URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 03 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Se tot miră unii cum de a ieșit câștigător în primul tur un personaj precum Călin Georgescu, candidatul anti sistem, antisemit și prolegionar, care nu crede că omul a ajuns pe Lună, dar e convins că războiul din Ucraina e o ficțiune. Tot la două cuvinte îl ivocă pe Dumnezeu, vorbește despre iubire și nevoia de pace. Dar mă întreb: la ce dracu' ne mai trebuie nouă pace, dacă războiul din Ucraina nu există?
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Martie 2018, 11:26

Parchezi, deci plăteşti! Universitarii orădeni, obligaţi să-şi plătească taxa de parcare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 500 de dascăli ai Universităţii din Oradea vor fi nevoiţi să plătească retroactiv taxa de parcare în spaţiile anume amenajate din jurul facultăţilor orădene. Suma nu este deloc mare, 200 de lei, însă şefii Universităţii fi vrut să scape fără plata ei!

Recuperaţi banii!

Toate parcările Universităţii, indiferent că sunt în campusul central sau lângă sediile facultăţilor din afara campusului, sunt dotate cu bariere şi pot fi folosite doar de angajaţii care plătesc o taxă anuală de 100 de lei.

Între anii 2015 şi 2017, însă, Universitatea n-a încasat niciun leu pentru parcări, sub pretextul că este necesară o reorganizare a modului de acces în parcări, implicit a procedurii aferente. Totuşi, în evidenţele financiare ale Universităţii, dascălii care aveau cartele de acces în parcări au acumulat datorii, pentru neplata taxelor.

Pentru a nu da prilejul inspectorilor Curţii de Conturi să impute un prejudiciu, Direcţia Economică a Universităţii a impus acum recuperarea celor aproximativ 100.000 de lei, adică taxele datorate, timp de doi ani, de universitari. Însă Consiliul de Administraţie al Universităţii, for de conducere executivă format din rector, prorectori şi decani, a propus exonerarea datoriilor acumulate de profesori în perioada 2015-2017.

Surpriză, însă: în şedinţa de luni, Senatul a respins propunerea şi a cerut ca toţi universitarii să-şi plătească datoriile!

"Nu suntem ca politicienii!"

Decizia a fost luată prin vot, după ce preşedintele Senatului, Sorin Curilă, şi cancelarul Daniel Paşca s-au arătat împotriva ştergerii acestor datorii, chit că amândoi se numără printre şoferii care vor trebui să plătească cei 200 de lei. "Această propunere avea două componente: una de ilegalitate şi una de moralitate. Componenta de ilegalitate încălca principiul neretroactivităţii. În plus, noi nu putem să procedăm ca politicienii, care îşi şterg din pix datoriile", a declarat Sorin Curilă, marţi, pentru BIHOREANUL.

Senatorii Universităţii au fost în asentimentul liderului lor, aşa că propunerea CA a fost respinsă, iar universitarii vor trebui să plătească taxa de parcare de 200 de lei. Potrivit hotărârii luate de Senat, Consiliul de Administraţie va trebui să facă până la 1 aprilie lista datornicilor, iar apoi să stabilească eşalonarea acestei datorii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7307 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON