URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
15 Septembrie 2013, 19:36

Elevii de la "Don Orione", primii care au început şcoala (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prezenţa Prea Sfinţitului Virgil Bercea, vicarului episcopal greco-catolic Florian Gui, primarului Ilie Bolojan, prefectului Claudiu Pop şi inspectorului şcolar Nicolae Avram, duminică după-amiază au fost deschise, cu participarea a peste 500 de copii, părinţi, bunici, mătuşi şi unchi ai acestora, cursurile şcolii Don Orione, care funcţionează în regim public, dar cu susţinerea Bisericii Greco-Catolice, având deviza "Să facem binele mereu, binele tuturora, rău niciodată, nimănui!".

Intonarea Imnului de Stat al României, într-o linişte perfectă, a fost primul moment al festivităţii, după care episcopul greco-catolic a adresat cele dintâi cuvinte asistenţei, binecuvântând copiii şi îndemnându-i să nu uite niciodată că aparţin "Patriei, Neamului şi lui Dumnezeu". "Oriunde v-aţi afla, să fiţi mândri de aceasta!", a spus Prea Sfinţitul Bercea.

"Vreau să felicit Episcopia Greco-Catolică a Oradiei, Parohia aceasta în jurul căreia s-a dezvoltat şcoala Don Orione, că de 19 ani aţi reuşit să ridicaţi în acest cartier al Oradiei un aşezământ unde se face educaţie bună copiilor noştri!", a arătat şi primarul Ilie Bolojan, prezentat de gazde ca "un susţinător necondiţionat şi deja vechi al şcolii şi parohiei noastre".

Managerul Liceului Don Orione, Petru Miheller, a amintit apoi tuturor celor de faţă prin ce se deosebeşte această şcoală de altele: "Noi dorim să formăm nu doar intelectul, ci şi caracterul copiilor".

Cel mai aplaudat vorbitor a fost, însă, părintele Mihai Fechetă, unul dintre cei doi călugări care, încă de la sosirea lor în Oradea, cu mulţi ani în urmă, slujesc nu doar la biserica din apropiere, ci de dimineaţă şi până seara şi la şcoala Don Orione. Acesta a început prin a citi rugăciunea lui Iuliu Maniu, cea pe care, de altfel, mulţi copii de la această şcoală o spun de 14 ani încoace, când merg în pelerinaj, pe jos, cale de peste 100 de kilometri, de la Bădăciun, locul naşterii fruntaşului ţărănist, până la Sighet, închisoarea unde şi-a găsit sfârşitul nu doar acesta, ci şi o mulţime de fruntaşi ai Bisericii Greco-Catolice, demnitari şi intelectuali de seamă ai României.

Rugându-l pe Dumnezeu pentru sănătate, rezistenţă morală şi fizică, pentru alungarea lenei, pentru bunătate şi întărirea voinţei, părintele Mihai Fechetă a amintit copiilor, dar şi părinţilor şi profesorilor, că "a educa înseamnă a avea răbdare, a educa înseamnă a avea credinţă, a educa înseamnă a emancipa, a-ţi deschide sufletul, a deschide celuilalt sufletul şi mintea, a te ruga, a descoperi şi, nu în ultimul rând, a fi de partea copilului", întrucât, după cum sunt educaţi, aşa cum spunea şi Sfântul Orione, copiii "vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine".

Părintele Fechetă a amintit şi cuvintele Papei Francisc, care s-a adresat recent tinerilor în Brazilia, stăruind că "tinerii sunt fereastra prin care intră în lume viitorul" şi că "dacă nu vom avea grijă de copii, nici viitorul nu va avea grijă de noi". "Să ne dăruim unii altora, în primul rând copiilor!", a încheiat părintele Mihai Fechetă, unul dintre cei mai îndrăgiţi profesori de la Don Orione.

În final, directorul şcolii, Alexandru Stoica, i-a prezentat pe toţi pedagogii - educatoare, învăţătoare şi profesori, iar copiii şi părinţii au fost însoţiţi de aceştia spre sălile de clasă de unde, luni, de la ora 8.30, vor începe cu adevărat noul an şcolar. Să aibă cu toţii spor şi drag de carte!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
directori
ASA AR TREBUI SA FIE DOAMNA NIKI(daca dumneavoastra sunteti?),DAR DOAMNA DIRECTOR ADELINA DE CE A FACILITAT SI ORGANIZAT IN PERIOADA CAMPANIEI ELECTORALE INTALNIREA ELECTORATULUI CU PSD-ISTI IN SALA DE SPORT A SCOLII?NU AVEA INTERESE POLITICE DE CARE SE FOLOSESTE ACUM SI BENEFICIAZA DE PROTECTIA PSD-ULUI?ATUNCII AVEA VOIE SA FACA POLITICA IN SCOALA?NU ERA SCOALA 11 IMPLICATA IN POLITICA?
Postat 21 Septembrie 2013, 23:18 de PROFESOR
Reclama
Nu inteleg de ce presa este atat de mincinoasa si de partinitoare!!!! Nu doar Liceul Don Orione a fost cel care a inceput scoala cu o zi mai devreme, in zi de sarbatoare, ci si la Liceul Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" s-a savarsit Sfanta Liturghie arhiereasca si o slujba de Te-Deum (multumire) la inceputul anului scolar. Desigur ca, Bihoreanul fiind un trust de presa afiliat episcopiei greco-catolice prezinta orice stire religios-sociala din perspectiva acestei confesiuni. Rusine!!!!! Nu dovediti decat ca sunteti niste sarlatani, adepti ai unor articole jurnalistice fara valoare. Rusine!!!!!!
Postat 15 Septembrie 2013, 23:02 de Alex
don orione
FARA ACEST GUNOI PE NUME AVRAM NU SE PUTEA FACE DESCHIDEREA NOULUI AN SCOLAR???
Postat 15 Septembrie 2013, 20:01 de pppp
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON