Aproape un deceniu mai târziu de când a lansat ultimul ghid practic al Oradiei, profesorul Constantin Butişcă le-a prezentat orădenilor noua carte utilă a oraşului.
Lansarea ghidului ediţia 2014 a avut loc luni după-amiază, în sala mare a Primăriei Oradea, în prezenţa a aproximativ 50 de persoane. "Documentul pe care-l avem azi aici este un ajutor nepreţuit pentru locuitorii Oradiei şi pentru cei care ne vizitează", a spus viceprimarul Ovidiu Mureşan. Primul ghid a fost lansat în 1996, urmat de noi ediţii tot la câte doi ani. Din 2005, însă, n-a mai apărut niciun alt ghid.
Volumul aferent anului 2014 începe cu o prezentare a Primăriei Oradea şi a tuturor direcţiilor şi serviciilor instituţiei, cu numele şefilor de serviciu şi cu numerele de telefon unde pot fi găsiţi. Apoi, ghidul prezintă curioşilor repere istorice ale Oradiei, dar şi o agendă telefonică cu instituţii publice, farmacii, bănci, asociaţii, spitale, hoteluri ori muzee. Autorul mai propune şi câteva itinerarii pietonale de o zi, ca turiştii să poată cunoaşte mai bine oraşul, cu hărţi color şi obiective turistice.
Ghidul practic mai prezintă spaţiile verzi ale oraşului, dar şi un "inventar" al marilor proiecte ale urbei, precum amenajarea Dealului Ciuperca, a drumului rapid ori modernizarea aeroportului.
Bineînţeles, cartea cuprinde şi o prezentare a monumentelor din oraş, însă acest capitol a stârnit nemulţumirea sculptorului Corneliu Durgheu, care i-a reproşat autorului, la lansarea ghidului, că nu ar fi cuprins toate monumentele oraşului, caracterizând drept o "neglijenţă crasă" neconsultarea cu specialiştii. Butişcă i-a explicat că a folosit date din Monitorul Oficial. "Vă promit că o să fiţi consultat la ediţia următoare", l-a liniştit Butişcă pe artist.
Ghidul mai inventariază şi lăcaşurile de cult orădene, creşele, grădiniţele şi şcolile, dar şi magazinele, facultăţile şi blocurile din oraş. De altfel, ghidul cuprinde o hartă cu străzile şi numerele blocurilor care se află pe fiecare arteră. Totodată, lista străzilor oraşului aduce şi precizări pentru curioşi vizavi de personalităţile care dau numele arterelor. "În mod normal, fiecare oraş ar trebui să aibă un astfel de ghid", a spus profesorul Butişcă.
Volumul poate fi comandat de la Editura Brevis (0259-432.536), preţul său fiind de 35 de lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.