URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
30 Martie 2012, 20:02

Consiliul Local a scumpit tarifele pentru depunerea gunoiului la groapa ecologică

Şedinţă fără emoţii în Consiliul Local. Aleşii orădenilor aprobat vineri cu unanimitate de voturi şi fără nicio obiecţiune majoritatea punctelor de pe ordinea de zi. Consilierii locali au hotărât la propunerea Direcţiei Economice actualizarea tarifelor pentru depunerea deşeurilor la groapa ecologică gestionată de Eco Bihor.

Conform contractului încheiat cu firma Keviep, investitorul care a construit groapa de gunoi, tarifele se actualizează anual cu rata inflaţiei şi în funcţie de cantităţile de deşeuri depuse în anul precedent.

Consiliul Local a hotărât majorarea tarifelor pentru tona de gunoi menajer şi cea de gunoi menajer amestecat cu moloz de la 14 euro la 14,31 euro. La fel, preţul deşeurilor rezultate din demolări a crescut de la 2,24 euro pe tonă la 2,28 euro pe tonă. Deşeurile colectate selectiv, precum şi pământul vegetal vor putea fi depuse în continuare în mod gratuit.

Baza din Ioşia se extinde

În cadrul şedinţei de vineri, aleşii orădenilor au aprobat, tot fără comentarii, Planul Urbanistic de Detaliu privind modernizarea bazei sportive din Ioşia. După mai multe încercări nereuşite de a atrage un investitor privat municipalitatea ia în calcul posibilitatea de a realiza această investiţie din fondurile proprii.

Conform hotărârii de Consiliu Local, baza sportivă, care numără în prezent opt terenuri de tenis, va fi extinsă cu încă patru terenuri şi va fi dotată cu trei corpuri de clădire cu destinaţia de alimentaţie publică, vestiare şi cabină pentru portar. Lucrările vor demara cel mai probabil încă din acest an, după finalizarea studiului de fezabilitate.

Monument al soldaţilor unguri

Aleşii orădenilor au mai hotărât amplasarea unui monument comemorativ al ostaşilor ungari în incinta cimitirului municipal. Acesta va avea o placă din marmură inscripţionată bilingv cu mesajul: "În memoria militarilor unguri căzuţi în Oradea în Primul şi al Doilea Război Mondial".

O hotărâre privind amplasarea monumentului în cimitir a mai fost adoptată de Consiliul Local în urmă cu o lună, dar în şedinţa de vineri deliberativul a revenit asupra ei alegând de acestă dată să amplaseze construcţia vizavi de intrarea în Cimitirul Evreiesc Neolog.

Bani pentru ONG-uri

În şedinţa de vineri aleşii orădenilor au mai mai hotărât şi modul în care vor fi împărţite finanţările pentru proiectele organizaţiilor neguvernamentale. Hotărârea s-a numărat printre puţinele care nu au fost adoptate cu unanimitate pentru că udemeristul Ioan Fleisz s-a abţinut de la vot.

"Văd că din 291 de proiecte au intrat la finanţare doar 150, ceea ce este foarte puţin. E vorba de organizaţii non-guvernamentale care trebuiesc sprijinite. Fără o societate civilă consolidată nu putem să ne clădim democraţia", a spus Fleisz.

Conform Hotărârii de Consiliu Local, bugetul alocat anul acesta pentru finanţarea programelor de interes public iniţiate de ONG-uri se ridică la 950.000 lei. Suma a fost distribuită pe domenii de activitate.

Cele mai consistente finanţări au fost alocate pentru sprijinirea programelor de cultură (344.500 lei), tineret (232.900 lei), mediu (138.500 lei) şi sport (87.700 lei).

Pentru finanţările de la bugetul local au concurat în total 291 de ONG-uri care au solicitat sume în valoare de 3,7 milioane lei, de patru ori mai mult decât suma disponibilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@unu
daca tot le stii pe toate de ce nu ne spui de cind nu au fost indexate pensiile si salariile macar cu inflatia?ca bani ne ia Bolo de cite ori viseaza urit,nu poti sa parchezi nici in fata blocului unde stai 25-30 de ani fara sa te taxeze 2 lei pe ora iar altii mai favorizati pot plati 100 de lei pe an,asta ti se pare corect?
Postat 01 Aprilie 2012, 10:29 de luky
@carcotasilor
Aleşii orădenilor au hotărât în şedinţa de joi cu unanimitate de voturi amplasarea în cimitirul municipal a unei plăci comemorative a militarilor maghiari căzuţi în cele două războaie mondiale. Monumentul va fi ridicat în baza acordului încheiat de Guvernul României şi cel al Republicii Ungare pe tema regimului juridic al mormintelor ungare de război din România şi a mormintelor române de război din ţara vecină şi se doreşte "o măsură reparatorie faţă de eroii a căror morminte au fost desfiinţate în anii '90". Instalarea însemnului în cadrul parcelei 44 din Cimitirul Municipal a fost discutată, pe 11 mai, de către o delegaţie a Oficiului pentru Informare Publică şi Îngrijirea Mormintelor de Război din Ministerul ungar al Apărării cu reprezentanţi ai instituţiei similare din România.
Postat 31 Martie 2012, 22:32 de unu
@carcotasilor
@. punctule. ai uitat sa notezi si pe ai tai pedelisti ca s-a trecut in unanimitate cu aceste hotarari. ps.1. la prima citire si eu am avut reactia voastra referitor la statuia pt soldatii maghiari, insa e un acord intre ministerul roman si maghiar al culturii si se construieste si o statuie a romanilor in ungaria. 2. suntem ecologisti? atunci trebuie sa aruncam mai mult deseu colectat selectiv, care e gratis, si vom plati mai putin. trebuie descurajata risipa, asa ca, o scumpire doar egala cu rata inflatiei mi se pare mica, eu le-as dubla in fiecare an pana recilati tot. 3. proiectul pt baza din iosia e fain, dc voi practicati sportul doar cu telecomanda in mana din canapea insa, n`o sa intelegeti...c`est la vie`.
Postat 31 Martie 2012, 21:53 de unu
@lucky
Nu-i niciun secret, lista cu ,,alesii'' e publica. Iata numele celor care ne pricopsesc cu tot felul de tampenii, neuitand de principiul parandaratului ; ei sunt slugile gibonului : Biró Rozália - UDMR, Cherecheş Florica - PNL, Cupşa Ioan - PNL, Dan Octavian - PNL, Delorean Ion Iulius - UDMR, Felea Ioan - PNL, Fleisz Ioan Tiberiu - UDMRHossu Bogdan - PSD, Huszár István Eric - UDMR, Lezeu Petru - PNL, Manea Mihai - PNL, Mercea Pavel - PSD, Mureşan Ovidiu - PSD, Negrean Daniel Dumitru - PNL, Pásztor Sándor - UDMR, Sárkőzi Zoltán - UDMR, Szabó József - UDMR, Tau Ioan - PNL, Tifor Dorel Cornel Mihai - PNL, Vulcu Daniel Sorin - PNL
Postat 31 Martie 2012, 12:39 de .
@carp lll
si eu subscriu,in plus se majoreaza toate utilitatile dar nu salariile si pensiile,deci pe banii romanilor se fac monumente hortistilor si criminalilor,sa vedem cum vom vota si pe cine,ar trebui facuta publica o lista cu actualii consilieri locali ca sa stim de cine sa ne ferim
Postat 31 Martie 2012, 11:31 de luky
@carpIII
Subscriu la cele spuse de tine. Urmeaza un monument/troita in cinstea soldatilor unguri care i-au asasinat pe romani in perioada 1940-1945 (vezi Ip, Traznea). Propun ca strada Republicii sa ia numele criminalului de razboi Albert Vass, ucigasul a zeci de romani ! Paharul umilintei si al prostiei trebuie baut pana la fund.
Postat 31 Martie 2012, 06:41 de .
Ai dreptul al opinie
Esti frustrat, dute si fa o plimbare pe malul crisului pote te aerisesti putin.....
Postat 31 Martie 2012, 01:07 de TUNOI
Nu banii aduc fericirea
Maşinăria de vot a "ghibonului" a funcţionat fără erori. Au mai crescut nişte taxe care se duc, nu pentru oraş ci pentru nişte vecini maghiari care ne adun[ gunoiul, apoi s-au mai alocat nişte bani care nu merg pentru oraş ci pentru nemurirea unor ostaşi unguri ce nu s-au lăsat la nişte români de pe Barcău care mărşăluiau cu ruşii laolaltă şi care aveau, întâmplător, nişte tunuri cu ei, după aia s-au mai pus ceva bani deoparte, nu pentru toţi orădenii, ci pentru cei care apreciază ce înseamnă un restaurant cu specific sportiv, cu vestiar şi portar tras la fireturi şi care să se distreze singur pe nişte terenuri de tenis cu piciorul sau cu mâna, după caz. În rest, vă dorim stimaţi aleşi aceeaşi sănătate şi prosperitate pe care ne-o doriţi şi voi. La 900 lei înnoiţi de şi pentru voi, ca să vă fie mai uşor la numărat indemnizaţia lunară pentru o şedinţă (întâlnire) tot lunară şi vagă ca şi cea de azi, vă doresc o vacanţă de * în alegerile ce urmează.
Postat 30 Martie 2012, 22:03 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON