URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
16 Mai 2012, 17:35

Elevii au curăţat gunoaiele judeţului la "Let's Do It, Bihor" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizatorii celei mai mari acţiuni de voluntariat, "Let's Do It, Bihor", au prezentat miercuri datele finale privind proiectul ce s-a derulat sâmbătă şi care a presupus ca bihorenii să facă, voluntar, curăţenie în judeţ.

"În total au fost 7.639 de voluntari, care au adunat 16.360 de saci. Din voluntarii participanţi, 6.100 au fost elevi şi profesori", a explicat coordonatorul judeţean al acţiunii, Mihai Pop. Din numărul total de voluntari, circa 2.000 au fost orădeni, însă doar 200 de orădeni au făcut curăţenie în oraş, restul de 1.800 preferând să meargă în judeţ la curăţenie.

Comuna pe raza căreia s-au strâns cele mai multe gunoaie este Criştioru, unde voluntarii au adunat o mie de saci de gunoaie. "Dacă ajungeam la timp cu alţi saci, se mai strângeau o mie", a spus Pop, dorind să sublinieze astfel cantitatea mare de gunoaie care se găseşte în zonă. Totodată, Tinca a fost comuna cu cei mai mulţi voluntari, circa 250.

Organizatorii, dar şi inspectorul şcolar Nicolae Ungur, au salutat numărul mare de elevi implicaţi, adăugând că apreciază faptul că simţul civic al elevilor devine tot mai pronunţat.

În campania de curăţenie s-a mai implicat Direcţia Silvică Oradea (250 de voluntari au strâns circa 1.500 de saci de gunoaie de pe raza tuturor ocoalelor silvice din judeţ), Penitenciarul Oradea (29 de deţinuţi şi 30 de angajaţi ai Penitenciarului au adunat 315 saci de gunoaie şi au umplut două maşini cu moloz), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo (ai cărui angajaţi şi voluntari au curăţat gunoaiele de pe râul Crişul Repede).

De asemenea, de organizare au răspuns şi asociaţiile AIESEC şi Eco Planning. La nivelul judeţului, doar 30 de primării din totalul de 101 s-au implicat în proiect.

Din totalul gunoaielor strânse, 12.300 de saci au conţinut deşeuri reciclabile, care au ajuns direct la staţia de sortare a deşeurilor.

Potrivit clasamentului naţional făcut după date aproximative, Bihorul se află pe locul 4 privind numărul de voluntari participanţi, după Maramureş şi Gorj (câte 11.000 de voluntari), respectiv Botoşani (9.200) de voluntari.

Cu toate acestea, judeţul n-a fost curăţat de tot de gunoaie. "Ne mai trebuiau 10.000 de voluntari ca să curăţăm tot judeţul", a spus Mihai Pop, completat fiind de şeful Salvamont, Pinter Istvan: "Nici aceştia nu ajungeau".

Totuşi, munca bihorenilor de rând a reprezentat o realizare uriaşă şi un model pentru toţi cetăţenii, chit că, deocamdată, pare că numărul celor care fac mizerie e mult mai mare decât al celor care fac curăţenie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
SA NU FIE DEGEABA!
Minunat efortul acestor tineri! Numai,sa nu fie in zadar.Vine sezonul estival,i locurile de pik-nic,sa nu ramana,cum obisnuiti suntem,dupa ce ne-am ospatat,ca dupa razboi. Ar fi pacat! Mai trebuieste lucrat la mentaliatea omului.Aceasta este problema.
Postat 18 Mai 2012, 09:50 de moromete
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON