URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Noiembrie 2013, 10:57

Psihiatrul Gavril Cornuţiu, pensionat fără voie de Universitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ajuns la vârsta pensionării, medicul psihiatru Gavril Cornuţiu a fost tras pe dreapta din calitatea de profesor titular al Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Conform legii, un universitar are dreptul să rămână titular şi după pensionare, cu condiţia să primească acceptul Consiliului Facultăţii, al Consiliului de Administraţie al Universităţii şi al Senatului universitar.

Conform procedurii Universităţii din Oradea, acest accept se dă dacă facultatea de la care provine universitarul în cauză îşi permite să-i plătească salariul şi dacă acesta este unul din cadrele didactice valoroase ale facultăţii, respectiv fără de care facultatea nu ar îndeplini normele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

"Fără justificare"

Cornuţiu şi-a depus cererea de a rămâne titular la FMF şi a primit acordul consiliului facultăţii, dar şi un aviz pozitiv din partea Departamentului pentru Asigurarea Calităţii, care verifică dacă activitatea didactică a solicitantului îl recomandă ca un cadru didactic ce trebuie păstrat titular. Însă, Consiliul de Administraţie (CA) al Universităţii, format din rector, prorectori şi decani, a respins, prin vot, cererea psihiatrului.

Săptămâna trecută Cornuţiu a contestat avizul negativ primit. În contestaţia depusă la CA şi la Senatul universitar, Cornuţiu arată că se simte discriminat întrucât, de curând, conferenţiarul Ritli Ladislau, tot de la FMF, ajuns şi el la vârsta pensionării, a primit aviz pozitiv pentru menţinerea ca titular.

De asemenea, Cornuţiu arată că este singurul conferenţiar al FMF care predă Psihiatrie, celelalte două cadre didactice având gradul de şef de lucrări. Astfel, susţine el, facultatea nu va mai putea primi rezidenţi în psihiatrie. De asemenea, Cornuţiu îşi etalează lista de cărţi şi articole ştiinţifice publicate, dar şi materialele didactice semnate de el.

"În concluzie, cred că decizia Consiliului Administrativ, după îndeplinirea tuturor criteriilor impuse de regulament, prin votul subiectiv al unor oameni, dintre care majoritatea nu mă cunosc, nu ţine cont de realele interese ale Universităţii din Oradea", a arătat medicul în contestaţie. "Nu există nicio justificare, de absolut nici un fel, pentru discriminarea pe care decizia Consiliului de Administraţie o promovează în privinţa mea", a mai spus Cornuţiu, nemulţumit că de acum va mai putea preda doar ca şi cadru didactic asociat, deci va câştiga mai puţin.

Rămâne cum am stabilit!

Potrivit preşedintelui Senatului universitar, Sorin Curilă, contestaţia conferenţiarului a fost analizată marţi de o comisie mixtă, formată din doi reprezentanţi ai CA şi trei ai Senatului. "Comisia a apreciat contestaţia ca fiind neîntemeiată, întrucât metodologia de soluţionare a cererii a fost respectată", a explicat Curilă pentru BIHOREANUL. Altfel spus, comisia universitară a tras concluzia că medicul a fost refuzat respectându-se paşii impuşi de lege, dar n-a analizat dacă avizul dat de CA este sau nu corect.

Emil Chirila 5.JPGInteresant este că, în aceeaşi perioadă, CA-ul Universităţii şi-a dat acordul menţinerii ca titular a unui alt pensionabil, conferenţiarul Emil Chirilă (foto), de la Facultatea de Ştiinţe Economice, totodată directorul firmei de construcţii Crişana Cons. La fel ca şi Cornuţiu, Chirilă a primit avizul Consiliului Facultăţii, dar, culmea, nu l-a primit pe cel al Departamentului pentru Asigurarea Calităţii. De asemenea, Chirilă nu este conducător de doctorat, iar facultatea mai are alţi trei conferenţiari în Contabilitate, la fel ca el.

În aceste condiţii, pare că şefii Universităţii din Oradea dau aceste avize folosind o dublă măsură. Rectorul Constantin Bungău susţine, însă, că nu este aşa, dar nici nu are o explicaţie concretă. "Votul în CA este secret. Fiecare a votat pe baza pieselor de la dosar", a declarat Bungău, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Rectorul crede că unul din motivele care a dus la avizul nefavorabil pentru Cornuţiu ar fi situaţia financiară a Facultăţii de Medicină. "Facultatea de Ştiinţe Economice are veniturile mai mari decât cheltuielile, cea de Medicină nu", a spus Bungău. Rectorul a mai spus că se bazează pe "înţelepciunea" lui Cornuţiu şi speră că acesta va accepta să rămână cadru didactic asociat şi, astfel, să predea în continuare şi rezidenţilor, şi doctoranzilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Contează şi caracterul
Consider că cei din CA al Universităţii,au ţinut cont şi de caracterul omului.Care-i lipseşte cu desăvîrşire.
Postat 01 Februarie 2014, 05:02 de Grivei Coriolan
inteleptii
Adevarul pentru EGO este otrava.Greu sa suporti pe cineva care te vede GOL
Postat 28 Noiembrie 2013, 10:42 de goron
evident!
"Quod licet Iovi, non licet bovis" (Nu tot ce-i este permis lui Jupiter îi este permis și unui bou -oricui.) cam as s-ar "traduce" ceea ce se petrece la universitate si de ce nu, cam peste tot in tara asta! ;(
Postat 27 Noiembrie 2013, 21:42 de citizen
Timpul trece si nu cere voie!
Lasa, castigi matale destul de la bolunzi, la ce-ti mai trebuie si student(i)e.
Postat 27 Noiembrie 2013, 16:54 de Florin
Legea e lege si pentru Cornutiu, nu numai pentru mojici
Tie frica ca nu-ti ajunge pensia ca sa platesti toate impozitele pe proprietatile matale, dr. Cornutiu, sau ti-e frica ca nu te mai baga nimeni in seama dintre fetele la care te holbai sub fusta?
Postat 27 Noiembrie 2013, 15:00 de Zoom
Onestitate!!
Batrani expirati, mai lasati locul si tinerilor, vremea voastra a tracut. Dle Cornutiu, de ce nu va multumiti si cu statutul de cadru didactic asociat??? Gata, va ajunge.
Postat 27 Noiembrie 2013, 12:31 de Arhimede
cat costa halatul?
In poza cine-i, Geo Saizescu? Domnu doctor sa ne spuna cu "intelepciunea" asteptata de Rector, ce parere are despre cei care l-au "externat" de pe Sectia universitatii cu ura specifica unor cazuri psiho.
Postat 27 Noiembrie 2013, 12:22 de hanibal
Singura problema e banul
Iti ajunge don Cornutiu! Mai lasati si pe altii, mai tineri, la salariile de zeci de milioane!
Postat 27 Noiembrie 2013, 12:22 de Ban
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON