URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2013, 08:13

Din vară, unii orădeni vor plăti gunoiul în funcţie de câte containere au umplut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană va demara, în vară, un proiect pilot care va schimba modul de tarifare a serviciului de colectare a deşeurilor pentru o parte din orădeni. Decizia a fost luată de primarul Ilie Bolojan şi de şeful Direcţiei Tehnice, Mircea Ghitea, în urma unei întâlniri avute cu reprezentanţii Eco-rom Ambalaje, companie ce se ocupă cu reciclarea deşeurilor.

Programul pilot va fi aplicat doar la câteva blocuri din oraş, iar condiţiile concrete vor fi stabilite în următoarea perioadă de reprezentanţii municipalităţii. Cert este că orădenii incluşi în program nu vor mai fi facturaţi de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, ca până acum, adică cu un tarif fix pe persoană, ci în funcţie de câte containere de deşeuri menajere umplu.

Scopul programului este stimularea colectării selective a deşeurilor, adică aruncarea în containere anume amplasate a deşeurilor ce pot fi reciclate, separat de cele menajere. Colectarea deşeurilor reciclabile este gratuită în prezent, şi aşa va rămâne, însă schimbarea modului de tarifare a deşeurilor menajere ar trebui să-i determine pe orădeni să arunce cât mai multe deşeuri reciclabile în containerele destinate acestora, respectiv cât mai puţine în containerele pentru deşeurile menajere, astfel încât să plătească o factură cât mai mică.

"Principiul e ca fiecare să plătească atât produce. Sistemul actual nu încurajează deloc colectarea fracţiei uscate. Orădeanul plăteşte la fel, indiferent câte deşeuri aruncă în containerele cu capac galben", a explicat pentru BIHOREANUL Mircea Ghitea.

Asta nu înseamnă, însă, că orădenii vor putea încerca să "fenteze" operatorul de salubritate şi să arunce deşeurile menajere în containerele destinate celor reciclabile. "Cei care vor încălca regulile vor plăti dublu pentru acea fracţie uscată", a mai spus şeful Direcţiei Tehnice.

Detaliile concrete privind modul în care va fi implementat programul pilot, inclusiv tarifele pe volum, vor fi stabilite de Primărie în perioada următoare. Aceasta nu este prima colaborare între municipalitatea orădeană şi firma Eco-rom Ambalaje. Anul trecut, în baza unui parteneriat între cele două părţi, în Oradea au fost amplasate 650 de recipiente tip clopot, aşa-numitele igluuri, destinate exclusiv colectării deşeurilor reciclabile: PET-uri, hârtie, carton ori sticlă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
tomberon cu fisa, bagi fisa se deschide si arunci gunoiul ,
tomberon cu fisa, bagi fisa se deschide si arunci gunoiul , e foarte simplu dar unora le palce sa fure ca este mai simplu !!!!! in rest camera de vederi cine arunca pe langa ia amenda :)))))
Postat 14 Martie 2013, 12:40 de mare lucru !!!
vai de noi
Incurajati arderea gunoiului.La casele din cartierul nostru care este central , oamenii ard gunoiul in cazane si sobe,e un fum si un miros de toata groaza,la sesizari toata lumea rezolva cu nepotism .Romanii nu sunt pregatiti pentru legile europene,nu au cultura nici cat un gandac impaiat.
Postat 14 Martie 2013, 11:09 de roman
Cum PZD-mamii voastre o să-l cântăriți?
Așa o prostie nimai instalatorul mircea chirilă putea inventa! Are procent și în această reclamă!
Postat 14 Martie 2013, 10:48 de vlad
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON