Istorici orădeni, din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Târgu-Mureş, Alba Iulia, dar şi din Bulgaria, Ungaria şi Republica Moldova, s-au reunit la Oradea la o conferinţă internaţională organizată de Departamentul de Istorie al Universităţii, cu scopul de a dezbate rolul istoriei şi al istoricilor în contemporaneitate.
Conferinţa ţine trei zile, iar încă din debutul ei, care a avut loc vineri, în sala mare a Prefecturii Bihor, specialiştii au identificat problemele actuale istoriei. "Istoria este în pericol de a fi prea vulgarizată. De-a lungul timpului, istoria a avut nevoie de traducere pe înţelesul tuturor, dar azi există o tendinţă de prea-vulgarizare, care vine dinspre beneficiile instrumentului care există astăzi, comunicarea online", a spus decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga.
Potrivit acestuia, în spaţiul public ajung "aberaţii speculative" care pun în pericol scrisul istoric. În acelaşi timp, istoria este pândită şi de pericolul izolării, a spus Horga, căci are tendinţa de a se ascunde "într-un turn de fildeş, fără comunicare cu sfera publică".
Totodată, decanul Facultăţii de Istorie şi Filozofie al Universităţii de Stat din Republica Moldova, Ion Eremia, a precizat că istoria trebuie tratată cu grijă şi nu ca o "Cenuşăreasă a politicului", cum unii politicieni ar vrea să facă.
În cele trei zile ale conferinţei, specialiştii susţin numeroase prelegeri, inclusiv pe tema predării istoriei în învăţământul preuniversitar, statutul istoricului de artă ori dimensiunea creştină a istoriei. Toate lucrările prezentate în cadrul conferinţei vor fi publicate, ulterior, într-un volum al evenimentului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.