Reabilitarea clădirilor din centrul oraşului se va face cu termen limită. Conducerea Primăriei şi-a propus ca până la sfârşitul anului 2016 să fie reabilitate toate clădirile cu valoare istorică sau arhitecturală. Imobilele rămase pe dinafară vor trebui reparate până în 2020.
"Estimarea noastră este ca până în 2016 în Piaţa Unirii şi în Piaţa Ferdinand nu vor mai avea nevoie de lucrări decât 10% din clădiri", a spus primarul Ilie Bolojan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.
Primăria vrea să dea un nou imbold reabilitării clădirilor după ce, în urma unor demersuri care au durat mai bine de un an, a reuşit să forţeze modificarea Legii faţadelor. Modificarea legislativă face posibilă reabilitarea inclusiv a clădirilor monument istoric până de curând exceptate.
"Faptul că Parlamentul a modificat legislaţia care excepta centrele istorice de la prevederile legii ne permite acum să acţionăm. În perioada următoare vom notifica proprietarii clădirilor din centrul istoric al municipiului, care vor avea obligaţia ca în termen de 60 de zile să decidă între a reabilita pe cheltuială proprie faţada sau pe bani publici, urmând ca ulterior contravaloarea reparaţiilor să fie recuperată de la proprietar", a spus Bolojan.
Proprietarii clădirilor vor avea de ales între a finanţa reaparaţiile din bugetul propriu, dintr-un credit pe cinci ani garantat de stat potrivit legii sau dintr-un împrumut pe cinci ani luat de la Primărie. Potrivit primarului, municipalitatea va aloca anual între 500.000 euro şi 1.000.000 euro pentru sprijinirea asociaţiilor de proprietari în finanţarea lucrărilor.
"La un buget de un milion de euro lucrările de reabilitare ar trebui să aibă un ritm de 10-15 clădiri pe an. În primii 2-3 ani, până încep sumele să se întoarcă, va fi un efort bugetar mai mare, dar apoi lucrurile vor intra pe un făgaş normal", a declarat edilul.
Pentru a veni în întâmpinarea proprietarilor clădirilor din centru, municipalitatea va finanţa documentaţia aferentă lucrărilor. "Pentru clădirile monument istoric vom elabora, prin Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice, proiecte tehnice de reabilitare pe care le vom pune la dispoziţie gratuit celor care doresc să îşi reabiliteze faţadele din proprie iniţiativă. Totodată, acolo unde vom avea faţade de o complexitate deosebită, cum ar fi refacerea unor stucaturi care implică automat costuri mai mari, vom acorda şi o finanţare nerambursabilă de 20% de la bugetul local", a afirmat primarul.
Potrivit Legii 153 din 2011, proprietarii care, deşi somaţi, refuză să ia măsuri de reabilitare a clădirilor, riscă amenzi între 500 şi 2.500 lei. În plus, contravenienţii pot ajunge în situaţia ca municipalitatea să reabiliteze imobilul din fonduri proprii, după care să se îndrepte împotriva acestora pentru recuperarea sumelor cheltuite.
Programul municipalităţii de reabilitare a clădirilor din centrul oraşului a fost întărit luni şi de Consiliul Local, care a hotărât extinderea zonei stabilită iniţial. Programul de reabilitare va cuprinde clădiri cu valoare arhitecturală din următorul perimetru: pieţele Unirii, Ferdinand, 1 Decembrie (între strada Independenţei şi Spiru Haret, respectiv între strada Mihai Viteazu şi Crinului), Parcul Traian şi străzile Republicii (între Piaţa Ferdinand şi bulevardul Magheru), Traian Moşoiu, Vasile Alecsandri, Independenţei, Iosif Vulcan şi Aurel Lazăr.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.