URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
08 Decembrie 2011, 13:02

Mang cere demisia ministrului Funeriu, acuzându-l că nu luptă pentru bugetul Educaţiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, senatorul PSD Ioan Mang a arătat că prin Legea bugetului pe 2012 Educaţia va primi doar 2,28% din Produsul Intern Brut, deşi tot actuala putere, prin Legea educaţiei, s-a obligat să aloce minim 6% din PIB pentru acest sector.

Buget fantasmagoric

"Este cel mai mic buget ca procent din PIB pentru Educaţie din ultimii 20 de ani", a declarat Mang, membru în Comisia de învăţământ a Senatului. "Acest buget este mult sub ceea ce spune Legea educaţiei, lege pe care Guvernul Băsescu-Boc şi-a angajat răspunderea - deci, este o lege pe care ei au impus-o Parlamentului, nu invers - şi care spune clar că pentru învăţământ se alocă anual 6% din PIB", a declarat Mang.

Senatorul a spus că guvernaţii se contrazic pe ei înşişi, căci aceste prevederi urmau să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2012, fără ca în lege să fie stipulat că în condiţii de criză nu se aplică. "Întrucât între 6% şi 2,28% este diferenţă foarte mare, e clar că avem de-a face cu o încălcare premeditată a legii", a acuzat Mang reprezentanţii puterii.

Liderul PSD Bihor a mai explicat că anul viitor cheltuielile în învăţământ vor proveni din două surse: de la bugetul de stat (aproximativ 5,7 miliarde lei) şi din bugetele administraţiilor locale (circa 7 miliarde). În condiţiile în care din aceşti bani trebuie să se acopere atât cheltuielile de personal, cât şi cele curente, pentru întreţinerea şcolilor, sumele sunt puţine şi nu acoperă nevoile.

Mai mult, ca să sublinieze haosul, senatorul a afirmat că ministrul Daniel Funeriu nici măcar nu a fost în stare să spună ce sumă minimă s-a stabilit ca finanţare de bază pe fiecare elev. "S-a făcut un buget fără să se ştie cât se finanţează un elev, ca urmare bugetul e total nerealist şi construit pe baze fantasmagorice", a spus Mang.

Ajunge!

Senatorul social-democrat a mai arătat că, din cauza banilor puţini, nu se vor putea respecta o serie de prevederi din Legea educaţiei, precum modificarea curriculei, ce presupune ca gimnaziul să fie între clasele V-IX, ceea ce ar fi însemnat manuale noi pentru elevi încă din anul acesta şcolar. Ministrul nu s-a pregătit deloc pentru această schimbare, deoarece nici în bugetul pe 2012 nu a prevăzut sumele necesare reformei mult trâmbiţate de PDL.

"Începând din acest an, ministrul trebuia să ceară 8% din PIB, nu să vină să spună că el se descurcă şi că oricum, dacă i s-ar fi dat 6% din PIB, nu putea să cheltuiască decât maxim 4%", a spus senatorul.

Mang a punctat că Funeriu trebuia să asigure şi sumele necesare pentru reînfiinţarea şcolilor profesionale, proiect aflat pe rol, dar şi pentru a asigura învăţământul gratuit pentru liceenii de la sate, care şi aşa au probleme financiare care îi determină pe mulţi dintre ei să abandoneze şcoala. "În Legea educaţiei se spune că statul suportă toate, reţineţi, toate cheltuielile pentru elevii proveniţi din mediul rural care urmează liceul. Aceşti bani nu au fost însă prevăzuţi în Legea bugetului pe 2012", a spus Mang, subliniind încă o dată că guvernanţii şi-au asumat răspunderea pe o lege, dar ei sunt primii care o şi încalcă.

"Cred că ministrul Educaţiei s-a luptat pentru bugetul pe 2012, dar şi pentru cel din 2011, astfel încât la fiecare rectificare bugetară Educaţia să piardă, căci aşa s-a întâmplat. Modul în care s-a luptat şi modul în care a fost sprijinit de Guvern, cred eu, nu ar trebui să aibă decât un efect: domnul ministru să-şi depună demisia", a conchis Mang.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
manga
Nu stiu altii cum sunt, da' io cind il vad pe obositu' asta de senator ma caut sa vad daca mai am portofel. Il puteti observa citeodata si prin oras cum umbla el cu masina senatului Romaniei, pe banii vostri. Nu-si poate permite sa umble cu masina personala, ca are salariu prea mic. De fapt tot pesedeu' e un partid de penali aflati temporar in libertate. Cel mai doare pe el de bugetul invatamintului ?!? Asta crede ca am uitat cum l-a facut Maghiar profesor si acuma vede ca nu mai poate sifona chiar atitia bani de la Universitate. Daca ar invia Ceausescu o saptamina sa-i beleasca pe toti, ar fi o treaba. In rest: Jos Iliescuuuuuu........!!!!!!!!
Postat 09 Decembrie 2011, 09:07 de petrache
replica la articol
Senatorule PSD Ioan Mang toata tevatura dumneavoastra la aceasta conferinta de presa a PSD Bihor ,este o atitudine populist demagocica sau demagogic populista,atit si nimic mai mult!:))=)) Am mai scris @Romanul simplu aceste lucruri si fapte pe forumul acesta www.eBihoreanul.ro La Realitatea Tv sa vazut ce bine radeati si va distrati cu ministrul PDL Funeriu Danielbuni preteni, ce nu ati reprosat acolo atunci ?in comisia de invatamint daca sunteti senatorule PSD Ioan Mang ce nu reclamati acolo aceste lucruri ,reclamati aici cit mai departe de Bucuresti ca sa nu se auda ,nu-i asa ?:))=))Afirmati aici in Bihor cu jumate de gura si soptind sa nu se auda la Bucale,,domnul ministru sa-si depuna demisia``i-a ziceti acolo la Bucale si nu aici din lipsa de subiecte pentrui presa locala :))=)) Senatorule PSD Ioan Mang dar colega dumneavoastra de Senat si de partid PSD senatoarea Ecaterina Andronescu Abramburica era mai buna ca si ministreasa ?:))=))Nu am uitatcum v-a ,,furat``interpelarea in senat,ca apoi pe urma sa o prezentati si dumneavoastra ,dar ati fost penibil sa repetati aceea interpelare dupa ce a zis-o la tribuna Abramburica SICTIR :))=))Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 09 Decembrie 2011, 07:24 de Romanul Simplu
”Epoca verde-portocalie”. Ep. Bugetul ciuntit de la educație vs ”ctitoriile” lui tanti Nuţi.
I. Dle senator: Nu vă faceţi iluzii. Nici Mr. Funeriu, nu ştie ce reprezintă onoarea nemțească, sau cea niponă, deşi este doctor în chimie. Poate ştie, însă, ce mai face dna Vergu, Melania Mandas. II. Dacă: 1. de ”frunza” lui tanti Nuţi, s-ar fi ocupat firma dlui Mang, sunt convins că bugetul de stat ar fi fost ”uşurat” de vreo 10 ori mai puțin. Ar fi ieşit ceva cu mult mai FAIN, respectiv mai reprezentativ pentru România! Oare câte: a) abecedare noi; b) locuri în grădinţe nou create; c) salarii (neciuntite) de educator/învățător, reprezintă 90% din preţul celebrei ”frunze”? 2. preţul mediu la 1 km liniar de autostradă construit în România, nu ar mai depăşi (cu mult) preţul mediu din UE (pentru condiţii similare de relief, calitate ş.a.), economiile astfel realizate, cu cât ar umfla bugetul MECTS (în %)? 3. banii investiţi în acele ”realizări măreţe” nefuncţionale sau/şi deloc necesare, ale lui tanti Nuţi, s-ar fi dirijat către bugetul MECTS, cât ar fi reprezentat acesta din PIB (%)?
Postat 08 Decembrie 2011, 21:36 de stefan
tradare sa fie, daca interesul o cere
Domnul Mang a primit textul de la Ponta pe spatele unui contract de sponsorizare pentru raliu. N-a inteles prea bine, dar stia ce-a patit saptamana trecuta Geoana si nu a pus intrebari. Omul si-a facut datoria politica si s-a dus sa-si ridice salariul de la Universitate, ca sa nu zica cineva ca nu trece pe acolo nici macar ca sa-si ia banii !
Postat 08 Decembrie 2011, 16:07 de Marean Vanghelie
Ok, e rau ! Dar tu, ce propui ?
Cred ca o vrei pe abramburica andronescu, ca asta va umplea asa-zisele ,,universitati''...Baba aia zaluda ii baga cu/fara bac la facultate, banu' sa (va) iasa ! Si mai zici ca esti ,,profesor universitar'', ,,senator''.....Esti ca 99% din clasa politica, un flecar si un ,,pseudo'' : pseudo politician, pseudo profesor, cum am zis, DOAR un pseudo, nimic de capul tau !
Postat 08 Decembrie 2011, 15:46 de pinonel
Sa fim corecti, daca se poate!
Sa fim corecti, daca se poate! De aceasta data, domnul Mang are dreptate. Un ministru responsabil, indiferent de culoarea lui politica, are obligatia de a se bate pentru resursele financiare ale ministerului pe care-l conduce. Nu putem ramane indiferenti in fata dezastrului din invatamantul romanesc, in caz contrar, mediocritatea si prostia va distruge Romania pe termen greu de estimat.
Postat 08 Decembrie 2011, 15:06 de safe
oradean
vreau sa zic ceva legat de domnul Mang: a promis ca va purta cravata neagra si costum negru pana la caderea guvernului Boc.Dupa cum se vede in poza are cravata rosie,nici macar promisiunea asta nu o poate duce la capat,dar apoi sa faca ceva pt oras,vai,vai....mai penibil chiar si decat fostu prefect pop....
Postat 08 Decembrie 2011, 14:44 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON