URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Septembrie 2013, 09:17

În plină austeritate, Universitatea va pregăti mai mulţi "masteri" şi doctori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia de Relaţii Interne şi Internaţionale a Universităţii din Oradea a informat, marţi, printr-un comunicat de presă, că, întrunit în prima sa şedinţă de după vacanţa de vară, Senatul universitar a aprobat, cu o zi înainte, repartizarea locurilor la programele de Masterat şi Doctorat.

Numărul acestor locuri a fost mărit cu încă 25 faţă de varianta precedentă, astfel că totalul locurilor finanţate la cele două cicluri de învăţământ a ajuns la 725. La propunerea Consiliului de Administraţie al instituţiei, Senatul a aprobat distribuirea locurilor pentru masterat către facultăţi în funcţie de numărul absolvenţilor la ciclul de licenţă şi ierarhizarea pe domenii la nivel naţional. Pentru doctorate, suplimentările au mers către următoarele şcoli doctorale: Filologie, Geografie, Istorie, Ştiinţe biomedicale, Ştiinţe sociale şi Ştiinţe inginereşti.

Tot Comisia de Relaţii Interne şi Internaţionale a informat că a început pregătirea noului an universitar, care va începe la 1 octombrie, prin "revizuirea normelor, procedurilor, aprobărilor şi validărilor actelor normative ale unor activităţi de impact" pentru Universitate. Pe româneşte, însă, şi mai scurt, este vorba despre noi măsuri de austeritate în ce priveşte resursele umane, în condiţiile în care aproape tot bugetul instituţiei merge doar pentru plata salariilor personalului şi pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene.

"Au iscat vii dezbateri actualizarea Procedurii de elaborare a Statelor de Funcţii; Normele şi normativele de lucru privind funcţionarea secretariatelor; Metodologia de aprobare a solicitării de prelungire a activităţii cu un an şi a menţinerii statutului de titular în învăţământ", se arată în comunicat, care precizează de asemenea că "anul universitar 2013-2014 debutează în condiţiile unor limitări financiare care impun eforturi sporite din partea angajaţilor Universităţii".

Comunicatul mai aminteşte că deja "s-a decis creşterea normelor didactice", ceea ce înseamnă că profesorii, conferenţiarii, asistenţii, şefii de lucrări şi preparatorii vor lucra mai mult pe aceleaşi salarii, arătând de asemenea că s-a trecut şi la "restructurarea unor compartimente funcţionale, concentrări de departmente".

În fine, pentru a mai face rost de bani, Senatul a aprobat şi mărirea cu 50 de lei a taxelor la Departamentul de Pregătire şi Perfecţionare a Personalului Didactic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
CUM SE TAIE FRUNZĂ LA CÂINI
ROG A SE CITI-,,MĂCAR ÎNCĂ VREO SUTĂ,,
Postat 18 Septembrie 2013, 21:55 de GEOTERMICU GEOTERMAL
CUM SE TAIE FRUNZĂ LA CÂINI
HAI MĂ BĂIEȚI, MĂCAR VREO SUTĂ DE DOCTORATE DESPRE APA GEOTERMALĂ,CE DRACU,ȘTIM CĂ PUTEȚI...! ȘI ÎNCĂ VREO SUTĂ DESPRE USCAREA CU MICROUNDE,CE DRACU,ȘTIM CĂ PUTEȚI...! VROIAM SĂ ZIC,ȘTIM CE PUTEȚI...!
Postat 18 Septembrie 2013, 21:31 de GEOTERMICU GEOTERMAL
concentrare
prea multe facultati de inginerie! La ce bun 5 decani, o multime de prodecani si sefi de departamente? Sa se grupeze intr-una singura!
Postat 18 Septembrie 2013, 15:02 de fane babane
asta nu-i austeriatate
prea multi sefi pentru austeriatate. Reduceti prorectorii, prodecanii si chiar decanii, sunt facultati prea multe si fara viitor= teologie, muzica, arte... Reduceti salariile lor MANAGEMENTUL actual este de tot k.kt-ul! Rusine rusine Senat si consili de administratie. dar rectoru e cel mai bagat pana peste cap in k.k.t!
Postat 18 Septembrie 2013, 11:43 de nicu piticu
Care austeritate
In plina austeritate ,profesorii si-au marit salariile.
Postat 18 Septembrie 2013, 10:02 de Pisti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON