După ce BIHOREANUL a dezvăluit în această săptămână că Primăria Oradea a ales folosind un singur criteriu - cel al economisirii banilor - elevii premiaţi pentru rezultatele deosebite la învăţătură, ies la iveală şi alte amănunte care arată caracterul amatoricesc în care a fost organizată întreaga acţiune.
Aşa cum ziarul nostru a arătat, lista premianţilor a fost stabilită de Inspectoratul Şcolar, la cererea Primăriei. După ce IŞJ a comunicat un număr de 54 de premianţi, Primăria a cerut, pe motivul lipsei fondurilor, reducerea listei la 29 de poziţii.
În timp ce pe unii olimpici i-a scos de pe listă, IŞJ a păstrat-o însă pe eleva Borbely Andrea, de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, care, conform listei Inspectoratului, merita să fie premiată pentru participarea la Olimpiada Naţională de Latină. Numai că tânăra figurează în evidenţele Ministerului Educaţiei ca absentă la etapa naţională a acestei olimpiade, iar inspectorul-şef Daniel Negrean a confirmat că eleva a fost pusă în mod greşit pe lista premianţilor!
Părinţii tinerei admit la rândul lor greşeala, însă au ţinut să arate contextul real în care fiica lor a ajuns premiată. "Într-adevăr, fiica mea a absentat de la olimpiada naţională de latină. Dar doar pentru că era la cea de engleză! S-a calificat la ambele olimpiade şi a ales să meargă la cea de engleză", a explicat mama fetei, Borbely Eva.
Nici femeia, nici fiica ei n-au ştiut că Primăria urma să o premieze pentru olimpiada de latină, de altfel de întreaga ceremonie aflând cu doar câteva ore înainte. "În ziua în care s-a făcut premierea, o profesoară i-a spus la şcoală: "Andrea, după ore nu mergi acasă, ci mergem în sala mare a Primăriei, că vei primi un premiu". Fiica mea n-a ştiut despre ce premiu e vorba, m-a sunat, iar eu i-am spus să meargă, crezând că este premiată tocmai pentru că s-a calificat la două olimpiade naţionale", a mai spus femeia.
Când au văzut diploma primită de la Primărie, pe care scria că eleva a fost premiată pentru olimpiada de latină, părinţii fetei s-au dus la şcoală, arătând greşeala. "Apoi am mers la Primărie şi le-am spus că returnăm banii, pentru că fiica mea n-a fost la olimpiada de latină. Mi-au spus că banii nu pot fi încasaţi în lipsa unei adrese de la Inspectoratul Şcolar, care să arate că a fost o greşeală. Aşa că am stabilit că după ce Inspectoratul remite adresa, Primăria mă anunţă, ca să vin cu banii", arată şi tatăl fetei, Andrei Borbely.
Ulterior, şeful IŞJ Bihor a căutat-o pe elevă chiar la şcoală. "I-a spus: "Andrea, a fost greşeala noastră, trebuia să fii premiată pentru olimpiada de engleză. Dar nu trebuie să aduci banii, că tu oricum îi meriţi. Felicitări şi mult succes". A fost şi doamna director de faţă", mai spun părinţii fetei. Aşa că banii au fost returnaţi Primăriei, dar nu de tânără, ci de inspectorii IŞJ, care şi-au asumat greşeala.
În aceste condiţii, părinţii elevei sunt revoltaţi că o greşeală a Primăriei şi a Inspectoratului Şcolar le-a pus fiica într-o lumină neplăcută, în ciuda rezultatelor ei bune şi a notelor mari. "Înţeleg şi revolta părinţilor cu copii nepremiaţi, m-aş simţi la fel. Dar fiica mea nu are nicio vină că a luat acel premiu, atâta timp cât noi n-am ştiut din timp pentru ce va fi premiată, în ce context, chiar am sesizat eroarea şi ne-am oferit să o reparăm. E adevărat, n-a luat niciun premiu fruntaş nici la olimpiada de engleză, dar eu tot consider că este un elev merituos", mai spune Eva Borbely.
La fel ca şi părinţii copiilor nepremiaţi, femeia nu poate decât să spere că, în viitor, municipalitatea va fi mai atentă la detaliile organizării unor astfel de festivităţi şi că nu va mai face diferenţe nemeritate între olimpicii oraşului. Pentru că, în final, cu toţii sunt valoroşi...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.