URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Octombrie 2013, 16:19

Sinagoga neologă din Piaţa Independenţei, aproape de reabilitare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sinagoga neologă ZION din Piaţa Independenţei, unul dintre cele mai vechi locaşuri de cult iudaice din Oradea, construită în anii 1877 şi 1878 ca o replică a sinagogii din Nurnberg, intră în reabilitare pe bani europeni şi ai municipalităţii.

Licitaţia privind executarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a Sinagogii ZION este aproape de finalizare, reprezentanţii municipalităţii anunţând miercuri că în cursă sunt patru firme: Abed Nego, Construcţii Bihor, Nymphea (fosta CIAC) şi Chintoflor.

"În scurt timp va fi desemnat câştigătorul acestei licitaţii, iar lucrările vor dura 9 luni de la semnarea contractului", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, într-o conferinţă de presă desfăşurată chiar în Sinagogă, la care au participat reprezentanţi ai Comunităţii Evreieşti din Oradea, dar şi ai celei din Debreţin.

Sinagoga Neologă va fi reabilitată în cadrul proiectului transfrontalier "Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităţilor evreieşti din Oradea şi Debreţin", câştigat de Primăria Oradea în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Debreţin, care va investi partea lor în reabilitarea unei sinagogi din acest oraş.

Lider de proiect este Oradea. Din valoarea totală a proiectului, de 1.892.150 euro, în obiectivul din Piaţa Independenţei se vor investi 1.565.852 euro (dintre care 1.190.016 bani nerambursabili, respectiv 375.835 euro cofinanţarea municipalităţii), în timp ce Comunităţii Evreilor din Debreţin îi revine 326.298 euro.

Concret, în cele nouă luni de lucrări sinagoga va fi consolidată, atât la fundaţie cât şi la tamburul cupolei, căci deocamdată este considerată un pericol, faţadele vor fi reabilitate, iar tâmplăria ferestrelor va fi înlocuită.

"Se va interveni minimal şi la cupolă, care, deşi a fost realizată în urmă cu mulţi ani, se ţine foarte bine", a spus arhitectul Cristian Puşcaş, cel care a realizat proiectul de reabilitare. În schimb, nu se va interveni la nivelul picturilor interioare. "Nu există bani prevăzuţi în proiect pentru acestea. Este păcat, însă şi mai mare păcat ar fi fost să nu se facă nimic", a mai spus Puşcaş, precizând, în schimb, că în construcţie va fi introdusă încălzirea prin podea.

Intervenind, Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, a precizat că, potrivit protocolului semnat cu Primăria, cele două entităţi se angajează să mai caute fonduri în viitor şi pentru reabilitarea interioară.

Potrivit viceprimarului Mircea Mălan, după finalizarea lucrărilor, Sinagoga Neologă va intra în circuitul turistic naţional şi internaţional şi va deveni o sală multifuncţională care să găzduiască expoziţii, evenimente, lansări de carte şi chiar concerte. "Bineînţeles, care să nu contravină regulilor cultului iudaic", a precizat viceprimarul.

"Totuşi, suntem deschişi la orice manifestare culturală", l-a completat Felix Koppelmann. De asemenea, Sinagoga Neologă va găzdui şi un punct de informare turistică despre obiectivele din Bihor şi Munţii Apuseni. Potrivit protocolului încheiat cu Comunitatea Evreiască din Oradea, după reabilitare Sinagoga din Independenţei va rămâne în administrarea municipalităţii timp de 15 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON