Pe tăcute, Universitatea din Oradea a mai depistat un cadru didactic plagiator. Pe site-ul instituţiei, Comisia de Etică a publicat raportul final al unei autosesizări care a vizat două cadre didactice de la Facultatea de Medicină şi Farmacie: şefa de lucrări Otilia Gheorghe Labău şi profesoara Gabriela Muţiu.
Cuvânt cu cuvânt
Conform raportului, Comisia de Etică a fost sesizată de un posibil caz de plagiat în iulie, printr-un e-mail. Subiectul sesizării a fost lucrarea "Molecular and Immunohistochemical Prognostic Factors in Diffuse Large B-Cell Non-Hodgkin's Lymphoma", publicată în 2009 în "Annals of Romanian Society for Cell Biology", sub semnăturile a trei persoane: Otilia Gheorghe Labău, Gabriela Muţiu şi Hortensia Ioniţă. Labău era, la acea vreme, şef de lucrări la FMF, Muţiu este profesor universitar la aceeaşi facultate, iar Ioniţă este profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara. Totodată, Labău este medic primar hematolog la Spitalul Municipal Oradea.
Sesizarea remisă Comisiei arăta că lucrarea a fost "confecţionată" prin "copierea verbatim", adică cuvânt cu cuvânt, a întregului text, cu excepţia titlului şi rezumatului lucrării "Paraffin-based 6-Gene Model Predicts Outcome in Diffuse Large B.Cell Lymphoma Patients Treated with R-Chop", publicată în iunie 2009, într-o revistă americană, de 12 autori.
Cu demisia înainte
Cum sesizarea s-a făcut în perioadă de concedii la Universitatea din Oradea, analiza ei a debutat abia în toamnă. În 5 septembrie, Comisia de Etică a solicitat Facultăţii de Medicină şi Farmacie o listă de experţi de specialitate, l-a anunţat pe rectorul Constantin Bungău despre demararea anchetei şi le-a chemat pe Labău şi Muţiu la audiere. Dat fiind că Ioniţă nu este cadru didactic al UO, nu a putut fi anchetată.
Culmea este că Labău nici măcar nu s-a prezentat la audieri, preferând să-şi dea demisia de la Universitate. Femeia s-a mulţumit să trimită Comisiei atât cererea de demisie aprobată de rector, cât şi o declaraţie autentificată la notar prin care arată că lucrarea în cauză "a fost realizată integral de mine, fiind autoarea exclusivă a acesteia", că "Muţiu Gabriela nu a avut cunoştinţă de faptul că a fost trecută coautor" şi că "în acest sens declar că îmi asum întreaga responsabilitatea pentru realizarea şi transmiterea spre publicare a lucrării într-o formă care nu avea avizul doamnei prof.univ.dr. Muţiu Gabriela".
Audiată de Comisie, Muţiu a susţinut aceeaşi variantă. "Nu am participat la elaborarea lui", a declarat aceasta, cu referire la articolul incriminat, adăugând şi că "nu am solicitat publicarea lui", "nu am semnat niciun document referitor la publicarea lui" şi "nu am folosit lucrarea la promovarea mea, deoarece aveam gradul de profesor universitar din 2004 şi nu am candidat pe alte funcţii". Acest ultim aspect a fost confirmat Comisiei de către Departamentul de Resurse Umane al Universităţii, care a arătat că Muţiu nu a cuprins articolul în nicio fişă de autoevaluare.
Plagiat la virgulă
De cealaltă parte, cei trei experţi ai FMF care au analizat cele două articole au constatat în unanimitate că "lucrarea sus menţionată, publicată în anul 2009, este aproape identică cu originalul, publicat în anul 2008 de către Raquel Malumbres şi alţii în SUA, fiind preluate paragrafe întregi, chiar cu semne de punctuaţie, tablele cu rubricile şi valorile numerice neschimbate, figurile fără nicio modificare şi bibliografia, cu excepţia unei referinţe care aparţine autorului articolului original". Altfel spus, Labău pur şi simplu a copiat un articol, schimbându-i doar titlul, rezumatul şi cuvintele cheie.
Comisia a concluzionat că articolul doctoriţei orădene este plagiat în proporţie de 90%, însă cum femeia şi-a dat demisia înainte de finalizarea anchetei, n-a mai fost sancţionată în niciun fel. Totuşi, Comisia de Etică a decis retragerea lucrării plagiate şi a recomandat atenţionarea profesoarei Gabriela Muţiu "în vederea neutilizării acesteia (n.r. lucrării) pentru obţinerea unor foloase necuvenite şi pentru sporirea vigilenţei în situaţia pubicării unor alte lucrări ştiinţifice în calitate de colaborator".
Soft anti-hoţie
O altă recomandare a comisiei este introducerea unui sistem de prevenţie a plagiatului în Universitatea din Oradea, recomandare pe care rectorul Constantin Bungău susţine că o ia în serios. "Analizăm nişte oferte pentru achiziţionarea unui soft care să identifice plagiatele, înainte de publicarea unei lucrări", a declarat Bungău, luni, pentru BIHOREANUL.
Totuşi, rectorul a mai spus că un astfel de soft va analiza doar lucrările publicate la Oradea, nu şi cele publicate altundeva de universitarii orădeni, şi că nici nu este 100% precis, semn că nu este o armă sigură împotriva plagiatului. Însă măcar ar fi un pas înainte pentru ca un număr cât mai mic de universitari să cadă în păcatul celei mai ruşinoase fapte: furtul academic.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.