Cel mai aşteptat invitat a fost ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare şi Dezvoltare, Mihnea Costoiu. Acesta, deşi îşi confirmase prezenţa la Oradea, ba chiar trebuia să ajungă şi la debutul anului universitar la Universitatea Emanuel, n-a mai ajuns, fiind reţinut în Bucureşti cu o şedinţă de Guvern. El şi-a transmis mesajul, însă, citit în timpul ceremoniei de prorectorul orădean Sorin Şipoş.
Picat la admiterea... la prezidiu
Un moment neplăcut ce a marcat debutul ceremoniei l-a avut în prim-plan pe şeful PSD Bihor, universitarul Ioan Mang. Acesta a intrat în sală împreună cu oficialităţile: rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, prefectul Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa şi primarul Oradiei Ilie Bolojan. Cu toţii s-au îndreptat spre masa prezidiului, amplasată în centrul sălii, numai că Mang s-a trezit că el nu are un loc la masă.
După ce s-a consultat cu reprezentanţii studenţilor desemnaţi să stea în prezidiu, Mang şi-a dat seama că numele lui nu se regăseşte pe niciuna din foile ce prezentau ocupantul fiecărui scaun, aşa că s-a întors şi a ieşit din sală. Pesedistul a fost atât de deranjat de situaţie, încât nici măcar nu a rămas la ceremonie, ci a plecat de tot din campusul universitar, chiar dacă după el au ieşit, sesizând situaţia, prorectorul Simona Trip şi decanul Floare Chipea. Surse neoficiale ale BIHOREANULUI au precizat că Ioan Mang nu a figurat niciun moment pe lista celor aşezaţi la prezidiu, aşa că el s-ar fi autoinvitat aici.
Calitate, nu cantitate
În discursul său, rectorul Constantin Bungău s-a adresat celor 20.000 de studenţi ai Universităţii, "o Universitate frumoasă, puternică", spunându-le că îşi doreşte ca fiecare dintre ei să fie siguri, la finalul studiilor, că au "o meserie frumoasă şi nobilă". "Fii un student bun şi te vei bucura de apreciere şi succes", le-a transmis Bungău studenţilor.
Colegilor săi profesori rectorul le-a spus că le doreşte studenţi cu care să se mândrească, iar anul acesta vor avea 3.242 de boboci la studii de licenţă şi 1.466 la masterat. "Trebuie să recunoaştem că este o cifră mai mică cu 5% faţă de cea de anul trecut. Dar ştim cu toţii nu neapărat cantitatea ne interesează, cât calitatea", a spus rectorul Universităţii orădene. Constantin Bungău a precizat şi numerele care caracterizează corpul profesoral: 1.344 de cadre didactice, din care 1.062 titulari.
Rectorul a pomenit şi de "restricţiile financiare" ale instituţiei, motive pentru care "noi trebuie să depunem un efort mai mare".
Preşedintele Senatului, Sorin Curilă, le-a vorbit celor prezenţi despre cum calitatea forţei de muncă din ţară depinde de gradul de pregătire al tinerilor. "Dacă educaţie nu este, nici competivitate nu e", a spus preşedintele.
Adaptaţi-vă!
Prefectul Claudiu Pop a spus că toţi şefii de instituţii prezenţi în sală au obligaţia să creeze locuri de muncă, preşedintele Cornel Popa a insistat că orădenii trebuie să-i mulţumească lui Dumnezeu că există o Universitate în acest oraş, pentru că aşa copiii ai căror părinţi nu-şi permit să-i trimită la Cluj sau la Iaşi pot face o facultate, iar primarul Ilie Bolojan şi-a declarat susţinerea pentru instituţie.
"Prezenţa mea aici e un semn de respect pentru toţi cei care predau şi învaţă în Universitate", a spus Bolojan, asigurând că va sprijini "cu toate forţele" instituţia, "vitală pentru ca oraşul nostru să se dezvolte într-un ritm susţinut". Edilul le-a recomandat universitarilor să se adapteze pieţei muncii şi să renunţe la disciplinele care nu sunt racordate la realitate, luptând astfel împreună cu municipalitatea ca Oradea să fie un oraş cu oportunităţi.
După ce şi reprezentanţii studenţilor au luat cuvântul, fiecare decan al celor 15 facultăţi orădene şi-a premiat, simbolic, studentul cel mai bun, iar Bungău şi Curilă au înmânat apoi diplome de apreciere profesorilor care s-au pensionat, precum Ioan Chelemen, Gavriil Cornuţiu, Ioan Derşidan ori Ritli Ladislau.
În final, studenţii de la Muzică şi naista Oana Lianu au cântat pentru cei prezenţi, iar rectorul şi-a chemat colegii şi invitaţii la o gustare, în cantina Universităţii. Urmând ca de joi toţi dascălii Universităţii să înceapă să predea, iar studenţii să înveţe...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.