URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Octombrie 2013, 14:16

Istoricii s-au adunat la Oradea ca să-şi dezbată statutul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istorici orădeni, din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Târgu-Mureş, Alba Iulia, dar şi din Bulgaria, Ungaria şi Republica Moldova, s-au reunit la Oradea la o conferinţă internaţională organizată de Departamentul de Istorie al Universităţii, cu scopul de a dezbate rolul istoriei şi al istoricilor în contemporaneitate.

Conferinţa ţine trei zile, iar încă din debutul ei, care a avut loc vineri, în sala mare a Prefecturii Bihor, specialiştii au identificat problemele actuale istoriei. "Istoria este în pericol de a fi prea vulgarizată. De-a lungul timpului, istoria a avut nevoie de traducere pe înţelesul tuturor, dar azi există o tendinţă de prea-vulgarizare, care vine dinspre beneficiile instrumentului care există astăzi, comunicarea online", a spus decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga.

Potrivit acestuia, în spaţiul public ajung "aberaţii speculative" care pun în pericol scrisul istoric. În acelaşi timp, istoria este pândită şi de pericolul izolării, a spus Horga, căci are tendinţa de a se ascunde "într-un turn de fildeş, fără comunicare cu sfera publică".

Totodată, decanul Facultăţii de Istorie şi Filozofie al Universităţii de Stat din Republica Moldova, Ion Eremia, a precizat că istoria trebuie tratată cu grijă şi nu ca o "Cenuşăreasă a politicului", cum unii politicieni ar vrea să facă.

În cele trei zile ale conferinţei, specialiştii susţin numeroase prelegeri, inclusiv pe tema predării istoriei în învăţământul preuniversitar, statutul istoricului de artă ori dimensiunea creştină a istoriei. Toate lucrările prezentate în cadrul conferinţei vor fi publicate, ulterior, într-un volum al evenimentului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ghici cine sunt?
Chiar nici o manifestare de specialitate nu se poate fără așa -ziși oameni politici? Mari istorici sunt Popa Cornel, Muresan, parca doamna Soltanel(scuze daca gresesc). Pai astia nu pot da definitia notiunii de politica : cea de istorie cred ca le este pe dinafara. Amar se mai ploconesc si unii universitari. Pacat.
Postat 20 Octombrie 2013, 13:29 de Sargon
!
mie
Postat 20 Octombrie 2013, 11:59 de mac
ardelean
se dau si justificari pentru scoaterea studiului istoriei romanilor din manualele scolare???? inca din clasa a 4 a se studiaza istoria vecinilor ,despre napoleon si altii dar despre geto daci...liniste,de parca nici nu ar fi existat. La fel si in clasele a 8 a si a 12 a manualul nu se mai numeste ca inainte ci doar...istorie. Cui e rusine de istoria Romaniei???
Postat 19 Octombrie 2013, 20:20 de ardelean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON