URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 04 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Ianuarie 2014, 15:09

Bolojan "răstoarnă" învăţământul orădean: Clasele teoretice se împuţinează, în avantajul celor profesionale

Învăţământul orădean se reformează! Alături de schimbările legislative dictate de Ministerul Educaţiei pentru toate unităţile de învăţământ din România, primarul Ilie Bolojan şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Daniel Negrean, au anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, planul lor comun de schimbare a structurii învăţământului orădean.

Nu este calitate!

Pornind de la constatarea unor probleme cheie ale învăţământului românesc, precum eficienţa economică, calitatea şi competivitatea, primarul Ilie Bolojan a precizat ce doreşte să schimbe în educaţie. "Ce constatăm azi: învăţământul românesc este neadaptat la realitatea economică. De exemplu, în planurile de şcolarizare, inspectoratele ţineau cont mai mult de competenţele corpurilor profesionale ale unităţilor de învăţământ decât de ceea ce cere piaţa", a declarat Bolojan. O altă hibă a şcolii româneşti, a spus el, este faptul că dascălii nu mai sunt racordaţi la realitatea pieţei, astfel că lecţiile pe care le predau nu sunt compatibile cu piaţa muncii.

"O altă problemă: calitatea lasă de dorit. La examenul de Bacalaureat, în condiţiile în care a fost redusă copierea, rata de promovare de 55% este o oglindă a calităţii", a precizat primarul. În acelaşi timp, însă, 45% din companiile care activează în România nu-şi găsesc angajaţii potriviţi. "Pregătim prea mulţi studenţi, dar n-am pregătit oameni care să înveţe o meserie, iar în final nu se crează decât o frustrare socială, căci tinerii absolvenţi nu îşi găsesc un loc de muncă", a explicat edilul.

În aceste condiţii, municipalitatea şi-a stabilit nişte direcţii pe care să le urmeze învăţământul orădean: să înfiinţeze programe de studii cerute de firmele locale, să îi ducă pe profesori în companii, astfel încât să se familiarizeze cu noile tehnologii, dar şi să colaboreze cu şcolile şi firmele pentru schimbarea mentalităţii părinţilor, care trebuie să accepte că a-şi trimite copilul la o şcoală profesională nu este un eşec.

În fine, primarul vrea ca firmele locale să aibă reprezentanţi în consiliile de administraţie ale şcolilor cu profil tehnic sau profesional, astfel încât să se implice şi mai mult în educaţia elevilor.

Clase mai puţine, cu elevi mai mulţi

Pentru a putea atinge ţinta creşterii calităţii învăţământului orădean, Bolojan şi Negrean au în plan şi reformarea claselor. Astfel, clasele vor avea numărul maxim de elevi permis de lege sau cel mult mediu, însă sub nicio formă nu vor mai funcţiona cu mai puţin de 20 de elevi.

Mai precis, conform inspectorului-şef Negrean, dacă în actualul an şcolar în Oradea funcţionează 75 de clase de-a V-a cu 1.725 de elevi, adică o medie de 23 de elevi pe clasă, sub media impusă de Minister de 25 de elevi, din următorul an şcolar situaţia va fi alta. La un număr estimat de 1.860 de elevi care vor intra în gimnaziu, Oradea ar urma să aibă 66 de clase cu câte 28 de elevi, din care 53 vor fi cu predare în limba română, 12 cu predare în maghiară şi una cu predare în germană. "Pentru anul şcolar 2014-2015, în municipiul Oradea numărul minim de elevi pentru clasa a V-a este de 25, indiferent de limba de predare", a declarat Negrean. Totodată, numărul maxim de elevi este de 32.

De asemenea, pentru cei aproximativ 2.839 de elevi care vor intra în clasa a IX-a se vor înfiinţa 101 clase, astfel că într-o clasă vor învăţa câte 28 de elevi. Asta în timp ce în prezent sunt 104 clase de-a IX-a în Oradea, în medie cu câte 26 de elevi.

Interesant este însă şi planul de "răsturnare" a structurii acestor clase. În prezent, din cele 104 clase de-a IX-a, 50 sunt de filieră teoretică (34 profil real şi 16 uman), 15 de filieră vocaţională, iar 39 de filieră tehnologică, astfel că învăţământul teoretic şi vocaţional însumează 62,5%, iar cel tehnologic 37,5%. Însă, la recomandarea Ministerului Educaţiei, până în 2020 această pondere trebuie să se schimbe, iar clasele teoretice şi vocaţionale să reprezinte 40%, iar cele tehnologice alături de cele profesionale 60%. "În acest an şcolar numărul de clase de şcoală profesională, care începe în a X-a, este de 13, dar pentru anul şcolar 2014-2015, când învăţământul liceal profesional va începe din clasa a IX-a, estimăm un număr de 41 de clase", a precizat Negrean.

Astfel, an de an vor continua să dispară clasele teoretice din şcolile orădene, în detrimentul celor profesionale. "Treptat, în următorii cinci an, în fiecare an de la clasa a IX-a vom scădea cu 5 numărul de clase teoretice", a explicat Bolojan.

Victime colaterale

Ce se va întâmpla cu profesorii orădeni, dat fiind că, după tăierile de la clasele a V-a şi a IX-a, numărul acestora a scăzut cu 7%, încă nu se ştie, dar cel mai probabil unii vor preda la sate ori se vor reprofila. Negrean a precizat că situaţia exactă va fi cunoscută abia după consultările cu directorii de şcoli, care se vor ralia la noile reguli.

În acelaşi timp, primarul a admis că măsurile pe care le-a gândit va duce la scăderea numărului studenţilor Universităţii din Oradea. "Rămâne la latitudinea Universităţii să se calibreze", a spus Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Schimbare iminenta
Am citit cu oarecare interes articolul, dar si comentariile pro si contra schimbarii. Am incercat sa ma detasez de opiniile citite. Cred cu sinceritate ca multora nu le vine sa creada ca o astfel de problema este pusa de un primar si nu de un reprezentant al ministerului. Ori nu asta e problema. In momentul de fata liceele pregatesc candidati pe banda pentru diferite facultati. Unii dintre ei abia stiu sa citeasca, sa scrie corect e mai greu. Unii dintre aceasta categorie , mai cu tupeu, termina facultatea, masteratul ,( nu mai socotim cu ce pret, cat dau parintii pentru ca odraslele lor sa promoveze examenele) se inscriu in partide, sunt alesi de cetateni fara sa stie calitatea intelectuala a acestor categorii de candidati si uite asa ajung sa ne conduca. Unde e competenta, ce strategie sa asteptam de la ei spre a o implementa in economia tarii. Cei care sunt merituosi au capacitati intelectuale meritorii vor avea posibilitatea sa mearga si la licee teoretice ori tehnologice, chiar daca acestea vor fi mai putine. NU-I o rusine sa termini o profesionala sa lucrezi in domeniu intr-un parc industrial. Invatamantul este deschis, orice simplu muncitor calificat poate ulterior sa se re
Postat 12 Ianuarie 2014, 20:16 de Atotstiutorul
Marele GURU!
Mai intai sa faca USL reforma reala in invatamant, unde elevii sa stie ce traseu sa urmeze si abia dupa aceea sa vina un primar sa decida. cati absolventi de tehnologic sunt absorbiti in piata muncii? Pregatirea lor este deficitara . Comunitatea locala decide acolo unde este descentralizare reala , nu acum cand traim un ev ( timp) ambiguu. Faceti domnule primar ceea ce aveti de facut in ADMINISTRATIE.Liceul teoretic iti ofera oportunitati mai mari in urmarea unei facultati serioase. Nu face medicina un absolvent de la tehnologic, etc.Marile facultati sunt visul unui numar mare de elevi inteligenti si sa stiti ca sunt destui copii valorosi in societatea romaneasca.
Postat 09 Ianuarie 2014, 20:10 de ioana
te auzi ce spui
Bolojane, te auzi ce spui? daca copilul nu are inclinatie spre tehnologic? prin scaderea cu 5 clase an de an a profilului teoretic, practic nu le mai dai oamenilor posibilitatea sa aleaga. si pt ce? pt alea cateva firme care iti dau tie spaga, sa isi poata gasi angajati, pe bani de nimic (doar sunt proaspeti absolventi) si va mai fi si concurenta mare. Apoi dupa vreo 3-4 ani firmele se inchid (asa e moda la noi in Romania) si tot someri ajung. Lasa tu treburile astea si organizeaza mai bine orasul asta. Ai acolo in primarie destule "rahaturi" de care ar trebui sa ai grija. De cati ani s-a inceput podul de pe centura? vreo 4-5 ani? si in ce stadiu e? mi-ar fi rusine ca primar cu asa ceva...sa nu se lucreze NIMIC de 2 ani. dar taxele si impozitele le stii mari. Cred ca ai nevoie de un concediu...la urmatoarele alegeri
Postat 08 Ianuarie 2014, 09:21 de un oradean
strategia mihai maci
primarul s-a inspirat din observatiile lui mihai maci si are dreptate. bolojan e si va fi un nume mare al oradiei si nu numai.
Postat 08 Ianuarie 2014, 09:09 de ioan si nu ion
CARE ATRIBUTII DE PRIMAR ...
Sigur NU intra in competenta Primarului structura claselor. (Sau poate Bihoreanu stie ca e asa din moment ce nu l-a intrebat ? Pe care LEGE ?). Nu s-a facut descentralizarea iar Ins. Scolar Jud. e in subordine la Minister. DECI, ce leg. are cu a face Administratie ca edil (inafara de administrarea cladirilor) ? SIGUR isi depaseste atributiile. Asta ca si controalele pe care le facea in primele zile de mandat ca Primar, in Spitale sa verifice daca medicii de garda sunt la posturi. Adica IMPREUNA pt. Oradea , Puneti Bihoru pe primul loc ? Dar citind clasamentul cu josu in sus..... Sigur trebuie regandit sist. dar lasati guvernantii cu Abramburicile sa gandeasca ca solutii tot aplica de cand guverneaza....E evident ca este cea mai buna si eficienta guvernare de dupa '90....
Postat 08 Ianuarie 2014, 08:44 de Vasilica
nebuni la spt 6
ce sa rastoarne asti puneti ba oameni competentila conducerea scolilor si gradinitelor nu prostalai cu facultatea facuta salonta vgoldis marghita s haret etc si apoi vor veni rezultatele aruncati afara tembeli de patid
Postat 07 Ianuarie 2014, 23:24 de anton macrici
.
FOARTE BINE ! Ajunge cu povestile nefolositoare. Toti au cate 2 facultati si nu stiu nici macar sa taie o felie de paine. Trebe mai multa practica si ajunge cu literatura si basmele.
Postat 07 Ianuarie 2014, 23:03 de David
invatamantul oradean
Cel mai mult imi place asocierea dintre Boloja si Negrean ! Imaginea lor e identica cu cea pe care a reusit s-o dea Bolojan Oradiei : un fel de Alesd mai prafuit ...
Postat 07 Ianuarie 2014, 20:34 de cartita
in sfarsit !
In sfarsit a revenit CARP III cu comentariile lui pertinente si foarte solid argumentate ! Hai mai vicky ca de cand te tot asteptam sa mai pui punctul pe i ! :D So pe ei ! La beregata, lua-i-ar... !
Postat 07 Ianuarie 2014, 20:27 de Agentul Termic
ZAT
Bolojan vad ca insisti in tampenie...Tu chiar vrei sa pleci in mod rusinos ( PE INTELESUL TAU dAT JOS-) VEZI de plod si ne mai lasa boule care esti tu....
Postat 07 Ianuarie 2014, 19:45 de io
Vand diplome ieftin
Sunt shomer cu doua diplome de sorbonica si vreau sa fie cat mai multi ratati ca mine. Sunt mandru ca nu stiu nimic si as vrea ca nimeni sa nu fie mai bun ca mine cas fudul multidiplomat. In capitalism statul trebuie sa netina cu bani nu sa lucram in fabrici cu taranii fara diplome.Parintii mei au cheltuit o avere sami cumpere examenele la sorbonica si acum vor sami cumpere un post la sorbonica ca profesor .Huo cu schimbarea !
Postat 07 Ianuarie 2014, 19:32 de Shomer cu diploma
****
Mentalitate comunista! Dar macar pe vremea comunistilor existau fabrici! Eu totusi cred ca Bolojan ar trebui sa se intoarca la tara, poate prinde vreun post intr-o scoala pe cale de disparitie unde sa nenoroceasca elevii.
Postat 07 Ianuarie 2014, 18:55 de ****
"... la recomandarea Ministerului Educaţiei, până în 2020 această pondere trebuie ..."
Asadar ME vrea sa refaca sistemul de invatamant si a transmis in teritoriu planul cu recomandari, iar cuplul Bolojan-Negrean iese la rampa ca sa ne spuna ce destepti sunt ei care gandesc pentru Oradea ceea ce in tara e deja demult fumat. Dar si Bihoreanul se baga in seama, ca primarul va face si va drege, va rasturna si va trage linie. La ce, daca e program national trecut deja de guvern inca de anul trecut?
Postat 07 Ianuarie 2014, 18:41 de Book
Abramburica orădeană !?!
În teorie are dreptate Bolojvanul, pentru că populaţia orădeană în sens clasic va fi înlocuită treptat de cea rurală, invadatoare, care are nevoie de meserii practice în viitor, după experienţele teoretice de peste două decenii în care s-a crezut că e uşor să ajungi intelectual şi urban, chiar dacă fondul mental e strict de ţăran. Fiind mai dificilă prin origine, aşa zisa formare universitară nu a dat roade iar marea majoritate a acestei populaţii a fost direcţionată greşit către politică şi administraţie, destructurând astfel toate instituţiile publice. Aşa că, reîntoarcerea la normalitate este obligatorie, cu excepţia procentului prea mare de 60% şi care în mod evident e nerealist în aceste vremuri !?!
Postat 07 Ianuarie 2014, 18:32 de Carp III
****
Mentalitate comunista! Dar macar pe vremea comunistilor existau fabrici! Eu totusi cred ca Bolojan ar trebui sa se intoarca la tara, poate prinde vreun post intr-o scoala pe cale de disparitie unde sa nenoroceasca elevii.
Postat 07 Ianuarie 2014, 18:15 de ****
un cretin
Ce cretin Negrean asta !!!! Dupa ce fiu sau isi face laba la ore el vine si zice ce sa facem in invatamant ???? da si Bolojan e cretin, si inca rau.
Postat 07 Ianuarie 2014, 17:57 de vyo
BOLO ATOTSTIUTORUL
Da intradevar universitatile noastre produc si multe nulitati care nu se pot angaja nicaieri, dar sa faci tu pe atotputernicul sa desfintezi clase sa lasi profesori fara slujbe e putin cam mult, nu se mai gesesc fraieri(carne de tun) care sa lucreze pe minim pe economie in Marele Parc Industrial - EuroBussines, asta e bad luck siau dat seama unii ca si daca presteaza sezonier afara 5-6 luni si 5-6 luni stau in tara ies mai bine decat cu salarii de 800 de lei ... dar pe tine te intereseaza doar impozitele platitite de firme di cele din salarii sa fie cat mai multi fraieri ca se aduna si servim clientela politica din bugetul primariei Oradea
Postat 07 Ianuarie 2014, 17:23 de jOHN
Atentie Oradea..
Si statea taranu asa si se gandea!!!!Impozitele le-am marit, orasu-i nenorocit, caldura din ani in pasi ..etc .., ce sa mai fac eu sa le arat si sa le raman in memorie tamptilor de oraseniu care-au votat un taran cu complexe si probleme de adaptare,,,,Ia sa le termin si urmasiii...cum ??? il pun pe Negrean la inspectorat si de-acolo,.....ii facem pantofari si prelucratori prin aschiere pe toti....Mai votati-l si pt Parlament pe schizoidu asta...ca nu-i mai ajunge....Recunosc nu-i de vina ala de cere, bou este cel care-i si da...
Postat 07 Ianuarie 2014, 17:03 de 2/15
negran si bolojan
Dle Boljan , daca tot vorbiti de calitate , va intreb , tot in calitate de fost professor Ș cati ani ati profesat , unde si cu ce performante. Atat , ca tot va vedem pe post de Che Guevarra liberal.
Postat 07 Ianuarie 2014, 15:43 de titel
hehehehe
................GREŞIT, BOLO!!!!!!!!!!!!!!!! Tinerii vor merge la UNIVERSITATEA DIN ORADEA!!!!!! Ei vor la facultate nu la şcoli profesionale!!! După facultate, CEI CARE NU-ŞI GĂSESC LOC DE MUNCĂ vor merge şi la profesională ca să poată pleca din ţară cu o meserie!!!! Aşa că....IA MĂSURILE CARE TREBUIE !!!
Postat 07 Ianuarie 2014, 15:40 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7308 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON