URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Februarie 2013, 09:16

Meşterii în restaurări vor fi puşi la lucru în casa Darvas la Roche (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specialişti în restaurări din ţară şi străinătate vor fi invitaţi la Oradea pentru a contribui la restaurarea casei Darvas la Roche din strada Iosif Vulcan 11, în care funcţionează în prezent, la parter, sediul clubului FC Bihor. Primăria vrea să organizeze în casa Darvas o expoziţie cu lucrările arhitecţilor orădeni Vago Laszlo şi Vago Jozsef cu ajutorul unui proiect al Ordinului Arhitecţilor din România care se va derula în perioada 1 aprilie - 15 noiembrie.

Printre partenerii în proiect se mai numără Fundaţia Pro Patrimonio România, Fundaţia de Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor.

"În cadrul expoziţiei în casa Darvas La Roche se vor organiza mai multe ateliere de lucru care vor fi puse la dispoziţia specialiştilor în restaurări din ţară şi străinătate. Scopul este de a identifica meseriaşii capabili să participe la reabilitări şi restaurări în fier forjat, vitralii, elemente de piatră, stuco, lemn şi ceramică", a declarat joi, viceprimarul Mircea Mălan, într-o conferinţă de presă.

Edilul a spus că municipalitatea intenţionează să integreze rezultatele muncii meşterilor în proiectul de reabilitare a casei Darvas La Roche. "Cu ajutorul acestui proiect am avea asiguraţi ulterior specialiştii în restaurări şi vom avea o idee mult mai clară cu privire la costurile lucrărilor", a declarat Mălan.

În cadrul expoziţie imobilul va fi prezentat în detaliu, la fel ca şi alte clădiri construite după planurile arhitecţilor Vago Laszlo şi Vago Jozsef. Fraţii Vago s-au născut la Oradea într-o familie cu nouă copii şi au urmat facultăţi de profil în Budapesta. Cei doi au lucrat împreună între anii 1902 - 1911 după care Jozsef s-a mutat Italia în vreme ce Laszlo s-a stabilit în Budapesta.

Casa Darvas a fost construită în perioada de început a carierei celor doi fraţi, când încă lucrau împreună, după proiecte făcute în 1908 şi 1909. Construcţia imobilului a început în anul 2012 cu aripa din curte, având ieşirea spre Crişul Repede. Subsolul clădirii a fost rezervat pivniţei şi spaţiilor anexe pentru ca la parter şi etaj să fie construite două apartamente. Clădirea, construită în stil secession este decorată cu elemente inspirate din natură şi arta populară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari!
Hai cu schimbarea la fata a orasului! Sa vedem si case proprii si blocuri renovate, dar cu prioritate aceste cladiri care au in jur de 100 de ani si care au o arhitectura splendita dar au fost lasate in paragina. Vreau un oras mai frumos din toate punctele de vedere. Si se poate trebuie doar sa se si doreasca!
Postat 16 Februarie 2013, 01:50 de doggy_c
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON