URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
16 Februarie 2012, 16:25

Primăria Oradea nu mai plăteşte naveta profesorilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cadrele didactice care predau în Oradea, dar locuiesc în afara municipiului, primesc o veste proastă de la Primărie: nu li se mai decontează cheltuielile cu naveta. Asta pentru că banii care ar fi trebuit să vină de la Bucureşti pentru aceste decontări s-au tăiat.

Legea Educaţiei Naţionale prevede, la articolul 105, că naveta cadrelor didactice este o cheltuială asigurată prin finanţare complementară de la bugetul de stat, în timp ce Legea 293 din 2011 privind bugetul de stat pentru 2012 prevede că unităţile de învăţământ primesc bani doar pentru cheltuielile de bază. Drept urmare, deşi statul ar trebui să aloce aceşti bani, anul acesta nu-i va da.

Primăria ar putea, din fonduri proprii, să asigure aceste cheltuieli, numai că reprezentanţii municipalităţi spun că nu au de unde.

"Implementarea, începând cu anul 2012, a costului standard pe elev şi pentru cheltuielile de funcţionare ca şi componentă a finanţării de bază, surprinde unităţile şcolare în situaţia unei subfinanţări evidente. Bugetul local va trebui să susţină completarea finanţării de bază asigurate de bugetul de stat, cu prioritate faţă de finanţarea complementară", se arată într-un comunicat al Primăriei.

Practic, municipalitatea dă bani şcolilor doar pentru a asigura cheltuielile de bază pentru care nu vin bani de la bugetul de stat, aceste cheltuieli de bază cuprinzând salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, formarea continuă şi evaluarea personalului, evaluarea periodică internă a elevilor, cheltuielile materiale şi pentru servicii, respectiv întreţinerea curentă.

"Am alocat o sumă consistentă în bugetul local pentru completarea finanţării de bază, pentru că noi considerăm că finanţarea din costul standard pe elev nu va fi suficientă. Dacă Ministerul Educaţiei va aloca, însă, suficienţi bani şi Primăria nu va trebui să plătească pentru cheltuieli de bază, atunci această sumă o vom redirecţiona către cheltuielile complementare, cum e naveta. Însă prioritare sunt cheltuielile de bază, fiind mai important să avem căldură şi electricitate în şcoli", a explicat pentru BIHOREANUL Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice a Primăriei.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că nu au ştiut de această problemă. "Acum analizăm şi noi informarea Primăriei. Vom verifica situaţia şi vom da o lămurire vineri", a declarat pentru BIHOREANUL inspectorul general adjunct Kery Hajnal. Aceasta a mai spus că IŞJ nu a primit astfel de plângeri de la primării din judeţ ori de la cadre didactice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Rusine
Este incredibil dezastrul ce se intampla in sistemul de invatamant din Romania. Am ajuns bataia de joc a tuturor: guvernanti, parinti, copii. Dupa doua facultati terminate, lucrez la 40 km distanta de Oradea platind un abonament de 250 de lei pe luna. Nu exista materiale didactice in gradinita, nu avem jucarii, nu am gasit o carte de povesti in momentul in care am ajuns in acea gradinita. Toate acestea le-am suportat din buzunarul meu, am mai "cersit" jucarii si carti la cunostinte si prieteni. Nu exista un xerox sau o imprimanta pentru a le pregati fise copiilor. Fondul grupei nu avem voie sa strangem. Deci... suntem terminati. Atat psihic, fizic cat si financiar.
Postat 17 Februarie 2012, 16:28 de Ani
gandire
Are cineva idee can cum ii sa dai dintr-un salar de 750 de lei aprox 150 pe naveta? Adica sa inveti 18-19 ani si ai ai un salar "real" de 500 de lei si sa-ti mananci nervi cu "copii" care nu mai stiu de respect si buna purtare. Imaginati-va o familie in care si sotul si si sotia sunt profesori.
Postat 17 Februarie 2012, 08:26 de un programator
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON