URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Septembrie 2013, 17:36

Cum va arăta Pasajul Madach: Va avea terasă închisă cu uşi glisante! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasajul Madach care leagă strada Republicii de clădirea Teatrului Regina Maria prin clădirea fostului bazar va fi reabilitat pe bani privaţi. Consiliul Local a aprobat luni transformarea trecerii în terasă închisă cu uşi glisante şi punct de informare turistică. Pasajul va fi închis pe timpul nopţii dar, în rest, firma s-a obligat să asigure circulaţia nestingherită a pietonilor în ciuda amenajării terasei.

Potrivit înţelegerii perfectate de Administraţia Imobiliară Oradea, pasajul va fi acordat prin încredinţare directă firmei cu care se învecinează urmând ca această să îl amenajeze pe cheltuială proprie. În compensarea cheltuielilor făcute, chiriaşul va utiliza pasajul pentru o perioadă proporţională cu valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 20 de ani.

Primarul Ilie Bolojan a afirmat că municipalitatea a ales varianta încredinţării directe a spaţiului pentru că acesta nu poate fi folosit independent. "Iniţial exista un proiect care prevedea amenajarea pasajului pe două nivele, urmând ca la parter să funcţioneze o terasă, care a fost respins de Comisia de Monumente. Comisia a respins şi cererea introducerii de utilităţi în pasaj, aşa că acesta nu poate fi folosit independent. Un spaţiu de alimentaţie publică are nevoie de apă, de toalete, ori aici nu poate fi vorba", a spus Bolojan.

Pasajul Madach se află într-o stare de părăsire de mai bine de un deceniu, după ce ani de zile a fost folosit ca gang al vânzătorilor de presă. La mijlocul anilor 2000, municipalitatea a vrut să amenajeze aici o cafenea literară, dar proiectul s-a împotmolit la avizări.

Odată perfectate documentele, pasajul va fi reparat pe cheltuiala chiriaşului. Acesta va repara pereţii şi tavanul şi va refacer ancadramentele şi profilatura existentă.

Construcţia clădirii Bazarului a început în 1899, odată cu construcţia clădirii teatrului, după proiectul arhitectului Rimanoczy Kalman. Aici a funcţionat primul cinematograf orădean, teatrul Edison, care avea aranjate fotoliile în amfiteatru şi un bufet englezesc.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolul "Oradea ieri, Oradea azi: În 1908, în clădirea Bazarului a funcţionat primul cinematograf orădean"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nelamurire
Am o nelamurire si-o dilema... Oare cine va fi patronul acestui local? Un prieten a vrut sa faca acelasi lucru in primavara si n-a primit aprobare pe motiv ca ar strica aspectul zonei si s-ar distruge Patrimoniul Cultural al Oradiei. Interesant!
Postat 11 Septembrie 2013, 17:20 de Un cetatean
@john
asa bai boule, ai scris doua mesaje pocite asa cum pocit esti si tu! era mai bine daca mizeria dinainte ramanea acolo ?
Postat 11 Septembrie 2013, 07:38 de ?
Patrmoniul Oradean incontro?
Vai si amar halal proiect si amenajare stil modernist, dar e mai ok ca o parcare si degradarea de acum, oricum e socant in ce hal arata multe palate din Oradea chhiar daca sau mai renovat unele ... comisia e de toata jena fara utilitati, toaleta dupa colt ?
Postat 10 Septembrie 2013, 20:56 de oradean
Patrimoniul Oradean incontr-o?
A fost uitat in delasare ca sa isi parcheze vecinii masinile, cand era cu presa era cat de cat ok, acum era mai potrivit un centru Info Turism sau o cafenea literara, anticariat etc, da comisia ce avea cu utilitatile, bei o bere si te duci sa urinezi dupa colt .... voi aveti ceva in cap, bine ca montruozitatea de beton de peste pietonala numita Liberty sau ceo mai fi nu va deranjeaza nici hotelul Parc care se dezintegreaza ... vai si amar specialisti ...
Postat 10 Septembrie 2013, 20:52 de John
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON