Timp de o săptămână, 300 de elevi, români şi elveţieni, lucrează cot la cot pe şantier. 11 elevi ai Neuchatel Junior College din Elveţia, însoţiţi de însuşi directorul şcolii, au venit în Oradea pentru a fi voluntari la ridicarea unei case, în cadrul proiectului "Casa de Paşti" al fundaţiei Habitat pentru Umanitate. Cum în această săptămână în toate şcolile se derulează proiectul "Şcoala Altfel", elveţienilor s-au alăturat liceeni de la Colegiul Economic Partenie Cosma şi Liceul Teologic Penticostal Betel.
Casa pe care elevii o ridică este pentru Marinel Pistuka, un tânăr crescut în orfelinat, la Tinca. Aici, Marinel l-a cunoscut pe profesorul de Educaţie Tehnologică Vasile Sferle, care i s-a transformat în sprijin şi protector. Absolvent al unei şcoli de tâmplari, Marinel s-a angajat în domeniu, iar profesorul l-a primit în casa lui.
"Singurul lucru pe care-l visează e să aibă o casă a lui. El nu-şi cumpără nimic, nici medicamente, nici haine, doar să-şi poată aduna bani să-şi împlinească visul", explică profesorul. Obţinând un teren în baza legii privind terenuri de case pentru tineri, Marinel a reuşit să-şi strângă banii necesari pentru proiectul casei şi pentru fundaţie. Restul construcţiei va fi ridicată de voluntarii Habitat.
"După ce voi avea casa mea, o să pot să-mi întemeiez o familie, să am copii care să nu ducă grijă de nimic, să trăiască bine, nu cum mi-am petrecut eu copilăria", povesteşte Marinel. "Mobila din casă o să mi-o fac eu toată, pentru că-mi place tâmplăria şi mă pricep să fac orice", mai spune tânărul.
Casa de Paşti este un proiect Habitat pentru Umanitate Beiuş început în anul 2000, cu scopul de a oferi o locuinţă unei familii în preajma sărbătorii Învierii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.