URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Septembrie 2014, 15:37

Pásztor Sándor: "În noiembrie, malul Crişului Repede va fi gata până la Podul Ferdinand" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Secretarul de stat al Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură Pásztor Sándor a susţinut, vineri, o conferinţă de presă, la sediul UDMR Bihor, în care a anunţat alocarea de noi sume pentru mai multe lucrări importante din Bihor. "Sunt veşti bune după o perioadă secetoasă din punct de vedere a finanţărilor. Suntem printre primele judeţe în ţară în privinţa alocărilor bugetare pentru lucrările pe ape", a spus Pásztor.

Orădeanul a anunţat că sumele fuseseră aprobate încă din luna august, însă nu a dorit să le anunţe până nu erau semnate actele adiţionale de continuare a lucrărilor.

Una dintre lucrările importante au reînceput recent pe malul stâng al Crişului Repede, între Podul Intelectualilor şi Podul Ferdinand. "Anul acesta, după mai bine de doi ani de stagnare, lucrarea a beneficiat de 1,7 milioane lei, cu care însă s-au plătit datoriile acumulate în 2013, pentru porţiunea începută lângă Podul Intelectualilor", a spus Pásztor Sándor.

Vineri, acesta a anunţat alocarea a încă 3,5 milioane lei, cu care, potrivit acestuia, până în luna noiembrie se va finaliza lucrarea până la Podul Ferdinand, adică încă 217 metri liniari.

"După demersuri destul de bătăioase, beneficiem de încă 3,5 milioane lei. Se fac trepte pe toată lungimea, din beton armat, şi o promenadă şi suntem în discuţii cu Instituţia Arhitectului-Şef pentru balustradele care vor fi puse acolo. De asemenea, trebuie făcută consolidarea malului şi un zid de sprijin", a precizat secretarul de stat, adăugând că urmează să aibă o discuţie cu primarul Ilie Bolojan pentru a vedea dacă este cazul să lase un acces pentru viitoarele lucrări la parcarea subterană.

În aceeaşi conferinţă de presă, Pásztor Sándor a anunţat suplimentarea fondurilor pentru realizarea barajului de la Corbeşti cu încă 3 milioane de lei, sumă cu ajutorul căreia acesta va fi ridicat până la nivelul de 15 metri. "Cu acest nivel rezolvăm probleme de inundaţii în zonă. Văzând ce s-a reuşit anul acesta, am speranţa că anul viitor barajul va fi terminat. Înălţimea lui va fi de 24 metri", a precizat secretarul de stat, adăugând că suma necesară pentru finalizarea investiţiei va fi de 6 milioane lei.

Totodată, vineri, Pásztor a anunţat şi continuarea lucrărilor pe Valea Nimăieşti, care trece şi prin centrul Beiuşului, unde va fi finalizată o mică promenadă şi se vor face şi două praguri de apă, pentru încetinirea vitezei de scurgere a apei. În urmă cu două luni, pentru acest obiectiv, au fost alocaţi 1,5 milioane lei iar, acum, încă 2,5 milioane lei. De asemenea, secretarul de stat a mai precizat că s-au alocat 150.000 de lei necesari unor lucrări de finisare a consolidării Văii Gepiş.

Pe de altă parte, Pásztor Sándor a anunţat că, în perioada următoare, se va deplasa în Luxemburg, unde are promisiuni pentru semnarea unui portofoliu de cinci lucrări care ar urma să fie finanţate prin POS Mediu, dintre care două în Bihor.

Este vorba de întubarea pârâurilor Pasteur (cunoscut şi sub numele de Pârâul Paris, din Oradea) şi Kösmö (Paleu - Suplacu de Barcău), în valoare totală de 9 milioane de euro. "Pârâul Pasteur porneşte de lângă Hanul Pescarilor. În paralel, Primăria construişte partea de canalizare menajeră, căci de acolo ajunge apă necorespunzătoare în Crişul Repede", a mai spus secretarul de stat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Poluare parau Paris
Catre Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice B-dul Libertăţii nr. 12, Sector 5, Bucureşti In atentia Dl.Ministru Attila Korodi Obiectul scrisorii noastre este acela de a va face cunoscuta situatia potrivit careia cu buna stiinta edilii oradeni au ignorat ani de-a randul dezastrul generat de Spitalul judetean Oradea ( iar acum abordeaza sumar,neaprofundat si formal problema depoluarii) - unitate sanitara necanalizata la reteaua orasului care infesteaza paraul Paris( afluent al Crisului Repede ) cu o cantitate incomensurabila de lichid abject - incarcat cu diferite substante si agenti patogeni - cu aspect si miros fecaloid in stadiu de descompunere la care se adauga si apele menajere provenite de la pseudocanalizarea strazii Santului,hotel Silver,Perind , precum si de la blocurile existente in zona spitalului , str.Ghe.Doja. (Z1,Z2,Z3,Z4,Z5,Z6,C1,C2,C5),str.Pasteur (D42 ,D42A, D42C,D42D) Toate aceste fluide alcatuiesc cursul paraului pe perioada lipsita de precipitatii . Potrivit studiului SC Rono Aqua SRL paraul Paris se constituie din apele de ploaie si din topirea zapezilor ce vin de pe versantii Dealul Mare si Dealul Osorhei. De asemenea mentionam faptul ca in nici unul din cele doua studii de fezabilitate intocmite de SC Rono Aqua SRL nu se solutioneaza problema pseudocanalizarii strazii Santului care se situeaza sub nivelul canalizarii orasului si se varsa prin conductele de refulare direct in valea paraului Paris ( vidanjarea reglementata de CAO nefiind eficienta) Fara canalizarea tuturor celor aflati pe intreg cursul paraului nu se va realiza depoluarea atat de clamata de factorii responsabili. Ne intrebam ce a determinat oare ca : ABA Crisuri,Agentia de Prot.Mediului Oradea si Primaria sa ramana orbi fata de procesul de viciere prin infestare cu diferite materiale reziduale si microorganisme patogene a mediului cu impact direct asupra oamenilor si animalelor din zona - realitate evidenta , de altfel sesizata si de mine in multe randuri ,sesizari la care am primit raspunsuri lipsite de continut. ... ,ramanand sa fie acuzati de Bolojan si Pasztor (ABA Crisuri 2011)de poluarea paraului Paris cei cativa proprietari de " cotete ". In speranta ca veti avea disponibilitatea de a va preocupa de monitorizarea fondurilor bugetare si europene destinate depoluarii paraului Paris prin urmarirea orientarII acestora spre indeplinirea intocmai a obiectivului la dimensiunea sumelor alocate fara a se crea posibilitatea adoptarii unor solutii derizorii – va rugam totodata in calitate de organ competent sa gasiti calea de a sanctiona edilii oradeni ( pentru ca pe viitor sa nu se perpetueze aceasta stare al confortului ignorantei si dispretului in detrimentul sanatatii cetatenilor oradiei) pe care ii facem raspunzatori ca au tolerat si ascuns in timp cu buna stiinta o asemenea dimensiune de viciere a mediului si sanatatii populatiei din zona.,fara a lucra eficient pentru inlaturarea cauzelor.
Postat 13 Septembrie 2014, 12:01 de Adrian Platona
@păstor alexandru
Auzi păstorel fiacskam, de data asta sperăm că nu ne mai aduci mizerii din ungaria, cum ai făcut cînd ai adus iarba aia ce s-a uscat pe malul Crişului.... Cred că în curând o să vă culeagă pe toţi începând cu marele depanator tuciuriu, ăla care v-a făcut oameni, pe toţi ţuţării iude_merişti....Citeşte mai bine aici, nu te mai sfărma: http://dexonline.ro/definitie/țuțăr
Postat 13 Septembrie 2014, 09:05 de iancsi-pişta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON