Fost ministru şi negociator-şef al României cu Uniunea Europeană între 2000 şi 2004, adică exact înainte de semnarea tratatului de aderare, profesorul clujean Vasile Puşcaş şi-a lansat miercuri, la Universitatea din Oradea, cartea "Spiritul european, azi".
Universitarul orădean Mihai Maci de la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, departament ce a organizat evenimentul, a fost cel care a vorbit, succint, despre cartea lui Puşcaş, spunând că este un volum care pune cititorii în faţa unor probleme. "Uniunea Europeană a devenit o problemă pentru noi", a spus Maci.
Prezentarea a fost continuată chiar de autor, care le-a vorbit celor câteva zeci de profesori şi studenţi adunaţi la Biblioteca universitară despre viitorul Uniunii Europene şi al cetăţenilor europeni, inclusiv românii.
"După şase ani, am eşuat în a utiliza o oportunitate extraordinară, de a adera la Uniunea Europeană pentru a ne dezvolta şi pentru a avea eventuale beneficii. Toată lumea asociază UE cu libera circulaţie şi cu supermarketurile, dar în ceea ce priveşte procesul de dezvoltare pe care noi ar fi trebuit să-l urmărm, cred că el a fost abandonat în favoarea unei creşteri nesănătoase, neţinând cont că, aşa cum se întâmplă în politica internă, şi în politica internaţională este bine să gândeşti predictiv", a spus Puşcaş.
În prezent, Uniunea Europeană, a spus profesorul, e de "mirarea lumii", pentru că are cea mai prelungită criză, iar asta pentru că mai-marii europeni n-au făcut nimic pentru a o stopa. "În Europa, criza e structurală, nu doar financiară", le-a spus Puşcaş orădenilor.
Vorbind despre frustrarea pe care o simte pentru că dezbaterile din 2005 şi 2006 despre cum ar trebui să funcţioneze Uniunea Europeană n-au dus nicăieri, Puşcaş a previzionat că Europa se va confrunta cu o criză politică, întrucât cetăţenii nu vor mai avea încredere în politicieni.
Drept urmare, Puşcaş şi-a îndemnat ascultătorii să ia iniţiativa. "Vă propun să aveţi curajul să gândiţi o altă Uniune Europeană. Acum, că suntem în Uniunea Europeană, avem obligaţia să venim cu inovări", a spus profesorul. Concluzionând că UE nu se va dezvolta "dacă nu iese în procesul de globalizare", fostul ministru a precizat că există pericolul ca Uniunea "să se transforme în 5-10 ani într-un splendid muzeu de tehnologie al secolului XX".
În cadrul aceluiaşi eveniment de la Biblioteca universitară, pe lângă cartea semnată de Puşcaş au fost lansate alte două volume: "Modelul negociatorului (idiosincrazii în procesul decizional al politicii externe)", de Melania-Gabriela Ciot, şi "Procesul decizional la nivelul Consiliului UE (Comportamentul României)", de Arabela Iris Şter.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.