzunarele …unora. III. ”…numeroase alte obiective precum înfiinţarea unei librării a Universităţii ori lucrări de investiţii la cămine, n-au fost îndeplinite sau au fost îndeplinite parţial. În cele mai multe din cazuri, neîndeplinirea a fost cauzată de lipsa banilor necesari.” 1. Înfiinţarea unei librării a Universităţii se putea face lejer în incinta BUO. Cel puţin în fază iniţială. Aceasta putea avea puncte de lucru şi la unele secţii de facultate ale BUO. 2. Prin cereri de finanţare inteligent concepute de către dascăli/cercetători dedicaţi acestei nobile meserii, se puteau creea şi resurse financiare necesare şi pentru acest(e) obiectiv(e). Ce să mai vorbim despre activitatea de autofinanţare/microproducţie, foarte utilă pentru pregătirea practică a studentului, dar cam inexistentă. IV. O modalitate de reducere a minusurilor din ”Sorbonica” de Oradea: Dezumflarea sistemului ”PCR&Secu/Miliţie&sons” din cadrul personalului didactic şi didactic auxiliar al U.O. Este timpul ca şi la U.O. competenţa profesională să fie criteriul principal de selecţie şi promovare. Care să fie completat obligatoriu şi de valoarea umană. Este timpul ca şi U.O. să aibă un management model Spiru Haret. Vremea a tot felul de ”vameşi”, ”pelicani”, ”George”, srl-işti şi ”inspectori” (în: muşamalizare malpraxis, nesiguranţă alimentară ş.a.), trebuie să apună şi în învăţământul superior orădean de stat. P.S. God bless Romania. God bless U.O. şi pe studenţii ei.
Postat 27 Martie 2014, 21:32 de stefan
se duce de rapa Universitatea din Oradea
E ABSOLUT ABSURD UNDE SA MAI AUZIT CA DIN ALOCAREA BUGETARA SI TOATE TAXELE SA NU AJUNGA UNEI INSTITUTII DE SALARII ... in ce lume traiti in ceea reala sigur nu ce drac cauta profesori cu salarii de peste 100 bulioane intr-o Universitate de mana a doua cu cateva exceptii 3-4 acolo nu ar trebui sa existe salarii peste 2000-3000 de lei, nu se justifica , dar vorba cuiva mai ales a prof. pensionari tragem cat putem si dupa noi potopul ce daca ingropam Univeristatea da-o draku.
Postat 27 Martie 2014, 19:02 de student
Deficit
Poate ar trebui reduse salariile ce incep de la 10.000 pe luna. Anul asta cadrele didactice de la plata cu ora prinesc 4 lei/ora IMPOZABILI Bursele studentilor sunt mizerabile, in timp ce porcii din conducere se ghiftuiesc pe banii statului. Cat timp va mai fi Ministerul atat de prost sa finanteze fabrica de diplome cu performanta 0 ?
Postat 27 Martie 2014, 17:45 de Gigi
untitled
daca maine ar disparea jumatate dintre capetele astea iluminate artificial, de preferat campionii la chiul si miserupism, cred ca n-ar remarca nimeni.
Postat 27 Martie 2014, 17:29 de Purcell
alea multe
in principal cele tehnice. au peste 200% pierderi. e un document clar, care circula in circuit inchis la universitate cu date riguroase in acest sens. poate cei din presa reusesc sa puna mana pe el. e foarte interesant. mai ales ca acolo-s si categoriile de cheltuieli, posturi si salarii si alte cele. ce nu inteleg foarte multi doftori universitari, destepti foc, e ca degeaba stau 15 prof.univ. cu salarii de vreo 100 de milioane fiecare, 7 confi, 5 lectori si 10 asistenti, la 20 de studenti. nu iese nicicum pe plus, nici macar pe zero. da cei mai multi gandesc "cat om putea mulge, mulgem, dupa noi potopu' " si nu exagerez deloc. dar asta tine de management (o gasaca de hoaveri locali adica), nu de noi, "pulimea"
Postat 27 Martie 2014, 17:07 de bucovinineanul
Care universități cauzează deficitul?
Care universități cauzează deficitul?
Postat 27 Martie 2014, 16:52 de rector
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON