Eurodeputaţii români de etnie maghiară Laszlo Tokes şi Csaba Sogor au cerut, luni, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, susţinerea instituţiilor europene şi a comunităţii internaţionale în general pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.
Potrivit Agerpres, declaraţiile au fost făcute în contexul în care cei doi au vorbit, separat, despre marşul neautorizat privind comemorarea secuilor martiri, de luni seară, la Târgu Mureş, la care au participat peste 4.000 de persoane. La eveniment, organizatorul manifestării, liderul Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, a cerut participanţilor la comemorarea din cartierul 22 Decembrie să se îndrepte pe trotuare către Prefectura Mureş, pentru a depune o petiţie prin care se solicită autonomia Şinutului Secuiesc.
În timpul marşului, o serie de membri ai Organizaţiei 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar în zona pieţei din cartierul 22 decembrie s-au îmbrâncit cu jandarmii. Marşul s-a încheiat după circa două ore, fără incidente majore.
Referindu-se la eveniment, Tokes, care face parte din grupul PPE, a declarat că, în urmă cu doar câteva ore, în România, a avut loc "o demonstraţie împotriva politicii de asimilare duse de guvernul din România". "Această populaţie, secuii din România, începe să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca şi cei care trăiesc în Crimeea acum", a susţinut Tokes într-o intervenţie din cadrul procedurii discursurilor de un minut.
Agerpres mai notează şi că eurodeputatul a cerut României, PE şi celorlalte instituţiilor europene să ajute această minoritate să obţină autonomia.
În acelaşi context, şi europarlamentarul UDMR Csaba Sogor a abordat subiectul autonomiei, susţinând că participanţii de la marşul din Târgu Mureş au cerut statut de regiune autonomă specială pentru Ţinutul Secuiesc, cu respectarea integrităţii teritoriale a României. "Practica internaţională arată că există diferite tipuri de autonomie care pot promova o coabitare paşnică între diferitele grupuri etnice. Mesajul cheie al demonstraţiei de azi este că există în continuare conflicte nerezolvate, iar comunitatea maghiară îşi exprimă nemulţumirea şi solicită guvernului român să înceapă un dialog. Sper că acest lucru va fi susţinut de comunitatea internaţională", a afirmat Csaba Sogor.
Pe de altă parte, reprezentanţii PRM au emis, luni seară, un comunicat, în care a acuzat că "provocatorul şi revizionistul ungur Laszlo Tökes a cerut, în limba maghiară, autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc". "Este pentru prima oară cînd, în supremul forum al Europei, un fascist ungur cere o asemenea obrăznicie periculoasă! Prezent în sală, preşedintele PRM a reacţionat imediat şi a strigat, în limba engleză: "E o mare minciună! Mincinosule! Să-ţi fie ruşine, Tökes!". Apoi, l-a huiduit şi l-a fluierat. A fost singura reacţie spontană - deşi la lucrări participau şi alţi europarlamentari români", menţionează comunicatul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.