URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Noiembrie 2012, 15:07

Învăţaţi de mici ce să facă în trafic atunci când vor fi mari (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii din toate şcolile bihorene vor primi gratuit materiale informative pe tema educaţiei rutiere, dar şi un program pentru calculator care să îi implice interactiv în învăţarea principalelor reguli de circulaţie. Materialele educaţionale au fost realizate de către asociaţia orădeană Medicina şi Siguranţa Circulaţiei în cadrul proiectului "Responsabilizarea tinerilor în privinţa siguranţei circulaţiei rutiere", prezentat miercuri într-o conferinţă de presă.

Înfiinţată în urmă cu doi ani, asociaţia funcţionează sub cupola Spitalului CFR şi are ca principal obiect de activitate implicarea copiilor în educaţia rutieră. "Vrem să îi ajutăm să înveţe de mici ce înseamnă responsabilitatea în trafic. Tocmai de aceea am realizat mai multe materiale care să le fie şi utile elevilor, dar şi să le reamintească în permanenţă să fie atenţi la regulile de circulaţie atunci când sunt pe stradă, fie că sunt pietoni, biciclişti, conducători de mopede sau şoferi: un pliant, un orar şi un semn de carte", a spus Florin Dacin, membru fondator al asociaţiei.

Pe lângă materialele educaţionale, asociaţia a realizat şi un soft pentru calculator, care cuprinde pe lângă o serie de reguli de circulaţie de bază, care trebuie cunoscute de tineri, un joc interactiv în care copiii pot răspunde la chestionare de circulaţie rutieră. Softul este conceput pe trei secţiuni, pentru elevii din clasele I-IV, V-VIII şi IX-XII, informaţiile fiind şi ele structurate pe nivele diferite de dificultate.

Începând de săptămâna viitoare, 7.000 de copii ale materialelor educaţionale vor fi distribuite gratuit în toate şcolile din judeţ, unde asociaţia intenţionează şi să ţină cursuri demonstrative, în care să prezinte utilitatea acestora.

"Avem foarte multe probleme în privinţa conduitei în trafic. Siguranţa circulaţiei este în România o problemă de sănătate publică, o reală prolemă socială. Iar aceasta nu poate fi rezolvată decât prin schimbarea mentalităţii şi a comportamentului în trafic, lucru care este posibil doar investind în educaţie încă de la vârste fragede. Copiii pot învăţa astfel ce înseamnă respectul faţă de viaţă şi faţă de toţi ceilalţi participanţi la trafic", a declarat doctorul Foldes Adalbert, unul dintre iniţiatorii proiectului.

"Iniţiativa este lăudabilă şi acoperă un gol în activitatea Poliţiei de prevenire a accidentelor, care nu dispune în prezent de niciun fel de materiale educaţionale cu specific de circulaţie rutieră care să fie distribuite copiilor", a spus, la rândul său, inspectorul principal Flaviu Iova, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii al IPJ Bihor.

Proiectul Asociaţiei Medicina şi Siguranţa Circulaţiei a beneficiat de o finanţare de 18.000 de lei şi a fost realizat cu sprijinul IPJ Bihor şi în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, care este şi cofinanţator.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6867 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON