URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Decembrie 2013, 18:45

Dacă nu-şi găseşte bani să funcţioneze, cabana Gaudeamus a Universităţii se va închide

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De multă vreme pe minus, baza didactică şi de cercetare Gaudeamus, proprietate a Universităţii din Oradea la Stâna de Vale, riscă să-şi închidă uşile.

Senatorii Universităţii au dezbătut, în şedinţa de luni, situaţia acestei cabane, în condiţiile în care şefului bazei, Alin Casian Blaga, i s-a cerut un plan de restructurare.

Conform planului, Blaga a identificat mai multe măsuri ca Gaudeamus să nu mai producă găuri în bugetul Universităţii. De exemplu, a propus modernizarea sălii de conferinţe prin dotarea ei cu mobilier nou, dar şi aparatură electronică, astfel încât să fie atractivă pentru organizatorii astfel de evenimente, diversificarea meniurilor ori reproiectarea sistemului de încălzire, astfel încât să fie mai economicos. De asemenea, Blaga vrea un site propriu pentru cabană, dar şi ca pentru orice rezervare să se plătească un avans de 30%. Nu în ultimul rând, în planul de management, şeful bazei vorbeşte de ce achiziţii noi are nevoie baza: maşini de spălat, de gătit şi frigidere.

Întrucât în tot planul său nu atinge cea mai importantă problemă, adică sursele de finanţare, senatorii universitari au aprobat planul, dar i-au cerut lui Blaga să prezinte, până la următoarea şedinţă, şi din ce bani are de gând să facă toate schimbările de la Gaudeamus. "Dacă nu se elimină, în cel mai scurt timp, pierderile, baza va fi trecută în regim de conservare", precizează un comunicat al Senatului universitar, remis marţi.

Situată chiar în Stâna de Vale, baza didactică Gaudeamus are o capacitate de 60 de persoane. Cazarea pentru o persoană costă 30 de lei pe noapte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Management de ”Sorbonica”. Ep. Management de râsul curcilor,
I. ”De multă vreme pe minus, baza didactică şi de cercetare Gaudeamus, proprietate a Universităţii din Oradea la Stâna de Vale, riscă să-şi închidă uşile.” 1. Cu atâta materie cenuşie pe metru pătrat, respectiv cu atâţia specialişti în turism (alimentaţie publică, hoteluri, agroturism ş.a.), marketing, management şi nu numai (ex: silvicultură) şi baza ”Gaudeamus” putea fi o bună sursă de venituri pentru U.O. şi până în present. Dar vorba aceea: ”Peştele de la cap se împute!”. Sunt convins că aceşti specialişti ştiu cât de rentabile pot fi asemenea cabane/pensiuni în Elveţia, Austria, Germania ş.a., unde autospodărirea este o procedură uzuală. 2. Alin Casian Blaga are cumva şi firme care se ocupă de (agro)turism? II. ”Senatorii Universităţii au dezbătut, în şedinţa de luni, situaţia acestei cabane, în condiţiile în care şefului bazei, Alin Casian Blaga, i s-a cerut un plan de restructurare.” 1. Un plan de restructurare necesar, nu numai pentru baza ”Gaudeamus”: ”Omul potrivit, la locul potrivit!” 2. De ce cabana ”Gaudeamus” nu are un site propriu până în present? U.O. nu are specialiştii necesari, care să îl facă cu titlu gratuit? 3. Dl. Blaga are cumva studii, probabil şi doctorale, în domeniul energeticii? Dacă da, cine l-a împiedecat până acum să întocmească un proiect, care să se rezolve şi reproiectarea sistemului de încălzire, inclusiv? III. ”Dacă nu se elimină, în cel mai scurt timp, pierderile, baza va fi trecută în regim de conservare”, precizează un comunicat al Senatului universitar.”; 1. Conservarea, o etapă spre externalizare? 2. Şi Cantina U.O. putea fi o găină cu mulţi pui de aur, ca şi celebrul ”Geotermal”. Evident şi în interesul studenţilor, inclusiv material. La cantină se putea face practică în mod uzual de către studenţii de la specializări ca: Inginerie şi management în alimentaţie publică şi agroturism, Tehnologia prelucrării produselor agricole (ex: patiserie, cofetărie, produse zaharoase ş.a.), Controlul şi experiza produselor alimentare ş.a. Dacă o firmă de catering poate, atunci boşii de la U.O. de ce nu pot?
Postat 18 Decembrie 2013, 19:23 de stefan
scarbit de situatii
Cat va costa conservarea / luna? Probabil egala cu pierderea / luna. Atentie economistilor si celor care cunoasteti inginerii financiare.
Postat 18 Decembrie 2013, 16:31 de a
se mai "conserva" un hotel
Si uite asa mai intra in "conservare" inca un hotel. In traducere: se inchide definitiv, pentru a se darapana cat se poate de mult si de a fi vandut intr-un sfarsit unor afaceristi, care cu bani putini il cumpara de la Universitate, il pun pe picioare cu o investitie minima si fac o gramada de bani... Asta a fost reteta succesului in ROmania, inca din 90. Am stat de atatea ori in hotelul asta cand eram in scoala... Nu era vacanta de primavara sau iarna fara cel putin 2 serii de tabere de ski, excursii cu clasa etc... Nu au fost conditii extraordinare niciodata, dar se tineau cantonamente acolo si toate la un pret decent. Universitatea si-a bagat mereu banii in proiecte aiuristice, corpuri noi, camine care numai nu se mai terminau s.a.m.d. Daca investeau cateva miliarde cu cap, aveau de unde sa scoata plusvaloare. Hotelul asta avea teren de fotbal de zgura langa, inca un corp care s-a degradat la 50 de m spre cabana armatei, sala de conferinte la etaj ... Pacat de toate...
Postat 18 Decembrie 2013, 15:00 de mihai
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON