URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iulie 2014, 16:58

Orădeni premiaţi pentru conştiinciozitate în colectarea selectivă a deşeurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După patru luni în care au avut deşeurile atent monitorizate, orădenii care respectă sistemul de colectare selectiv au parte şi de beneficii.

Începând din luna martie, la fiecare colectare a deşeurilor din sacii galbeni ori containerele cu capac galben, muncitorii operatorului de salubritate RER Ecologic Service şi ai Eco Bihor, firma care administrează depozitul de deşeuri, au notat dacă acestea conţin doar fracţia uscată sau deşeurile sunt amestecate cu resturi menajere. De asemenea, la colectarea fracţiei umede, echipele au notat dacă aceste recipiente conţineau şi deşeuri ce ar fi putut fi reciclate.

Însoţit de reprezentanţi ai Eco Bihor şi ai RER Ecologic Service, viceprimarul Mircea Mălan a început, joi, premierea celor 10 asociaţii de proprietari şi a celor 30 de orădeni care locuiesc la case care au colectat cele mai mari cantităţi de deşeuri reciclabile, adică PET-uri, hârtii, cartoane, plasticuri, doze de aluminiu, metale ori sticle.

Pentru orădenii de la case Eco Bihor a pregătit 30 de recipiente de plastic în care oamenii să-şi facă singuri compost, din deşeurile vegetale. Primii premiaţi au fost soţii Maria şi Teodor Bulea, de pe strada Oneştilor, care au mărturisit în faţa jurnaliştilor orădeni că au deprins obiceiul colectării selective în Australia, ţară din care s-au întors în 2010 şi unde localnicii nici nu concep să nu recicleze.

De cealaltă parte, asociaţiile de proprietari primesc un voucher în valoare de 1.500 lei, cu care pot cumpăra un sistem de închidere automat a ţarcurilor în care au containerele ori pubelele. Astfel, locatarii vor avea acces în aceste ţarcuri pe baza unei cartele similare sistemului cu interfon de la intrarea în blocuri.

"Realitatea ne arată că se caută prea mult în aceste pubele, prilej cu care gunoaiele sunt împrăştiate în jur. Este adevărat că asociaţiile de proprietari au obligaţia de a reintroduce aceste gunoaie, dar realmente nu fac nici ele faţă", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Soluţia găsită de municipalitate este închiderea incintelor, astfel încât doar locatarii să aibă acces la recipiente. Astfel, a spus Mălan, se rezolvă două probleme: nu mai există gunoaie în jurul ţarcurilor şi nici nu mai dispar deşeurile reciclabile. Zilnic, oraşul este străbătut de diverse persoane care fură pet-urile ori cartoanele aruncate de orădeni, pentru a le preda, contra cost, centrelor de colectare. Chiar dacă ajung să fie reciclate, aceste deşeuri "fură" Primăria, care până la finalul anului 2014 trebuie să dovedească faptul că reciclează 15% din deşeurile produse în oraş. Drept urmare, municipalitatea le recomandă tuturor asociaţiilor de proprietari din Oradea să îşi închidă ţarcurile.

Potrivit directorului Eco Bihor, Zoltan Pasztai, în prezent 12% din orădenii care stau la bloc şi 20% dintre cei de la case colectează selectiv, adică aruncă separat deşeurile menajere de cele ce pot fi reciclate. "Nu au crescut simţitor cantităţile reciclabilelor şi de aceea nu ne putem îndeplini ţintele", a declarat Pasztai, oferind concluziile campaniei de monitorizare a deşeurilor produse de orădeni în ultimele patru luni.

În faţa acestor procente, viceprimarul Mircea Mălan a precizat că, inevitabil, orădenii vor ajunge să fie amendaţi dacă nu vor respecta sistemul de colectare selectivă. "Am făcut tot ce este posibil pentru a aduce la cunoştinţa orădenilor obligaţiile. Cei care nu se vor conforma, vor fi sancţionaţi contravenţional", a declarat edilul. Cum anume, urmează să decidă Consiliul Local.

Primele asociaţii premiate pentru că în cele patru luni au colectat selectiv deşeurile au fost asociaţiile Şansa de pe Bulevardul Decebal nr. 25 şi Slatinei 236.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Cum era la comunisti si care o fi diferenta azi la anticomunisti.
1. Toatã lumea avea de lucru. 2. Desi toatã lumea avea de lucru, nimeni nu muncea. 3. Desi nimeni nu muncea, planul se fãcea 100%. 4. Desi planul se fãcea chiar si peste 100%, nu puteai cumpãra nimic. 5. Desi nu gãseai nimic de cumpãrat, toatã lumea avea de toate. 6. Desi toatã lumea avea de toate, toti furau. 7. Desi toti furau, nu lipsea nimic de la numaratoare.
Postat 25 Iulie 2014, 11:47 de Strattera
"Eu personal ... ma incapatanez ... la tomberon ... amesteca" !?!
Anticomunistul !?! De ce se amestecă dacă te încăpăţânezi să controlezi procedura !?! Anti-tanc anti-septic cu anti-împrăştiere nu ai reuşit să faci rost !?!
Postat 25 Iulie 2014, 11:39 de Ca®p III
gunoaiele"
despre ce primarie vorbiti,despre cea inbarligata" cu reru si cu alti mafioti care pun tot felul de pubele ieftine pe la toate geamurile din cartiere,faceti fratilor colectare selectiva asa cum se face si investiti banii in ce trebuie nu va bateti joc de noi cetateni acestui oras,sa va fie rusine si la tot neamu vostru sarlatanilor,aideti pe str. tr. lalescu sa vedeti mizerie,sambata si duminica trbuie sa plecam din oras.
Postat 25 Iulie 2014, 10:24 de ganditorul
vai,vai..
..@anticomunistul...ramii in gunoaiele tale selectate ,ori ba!Ramii cu Bolo,bas si avocatul viceprimar!Ai grija la selectia gunoaielor..rahatul pute rau de tot!Nu uita cartela spre idiotenie si tembelism...!
Postat 25 Iulie 2014, 09:07 de Nea taticu
@ Nea taticu
Esti prea tembel ca sa respiri neasistat. In tarile astea cu "idioti cat china", cum ii numesti tu, Australia, Germania etc, cetatenii au inteles ca nu au inca o tara de rezerva, asa au grija de cea pe care o au in dotare, grija care se traduce si prin reciclarea deseurilor. Solutia cu cartelele de interfon am propus-o si eu primariei acum doi ani pentru asociatia noastra, insa din cauza faptului ca tarcul este prost executat nu se poate pune in practica. Eu personal adun selectiv deseurile si ma incapatanez sa continui acest lucru desi cand le duc la tomberon se cam amesteca. Cat despre Crap, ne-am obisnuit sa bata campii asa ca nu mai e nimic de comentat.
Postat 25 Iulie 2014, 08:47 de anticomunistul
????????
Re- patriat din Australia?Campion la selectat gunoaie pe Onestilor?Mare idiot acest patriot,mare cit China...Inca una de te iei cu miinile de cap..-CARTELE tip INTERFON pt Tarcurile de gunoi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ba nenorocitilor CARTELE pe aer cind puneti???Ca tot taxati fraierul care a votat pnl ---ul atotstiutor?Rusine banditilor!!!!!!!
Postat 25 Iulie 2014, 08:01 de Nea taticu
Malan nu are alte incaltari decat din cele cu talpa alba?
Sau sunt singurele lui opinci de serviciu?
Postat 24 Iulie 2014, 19:24 de Alms
"Australienii nici nu concep să nu-şi prelucreze singuri gunoiul", ne povesteşte un repatriat !?!
Adică fiecare australian este licenţiat să facă "pacheţele" din ce fecalizează !?! Dacă piaţa o cere ... de ce nu !?! În curând RER o să deschidă chiar şi magazine cu diverse specialităţi pe care le compostăm şi donăm municipalităţii, pentru bunăstarea gunoierilor prin amplul proces de reciclare a frunzelor !?!
Postat 24 Iulie 2014, 19:22 de Ca®p III
Cine-i mafiotul de la gunoaie?
Plătim taxe enorme, iar gunoiul se ridică ziua-n amiaza mare. Săptămâna trecută la ora 12, cred că joi mirosea tot centrul a hoit, toată lumea de pe corso se ținea de nas - se aduna gunoiul de săptîmâna trecută. Tăceți dracului și faceți-vă treaba! Nu mai plătiți articole la ziar. Sunteți niște nesimțiți!
Postat 24 Iulie 2014, 17:20 de vlad
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON