Anul universitar 2013-2014 a început oficial, luni, la Universitatea din Oradea, cu ceremonia specifică ţinută în sala polivalentă a instituţiei în prezenţa a aproximativ o mie de persoane, cei mai mulţi studenţi şi profesori. Dintre oficialităţile oraşului, la invitaţia Universităţii au răspuns primarul Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Cornel Popa, parlamentarii Sonia Drăghici şi Ioan Sorin Roman, managerul Spitalului Municipal, Ovidiu Laurean Pop ş.a.
În discursul său, rectorul Constantin Bungău le-a urat fiecăruia din cei 5.001 boboci, din care 3.391 la studii de licenţă şi 1.610 la masterat să fie studenţi buni fiindcă "te vei bucura de apreciere şi succes atunci când îţi vei practica meseria". De asemenea, rectorul a precizat că în acest an universitar Universitatea are 1.344 de posturi didactice, cu 229 mai puţine ca anul trecut, din care sunt ocupate 1.092 (faţă de 1.125 în precedentul an).
"Ştiu că depuneţi un efort mai mare pentru că normele didactice au fost încărcate spre maxim. (...) Vă mulţumesc pentru efort, dragi colegi, şi vă doresc studenţi cu care să ne mândrim", le-a spus rectorul colegilor săi, făcând referire astfel la măsurile de eficientizare pe care le-a luat ca Universitatea să iasă din criza financiară în care se află.
De altfel, şi studenţii orădeni au ales să-şi arate nemulţumirea faţă de situaţia economică a învăţământului românesc. Ei au agăţat pe gardul din faţa sălii polivalente un banner pe care scrie "6% pentru viitorul tău", prin care cer, astfel, ca Educaţiei să i se aloce 6% din Produsul Intern Brut.
Totodată, Bungău le-a precizat reprezentanţilor autorităţilor locale că Universitatea "ştie că are un rol determinant pentru regiune", dar şi că unele "provocări" ale instituţiei depind de mediul politic.
De cealaltă parte, preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, a precizat că Universitatea se află într-un "moment de reflexie, de evaluare şi de proiecţie". "Trebuie să amintesc aici de numele rectorului Teodor Maghiar, care nu se va şterge niciodată din memoria celor care şi-au desfăşurat activitatea mai bine de două decenii în Universitatea din Oradea. Acum, de undeva de sus, ne priveşte cu dragoste şi probabil cu un binemeritat reproş", a punctat preşedintele Senatului, fără să spună, însă, concret, şi ce li se poate reproşa universitarilor.
Festivitatea s-a încheiat, totuşi, vesel, pe muzica fanfarei Universităţii din Oradea. După ceremonie, rectorul şi invitaţii săi au pornit spre cantina studenţească, recent renovată de firma Select Catering. Marţi, cantina va servi din nou mâncare studenţilor orădeni, după ce întreg anul universitar precedent a fost închisă. Potrivit reprezentantului firmei, Călin Pentie, lucrările vor continua încă aproximativ o lună la parterul clădirii, însă la etaj studenţii vor putea mânca.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.