URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
05 Iunie 2013, 19:40

Ecologiştii Oradiei cer autorităţilor să respecte natura (FOTO/VIDEO)

De Ziua Mediului, sărbătorită miercuri în lumea întreagă, 50 de ecologişti orădeni au scandat în centrul oraşului lozinci pro-natură.

La iniţiativa fundaţiei Academia Civică, simultan cu alte oraşe din România, în Oradea a avut loc un protest pro-natură, prin care participanţii au cerut autorităţilor române să aibă o atitudine responsabilă şi respect faţă de oameni şi de natură.

Cu un banner mare pe care scria "Opriţi masacrarea arborilor" şi cu pancarte cu diferite mesaje ecologiste, mai ales care cereau interzicerea exploatărilor gazelor de şist în România, manifestanţii au scandat şi câteva lozinci ecologiste. Majoritatea, la fel ca în cazul pancartelor, au avut ca tematică gazele de şist: "Vrem cultură şi natură, nu o ţară sub fractură" ori "Jos gazele de şist" s-a auzit din Piaţa Unirii.

Organizatorul protestului, profesorul Orlando Balaş, cunoscut ecologist al Oradiei, a precizat şi doleanţele manifestanţilor. "Cerem să fie oprite defrişările care însângerează România. Dorim ca şi în oraşe să respirăm aer curat, iar arborii să nu fie doar pe hârtii. Dorim să ştim ceea ce mâncăm", a spus Balaş. De asemenea, ecologiştii vor să fie oprite proiectele de amenajare de microhidrocentrale, "deoarece acestea ucid ireversibil râurile României", dar şi ca România să se alăture ţărilor în care este interzisă cultivarea plantelor modificate genetic.

La protest au fost prezenţi membri ai organizaţiei Ecotop, ai Grupului ANTIFracturare Oradea şi ai Fundaţiei Comunitare Oradea. De asemenea, manifestanţilor li s-a alăturat şi PDL-istul Călin Mocan, fost şef al Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi al Gărzii de Mediu Bihor, care a preferat, însă, să stea în spatele protestatarilor, dar a precizat că le împărtăşeşte doleanţele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@gyuri, nume de prost
Ai vorbit sa nu taci si oricum, nu meriti sa-ti raspund !
Postat 06 Iunie 2013, 15:10 de Oradean
@ Oradean
Da tu unde erai atunci, mai Oradeanule? Pe forum? Protestai in fata televizorului? Sau ai niste afaceri cu cel pe care il critici pe forumuri si nu ai indraznit sa iesi tu pe strada pe atunci un banner ca ala? Sau de fapt nu-ti pasa, dar esti bun de bagat comentarii la cei care se deranjeaza si macar spun din cand in cand ceva.
Postat 06 Iunie 2013, 13:02 de Gyuri
Pazea ...venim in control - ABA Oradea
De cateva zile incoace apa paraului Paris este.... CRISTALINA !!!!!!!!!!! OARE DE CE ?????? .......s-a dat sfoara in tara ca vor fi oarece controale pe anumite cursuri de apa, la anumiti agenti economici....... asa ca nu se va descoperii nici o sursa poluanta !!!! In asemenea cazuri ar fi indicat sa fie INOPINATE astfel de controale si nu TRAMBITATE............... ATENTIE !!!!!!!! Venimmmmmmmmmm !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 06 Iunie 2013, 12:54 de ADI
V-ati trezit, mai ,,eco" ? Cam tarziu...
Ce bun era protestul asta si banner-ul ala cu "Opriţi masacrarea arborilor" ar fi fost la fix cand s-au pus la pamant 98 de nuci (conf. declaratiei comisarului sef tepele viorel). Unde s-a intamplat ? AICI, IN ORADEA, SE PARE CA DIN ORDINUL LUI NEA ILIE ! Cand ? IN 2012 ! VOI UNDE ERATI ATUNCI, MAI ,,ECO" ?!
Postat 06 Iunie 2013, 10:53 de Oradean
o secta care se da altceva decat este este ilegala constituita !!
demonstrati ca sunteti BIO, salivati si voi dupa lapte cu uree de vaca :))) care are liba curata este BIO care inca mai sta candidoza este direct molipsit de e-uri :))) ce este cu turbarea asta in public, BIO este sa mergti sa muncesti si sa ingrijesti pamantul nu sa te dai in spectacol, cate fecale arti pregatit pentru fertilizarea asfalturilor , sa umble ramele cu cercei in coada ?
Postat 06 Iunie 2013, 10:24 de sectanti de toate
daca nu sunteti BIO sunteti sarlatani care cer bani de POMANA, interzis cersitul !!
BIO inseamna sa te dai cu NOROI< fecale de animale si sa roiasca albinele la FLORI :)))))
Postat 06 Iunie 2013, 10:19 de :)))
Spaga si respectarea NATURII
Astept cu interes controlul planificat de ABA Crisuri……... si pe cursul paraului Paris, in amonte de Spitalul Judetean,partea neintubata si in special zona Hotel Silver si santul colector de pe str. Santului,care se revarsa in parau dupa ce colecteaza ( sa vedem de unde ? ) o lesie urat mirositoare cand albicioasa cand neagra. Atat APM Oradea cat si Primaria au considerat ca apa acestui parau este poluata de cei cativa care in aval de Spitalul Judetean ( partea ramasa neintubata a paraului ) nu au reusit sa se branseze datorita pozitiei imobilelor fata de conducta de canalizare a orasului ,situatie care ar fi trebuit sa preocupe municipalitatea care incaseaza impozite ptr.zona A fara sa asigure accesul la ansamblul de utilitati care determina incadrarea in zona respectiva. Totul ” se matura sub pres “ – pe de-o parte avem de-a face cu interesele unor agenti economici ( Hotelul Silver,Perind,Spitalul ….) sau a celor cu vile de pe str. Santului care au reusit cu SPAGA si TRAFIC DE INTERESE sa determine institutii ale Statului precum ABA Crisuri,Agentia de Protectia Mediului Oradea sau chiar pe primarul Bolojan sa inchida ochii fata de ceea ce se petrece ,socotind ca intubarea va rezolva problema poluarii.Dragi edili “ cocotati pe rafturile “ de la primarie cu cate fonduri europene au fost gestionate demult ar fi existat posibilitatea canalizarii imobilelor amplasate sub nivelul strazilor L.Pasteur si Ghe.Doja – nefiind necesara intubarea paraului. Sic. (Paraul Paris ramanand un fir de apa viu ) . Celor veniti … de departe le plac betoanele , cat mai multe betoane nu curatenie. verdeata aer si apa curate. Cata sfidare la adresa bunului simt si cata nerusinare trebuie sa ai,sa sustii un lucru care foarte usor poate fi verificat si combatut totodata - urmarind calitatea apei scurse dinspre partea intubata a paraului ,in aval de Spital ,de pe pasarela care leaga str. Louis Pasteur de Ghe. Doja.,deci in amonte de cei pe care ii incriminati cu fiecare luare de pozitie legata de paraul Paris.( Drum expres,intubare Paris , cotete,exproprieri ……. ).Aceasta se cheama SPAGA sau TRAFIC DE INFLUENTA, sau nesimtirea la EA ACASA domnilor de la ABA, APM sau Primaria Oradea.
Postat 05 Iunie 2013, 23:54 de un parizian
din cauza ta
Nu ne-am imbracat bio pentru ca exista cretini ca tine, care mananca floricele din porumb modificat genetic, si ne era teama sa nu apari pe-acolo, cu malformatiile tale civice! E OK?!
Postat 05 Iunie 2013, 22:48 de @:)))
dl
Ce mai cauta si gunoiu de Mocanu pe acolo ! Politruc imputit !
Postat 05 Iunie 2013, 22:25 de medo
natura nu are deseuri ,JOS HAINELE !!!
si cum asa IMBRACATI aparati voi NATURA, imposibil !!! de ce nu v ati imbracta si voi BIO :)))) ?
Postat 05 Iunie 2013, 20:52 de :)))
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON