URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iunie 2013, 09:49

Elevii Liceului Sportiv promovează donarea de sânge şi îi îndeamnă şi pe alţii să facă la fel (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă campanie de conştientizare a importanţei donării de sânge, intitulată sugestiv "Donează sânge", a fost lansată, recent, la iniţiativa profesorului Roland Bocoi, Liceul cu Program Sportiv "Bihorul" din Oradea, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sangvină, Facultatea de Medicină şi Farmacie, Centrul de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanţă, Direcţia de Sănătate Publică (Serviciul de Promovare a Sănătăţii) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

"România se numără printre ţările unde numărul donatorilor de sânge este foarte scăzut. Cauza acestui deficit este lipsa de informare a populaţiei, în special a tinerilor, asupra nevoii de sânge pentru transfuzii în spitale. Spre deosebire de alte ţări europene, unde numărul donatorilor este foarte mare, în România doar 19 români din 1.000 donează sânge. Orădenii trebuie să înţeleagă importanţa şi necesitatea donării de sânge. Fiecare dintre noi sau dintre cei dragi nouă poate ajunge în situaţia în care să aibă nevoie de sânge pentru ca viaţa să-i fie salvată", a explicat directorul adjunct al LPS, Roland Bocoi, în ce constă ideea derulării acestui proiect.

Campania a debutat în săptămâna 20-24 mai, când elevii claselor a XII au fost informaţi cu privire la importanţa şi necesitatea donării de sânge, la aspectele care ţin de condiţiile care trebuiesc îndeplinite pentru a putea fi donator, despre siguranţa donării, cum poate fi utilizat sângele şi produsele din sânge. Acţiunea se va desfăşura până la sfârşitul anului şcolar.
Coordonatorii acestui proiect şi-au propus să tragă un semnal de alarmă pentru întreaga populaţie din Oradea, să sensibilizeze orădenii cu privire la donarea de sânge şi să ajute la depăşirea deficitului de sânge cu care se confruntă spitalele orădene, şi nu numai.

,,Proiectul are ca scop conştientizarea elevilor şi a cadrelor didactice în legătură cu importanţa donării de sânge, informarea unui număr cât mai mare de persoane cu privire la importanţa acestui act, dar şi familiarizarea cu acţiuni de voluntariat şi de donaţie", a mai spus Roland Bocoi.

De altfel, pentru a arăta că informaţiile dobândite în cadrul proiectului nu au fost doar simple informaţii teoretice, dar şi pentru a fi un exemplu pentru concetăţeni, în data de 28 mai 2013, un grup de 20 elevi din clasele de-a XII-a, de la Liceul Sportiv, a mers la Centrul de Transfuzii Sangvine şi a donat sânge.

Din echipa de proiect fac parte directorul Liceului cu Program Sportiv "Bihorul" prof. dr. Dan Matei, dir. adj. prof. Lucian Stance, prof. Livia Benea, prof. Susa Georgeta, dr. Olivia-Ligia Burtă, biologul Carmen Dinescu şi insp. de specialitate Ilie Crăciun.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
asa tara asa HOTI !
sunt ELEVI , au impliniti 18 ani cine ne face CONFIRMAREA ? ne am dat peste cap cu sistemul de invatamant din romania cand mergeai la 6 ani la scola, acum i au invatat avocatii sa merga mai tarziu sa ia banii de la parinti ca intretinere , se mai lasa si corigenti , asa tara asa HOTI ! NU discutam de rautate ci de LEGE :)))).
Postat 03 Iunie 2013, 14:53 de asa tara asa HOTI !
Pt. ”CARE”
Ca să vă informez corect. Donatorii trebuie săa aiba minim 18 ani....nu 15, 16 sau 17. Putem fi foarte ușor răutăcioși, indiferenți. Acești copii au făcut un act de voluntariat, ceea ce majoritatea românilor nu fac. CARE? dacă vrei TEATRU, ar fi bine să mergi la TEATRU. Bani publici??? Ai auzit de VOLUNTARIAT?. Meditează..........
Postat 03 Iunie 2013, 14:14 de Donator
care elevi de 15, 16,17, 18 ani ? care ELEVI DONEAZA ?
care elevi de 15, 16,17, 18 ani ? care ELEVI DONEAZA ? ne am saturat de TEATRU vostru si spalarea de bani publici prin activitati trecute in acte, voi nu v ati saturat ???
Postat 02 Iunie 2013, 19:30 de care ?!
La o donare se recolteaza 450±10% mililitri sînge.
CE TREBUIE SĂ CUNOASCĂ PERSOANELE CARE POT FI DONATORI DE SANGE: Vîrsta cuprinsa între 18-60 ani; Greutate corporala minima 50 kg; Tensiunea arteriala : maxima nu depaseste 180 mmHg, iar minima 100 mmHg; Valoarea hemoglibinei nu este mai joasa de 125g/l pentru femei si nu mai putin de 135 pentru barbati; Nu prezinta afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer, tendinta de sîngerare anormala, s.a; Intervalul de timp între doua donari de sînge nu poate fi mai mic de 60 zile .
Postat 02 Iunie 2013, 13:38 de stii sau nu stii
STOOP DONARE !
sa o crezi tu :))))) ADI fa ce vrei fiecare are dreptul la OPINIE, STOOP DONARE ! ce voi vedeti in bine eu vad rau :))) care e problema !! STAI relaxat ca nu am donat si nu am murit, sunt VIU !! am fost pentru N analize facute biroctaic dar nu ca sa dea rezultate reale, sa puna o stampila si semnatura si banul :))).Omul isis induce si boala in minte ca ea nu exista :)))) e o moda sa te duci la medic, sa faci N formalitatai dar in realitate e timp risipit, sa nu te plictisesti si altii iau banii :)))).
Postat 01 Iunie 2013, 14:27 de @ADI
pt stop donare
*se fac analize..graba strica treaba.
Postat 01 Iunie 2013, 13:01 de adi
pt stop donare
Nu inteleg de ce generalizezi,nu toti tinerii din ziua de azi baga asa ceva,Eu am 20 ani si in viata mea nu am fumat sau nu am baut un energizant,Iar sangele de la persoanele din familie nu este mereu de ajuns.Oricum atunci cand donezi se face oricum analize la sange deci sangele care nu este bun sa zic asa nu este folosit,
Postat 01 Iunie 2013, 13:00 de adi
nu avem conditii economice care sa perimta DONAREA de SANGE !!
la cate energizate si tigari baga in ei este sange 100% calitate :)) nu avem conditii economice care sa perimta DONAREA de SANGE !! DOnarea sa fie facute de rude cand este cazul si cererea in rest STOP!
Postat 01 Iunie 2013, 12:42 de STOP DONARE !!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON