URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Februarie 2017, 13:27

Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor cere primarilor din judeţ să le dea burse elevilor

Elevii bihoreni sunt nemulţumiţi că autorităţile publice locale nu le dau burse elevilor care învaţă bine, aşa cum se întâmplă în mai toate oraşele mari din ţară. Articolul 82 din Legea 1/2011 prevede că elevii pot primi de la autorităţile publice locale burse de performanţă, burse de merit, burse de studiu şi burse de ajutor social. Numărul şi cuantumul acestora se stabileşte de consiliile locale, mai spune legea.

Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor a transmis, luni, în prima zi de şcoală din semestrul al doilea, o scrisoare deschisă către toate primăriile din judeţ, semnată de preşedintele elevilor bihoreni, Titus Maghiar, care arată că nicio autoritate publică din judeţ nu dă burse elevilor, iar din acest motiv Bihorul "se află la urma clasamentului naţional din acest punct de vedere".

"Pornind de la premisa că educaţia şi implicit beneficiarul direct al acesteia ar trebui să constituie o prioritate pentru conducătorii instituţiilor administrativ-teritoriale, solicităm ca finanţarea complementară a învăţământului să fie tratată ca atare", se arată în scrisoarea elevilor.

"Putem considera atitudinea dumneavoastră un afront faţă de elevii din localităţile a căror conducere o reprezentaţi, întrucât se poate observa o relaţie de cauzalitate directă între sumele acordate pentru burse şi situaţia abandonului şcolar, rata de promovabilitate a examenelor şi performanţa şcolară elevilor în general", mai scriu elevii. Potrivit documentului, în oraşele în care cuantumul burselor este mare şi promovabilitatea elevilor la examenele naţionale este peste media naţională. De exemplu, în Cluj Napoca bursele de merit sunt de 90 de lei pe lună, iar promovabilitatea la Bacalaureat în 2016 a fost de 83,32%, iar în Bacău, unde elevii buni la învăţătură primesc o bursă lunară de 100 de lei, 78,4% dintre absolvenţii de liceu au promovat examenul de Bac. În Sectorul 4 din Bucureşti, bursa este chiar şi mai mare: 350 lei/lună. Drept urmare, elevii bihoreni sunt convinşi că o bursă de merit cu un cuantum mai mare îi va stimula şi pe colegii lor să înveţe mai bine.

"În consecinţă, având în vedere datoria reprezentanţilor aleşi ai comunităţii de a se implica activ atât în sprijinirea elevilor defavorizaţi, a celor cu nevoi speciale, cât şi în recunoaşterea meritocraţiei elevilor cu rezultate bune la învăţătură, măsuri care ar ajuta la dezvoltarea calităţii procesului educaţional şi ar veni în soluţionarea problemelor anunţate anterior, solicităm conştientizarea importanţei articolului 82 din Legea 1/2011, prioritizarea şi urgentarea procesului de acordare a burselor şcolare şi transparentizarea acestui proces prin organizarea unor dezbateri publice la care să participe şi membrii organizaţiilor reprezentative ale elevilor la nivel judeţean", mai transmit elevii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bolo , să nu zici că n-ai bani ...
Că dor plătim taxe dublate
Postat 13 Februarie 2017, 14:07 de vocilebihoreanului29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON