URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
01 Iunie 2013, 09:49

Elevii Liceului Sportiv promovează donarea de sânge şi îi îndeamnă şi pe alţii să facă la fel (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă campanie de conştientizare a importanţei donării de sânge, intitulată sugestiv "Donează sânge", a fost lansată, recent, la iniţiativa profesorului Roland Bocoi, Liceul cu Program Sportiv "Bihorul" din Oradea, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sangvină, Facultatea de Medicină şi Farmacie, Centrul de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanţă, Direcţia de Sănătate Publică (Serviciul de Promovare a Sănătăţii) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

"România se numără printre ţările unde numărul donatorilor de sânge este foarte scăzut. Cauza acestui deficit este lipsa de informare a populaţiei, în special a tinerilor, asupra nevoii de sânge pentru transfuzii în spitale. Spre deosebire de alte ţări europene, unde numărul donatorilor este foarte mare, în România doar 19 români din 1.000 donează sânge. Orădenii trebuie să înţeleagă importanţa şi necesitatea donării de sânge. Fiecare dintre noi sau dintre cei dragi nouă poate ajunge în situaţia în care să aibă nevoie de sânge pentru ca viaţa să-i fie salvată", a explicat directorul adjunct al LPS, Roland Bocoi, în ce constă ideea derulării acestui proiect.

Campania a debutat în săptămâna 20-24 mai, când elevii claselor a XII au fost informaţi cu privire la importanţa şi necesitatea donării de sânge, la aspectele care ţin de condiţiile care trebuiesc îndeplinite pentru a putea fi donator, despre siguranţa donării, cum poate fi utilizat sângele şi produsele din sânge. Acţiunea se va desfăşura până la sfârşitul anului şcolar.
Coordonatorii acestui proiect şi-au propus să tragă un semnal de alarmă pentru întreaga populaţie din Oradea, să sensibilizeze orădenii cu privire la donarea de sânge şi să ajute la depăşirea deficitului de sânge cu care se confruntă spitalele orădene, şi nu numai.

,,Proiectul are ca scop conştientizarea elevilor şi a cadrelor didactice în legătură cu importanţa donării de sânge, informarea unui număr cât mai mare de persoane cu privire la importanţa acestui act, dar şi familiarizarea cu acţiuni de voluntariat şi de donaţie", a mai spus Roland Bocoi.

De altfel, pentru a arăta că informaţiile dobândite în cadrul proiectului nu au fost doar simple informaţii teoretice, dar şi pentru a fi un exemplu pentru concetăţeni, în data de 28 mai 2013, un grup de 20 elevi din clasele de-a XII-a, de la Liceul Sportiv, a mers la Centrul de Transfuzii Sangvine şi a donat sânge.

Din echipa de proiect fac parte directorul Liceului cu Program Sportiv "Bihorul" prof. dr. Dan Matei, dir. adj. prof. Lucian Stance, prof. Livia Benea, prof. Susa Georgeta, dr. Olivia-Ligia Burtă, biologul Carmen Dinescu şi insp. de specialitate Ilie Crăciun.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
asa tara asa HOTI !
sunt ELEVI , au impliniti 18 ani cine ne face CONFIRMAREA ? ne am dat peste cap cu sistemul de invatamant din romania cand mergeai la 6 ani la scola, acum i au invatat avocatii sa merga mai tarziu sa ia banii de la parinti ca intretinere , se mai lasa si corigenti , asa tara asa HOTI ! NU discutam de rautate ci de LEGE :)))).
Postat 03 Iunie 2013, 14:53 de asa tara asa HOTI !
Pt. ”CARE”
Ca să vă informez corect. Donatorii trebuie săa aiba minim 18 ani....nu 15, 16 sau 17. Putem fi foarte ușor răutăcioși, indiferenți. Acești copii au făcut un act de voluntariat, ceea ce majoritatea românilor nu fac. CARE? dacă vrei TEATRU, ar fi bine să mergi la TEATRU. Bani publici??? Ai auzit de VOLUNTARIAT?. Meditează..........
Postat 03 Iunie 2013, 14:14 de Donator
care elevi de 15, 16,17, 18 ani ? care ELEVI DONEAZA ?
care elevi de 15, 16,17, 18 ani ? care ELEVI DONEAZA ? ne am saturat de TEATRU vostru si spalarea de bani publici prin activitati trecute in acte, voi nu v ati saturat ???
Postat 02 Iunie 2013, 19:30 de care ?!
La o donare se recolteaza 450±10% mililitri sînge.
CE TREBUIE SĂ CUNOASCĂ PERSOANELE CARE POT FI DONATORI DE SANGE: Vîrsta cuprinsa între 18-60 ani; Greutate corporala minima 50 kg; Tensiunea arteriala : maxima nu depaseste 180 mmHg, iar minima 100 mmHg; Valoarea hemoglibinei nu este mai joasa de 125g/l pentru femei si nu mai putin de 135 pentru barbati; Nu prezinta afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer, tendinta de sîngerare anormala, s.a; Intervalul de timp între doua donari de sînge nu poate fi mai mic de 60 zile .
Postat 02 Iunie 2013, 13:38 de stii sau nu stii
STOOP DONARE !
sa o crezi tu :))))) ADI fa ce vrei fiecare are dreptul la OPINIE, STOOP DONARE ! ce voi vedeti in bine eu vad rau :))) care e problema !! STAI relaxat ca nu am donat si nu am murit, sunt VIU !! am fost pentru N analize facute biroctaic dar nu ca sa dea rezultate reale, sa puna o stampila si semnatura si banul :))).Omul isis induce si boala in minte ca ea nu exista :)))) e o moda sa te duci la medic, sa faci N formalitatai dar in realitate e timp risipit, sa nu te plictisesti si altii iau banii :)))).
Postat 01 Iunie 2013, 14:27 de @ADI
pt stop donare
*se fac analize..graba strica treaba.
Postat 01 Iunie 2013, 13:01 de adi
pt stop donare
Nu inteleg de ce generalizezi,nu toti tinerii din ziua de azi baga asa ceva,Eu am 20 ani si in viata mea nu am fumat sau nu am baut un energizant,Iar sangele de la persoanele din familie nu este mereu de ajuns.Oricum atunci cand donezi se face oricum analize la sange deci sangele care nu este bun sa zic asa nu este folosit,
Postat 01 Iunie 2013, 13:00 de adi
nu avem conditii economice care sa perimta DONAREA de SANGE !!
la cate energizate si tigari baga in ei este sange 100% calitate :)) nu avem conditii economice care sa perimta DONAREA de SANGE !! DOnarea sa fie facute de rude cand este cazul si cererea in rest STOP!
Postat 01 Iunie 2013, 12:42 de STOP DONARE !!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON