URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
20 Decembrie 2013, 15:40

Preşedintele ARACIS, la Universitatea din Oradea: S-a văzut trendul pozitiv (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultima zi înainte de vacanţa specifică sărbătorilor de iarnă a fost una festivă pentru universitarii orădeni. Peste 200 de dascăli s-au adunat în Aula Magna, pentru a celebra faptul că Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior a acordat Universităţii, în premieră, calificativul maxim, de încredere ridicată.

Alături de ei au fost zeci de şefi de instituţii locale, printre care prefectul Claudiu Pop şi viceprimarul Mircea Mălan, dar şi episcopul greco-catolic al Oradiei, PS Virgil Bercea, şi parlamentarii Sonia Drăghici, Ioan Sorin Roman, Gheorghe Bogdan, Szabo Odon şi Adrian Merka.

Muncă de echipă

Rectorul Constantin Bungău a fost cel care a deschis ceremonia, spunând că noul calificativ primit de Universitate, în urma evaluării instituţionale care a avut loc în octombrie, onorează şi obligă instituţia în acelaşi timp. "Ne onorează pentru că ne poziţionează acolo unde ne este locul, în rândul universităţilor cu care Ţara Românească se mândreşte şi cu care se face performanţă în învăţământul superior. Avem obligaţii pentru că trebuie să ne menţinem standardul", a spus rectorul. Bungău a precizat şi că toate programele de studii evaluate de ARACIS au primit calificativul "încredere", adăugând că le mulţumeşte tuturor colegilor săi pentru implicarea în acest proces.

Prezentând momentul ca fiind unul din cele mai importante din istoria Universităţii, preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, a ţinut să mulţumească fostei conduceri executive a instituţiei din mandatul 2008-2012, "a cărei activitate foarte importantă ne ajută să obţinem astăzi acest calificativ", menţionându-i pe rectorul Cornel Antal şi prorectorii Iacob Hanţiu, Ioan Felea, Elena Bonchiş, Teodor Jurcuţ, Ioan Gheorghe Ţară, defunctul Barbu Ştefănescu, dar şi pe directorul administrativ Mircea Gordan şi pe cel economic, Crina Gherlea.

Prima categorie va deveni a doua

Într-un discurs ce a ţinut mai bine de o oră, preşedintele ARACIS, Ioan Scurtu, aflat pentru prima oară într-o vizită oficială la Universitatea din Oradea, a prezentat rolul instituţiei pe care o conduce, adică o instituţie care să dicteze principiile şi criteriile care trebuie să caracterizeze învăţământul superior, dar şi cum trebuie să evolueze universităţile româneşti.

Arătând că la prima evaluare instituţională, în 2007, Universitatea orădeană a primit calificativul "încredere limitată", ulterior pe cel de "încredere", iar acum pe cel maxim, "încredere ridicată", Curtu a explicat schimbarea: "S-a văzut trendul pozitiv. S-a văzut ce a fost, s-a reparat, a crescut". Şeful ARACIS le-a spus însă universitarilor că nu trebuie să se culce pe o ureche, mai cu seamă că Agenţia lucrează deja la metodologia pentru înfiinţarea unui nou calificativ maxim, "excelent".

Despre studenţi, Curtu le-a spus universitarilor că trebuie să formeze specialişti polivalenţi, să-i privească drept nişte parteneri, nu clienţi. "Universitatea astăzi trebuie să-i ofere studentului o experienţă unică şi concretă", a spus şeful ARACIS. Arătând că majoritatea angajatorilor văd universităţile ca fiind închise, conservatoare, neracordate la cerinţele şi dinamica pieţei muncii şi la dezechilibrul între cantitatea şi calitatea absolvenţilor, Curtu a mai spus că zidul dintre profesori şi studenţi trebuie spart.

Cât despre raportul propriu-zis asupra Universităţii din Oradea, preşedintele ARACIS a precizat şi câteva recomandări: facultăţile trebuie să aibă mai multe manifestări ştiinţifice, unele specializări au nevoie de cadre didactice cu gradul de conferenţiar şi profesor ori utilizarea eficientă a bazei didactice de la Stâna de Vale.

În final, Curtu a înmânat certificatul propriu-zis lui Bungău şi lui Curilă, dar şi nişte insigne de merit pentru fostul rector Antal, fostul prorector Ioan Felea, actualul director al Departamentului pentru Asigurarea Calităţii, Ştefan Nagy şi pentru preşedinta Comisiei pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii din cadrul Senatului universitar, Mariana Mureşan. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Management de ”Sorbonica”. Ep. Un criteriu de evaluare relevant,
Faptul că Oradea, ca şi populaţia fostei regiuni Crişana, au nevoie de o Universitate de stat de top în Oradea, este un lucru firesc şi necesar. 1. Câţi dintre copiii cadrelor didactice ale U.O. cu, sau fără, funcţii de conducere şi-au făcut primele studii de licenţă/masterat, sau şi doctorale la U.O., forma la zi? 2. O ”reţetă” de succes pentru calificativul excelent/încredere ridicată: Absolvent de U.O., dascăl la una din Universităţile de prestigiu ale UE/lumii şi nu viceversa.
Postat 29 Decembrie 2013, 10:45 de stefan
obs
Bravo Lolec si Bolec! De data aceasta ati fost tari. Cuvantari juste, atitudine, oamenii nu s-au plictisit. Aveti grija in continuare de universitate. Si cel mai important, doar impreuna veti reusi. Nu ii luati in considerare pe "preversii" care incearca sa va dezbine. Fiti uniti!
Postat 21 Decembrie 2013, 12:13 de 1!!!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON