9 decembrie e Ziua Internaţională Anticorupţie, iar cu această ocazie subcomisarul Răzvan Vesa din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor şi comisarul şef Vasile Marc din cadrul DNA Oradea au fost invitaţi la un seminar iniţiat de rectorul Universităţii, Constantin Bungău, şi destinat strict universitarilor.
La întâlnire au participat câteva zeci de universitari, în mare parte cu funcţii de conducere în cadrul Universităţii. Aceştia au vrut să înveţe ce înseamnă corupţia, care sunt cauzele generatoare, diferenţa dintre mită, primirea de foloase necuvenite şi traficul de influenţă, dar şi cum să reacţioneze în cazul în care vreunul din angajaţii instituţiei ar cădea în păcat. Totodată, profesorii au vrut să ştie modul în care pot să intervină pentru prevenirea unor astfel de fapte în cadrul instituţiei cât şi pentru a crea o conduită adecvată în rândul studenţilor.
Atenţie la banii europeni!
Pe rând, Vesa şi Marc le-au prezentat universitarilor în ce constă activitatea structurilor în care lucrează, dar şi cât de importanţi sunt ei, ca dascăli, în lupta anticorupţie. "Cu ce ne puteţi ajuta: să formaţi studenţi astfel încât aceştia să nu aibă acea pretenţie de a pretinde (n.r. mită). Într-o situaţie în care cineva le oferă, să refuze", a spus Răzvan Vesa.
Insistând pe pericolul social pe care darea şi luarea de mită îl formează, Vesa le-a arătat universitarilor orădeni şi un spot publicitar cu un student care şi-a trecut examenele cu mită, devine doctor, iar profesorul său îi ajunge pacient. Totodată, subcomisarul a precizat că persoanele corupte sunt similare drogaţilor: intră într-un soi de sevraj dacă nu primesc "doza".
De cealaltă parte, Vasile Marc, după ce a făcut un istoric al anticorupţiei în România, prezentându-l pe Vlad Ţepeş drept primul luptător împotriva corupţilor, le-a spus universitarilor să aibă grijă cu banii europeni. "Mare grijă la modul în care gestionaţi fondurile europene, pentru că pedepsele sunt foarte mari". În final, acelaşi Marc le-a spus universitarilor şi o vorbă de duh. "Corupţia nu alege, DNA culege", a spus comisarul, în zâmbetele profesorilor.
La finalul prezentărilor, universitarii le-au putut pune întrebări invitaţilor. Rectorul Constantin Bungău le-a cerut să precizeze cum se poate manifesta "cumpărarea de influenţă" în Universitate, răspunzându-i-se că pot exista persoane, chiar străine de instituţie, care pot pretinde studenţilor că "au intrare" la un profesor. Astfel, pot solicita sume de bani pentru un examen, dar fără ca măcar să dea banii mai departe ori fără ca măcar să cunoască respectivul cadru didactic.
Totodată, universitarii au vrut să ştie ce se poate întâmpla cu studenţii care cumpără lucrări de licenţe, aflând că în această situaţie este necesar ca Universitatea să aibă reglementări proprii clare, de folos fiind declaraţiile pe proprie răspundere pe care studenţii sunt nevoiţi să le semneze.
O convenţie anticorupţie
9 decembrie a fost stabilită ca Zi Internaţională Anticorupţie prin Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. Semnată de România pe 9 decembrie 2003 şi ratificată prin Legea 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.
Direcţia Generală Anticorupţie a fost înfiinţată ca structură specializată pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul Ministerului Afacerilor Interne având ca atribuţii principale instruirea periodică a funcţionarilor, informarea şi conştientizarea cetăţenilor respectiv desfăşurarea de activităţi de poliţie judiciară, investigative şi de urmărire penală.
În Bihor, DGA vine în sprijinul persoanelor care doresc să formuleze sesizări prin linia telefonică gratuită TelVerde 0800.806.806; e-mail la adresa bihor.dga@mai.gov.ro ; telefon/fax 0259-469.043; audienţe, la sediul serviciului; petiţii scrise, expediate prin poştă pe adresa serviciului - Mun. Oradea, str. Dunărea, nr. 2, jud. Bihor.
Cei care doresc să discute cu un reprezentant al DGA Bihor, o pot face în timpul programului de audienţe la sediu: Şeful serviciului, comisar şef Cheregi Gabriel - în prima şi a treia zi de miercuri din lună, între orele 12-15; Ofiţerul de relaţii cu publicul - în a doua şi a patra zi de miercuri din lună, între orele 12-15.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.