URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Martie 2015, 10:32

Scăpat de colegi: Deputaţii au respins cererea DNA Oradea de urmărire penală a lui Laszlo Borbely

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaţilor a respins prin vot cererea procurorilor DNA pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru Laszlo Borbely, cercetat la Oradea pentru că ar fi luat mită pentru intervenţii în vederea atribuirii unor contracte.

”Sunt un veteran al Parlamentului, de 21 de an sunt parlamentar, azi o să am o discurs mai atipic. În '89, cum s-a spus atunci, ne-am câştigat porţia de libertate, nu ne-au deranjat în timpul comunismului, că primeam mâncarea pe tichete, cât lipsa de libertate. Era un slogan când eram pe străzi: 'Nu vă fie frică'. După 25 de ani, aceste deziderate sunt valabilie, nu poţi să construieşti o societate bazată pe frică. De aceea suntem trimişi în Parlament, să ne spunem deschis punctele de vedere, să votăm potrivit conştiinţei noastre. Fiecare instituţie poate să greşească, este formată din oameni. Referitor la imunitate, am studiat atent cele 28 de ţări din UE, în 25 de ţări este o imunitate mai puternică pentru parlamentari decât în România”, aşa şi-a început Borbely discursul în faţa colegilor săi din Camera Deputaţilor.

UDMR-istul a reamintit că şi-a dat demisia din Guvern, după ce au fost lansate prima dată acuzaţiile, iar Camera Deputaţilor a respins deja o cerere în acest sens.

”Sunt perfect de acord că justiţia trebuie să îşi facă treabă, dar acest autodenunţ constituie un abuz clar din partea unor procurori şi este vorba de persoana, nu de activitatea unei noi instituţii. Pentru a nu apărea sute de astfel de denunţuri, nu trebuie să permitem astfel de abuzuri. Doamna Kovesi a spus că un procuror nu îşi întemeiază cererea de începere a urmăririi penale doar pe un denunţ. Cererea în cazul meu se face doar pe un denunţ. Este evident abuzul care s-a făcut, nu cer altceva decât în spiritirul libertăţii de conştiinţă să judecaţi dacă sunt elementele constitutive ale începerii urmăririi penale în acest dosar”, şi-a încheiat Laszlo Borbely pledoaria în faţa colegilor deputaţi.

Deputaţii au ţinut cont de spusele lui: numai 125 au votat pro-cererea DNA, în timp ce 154 s-au împotrivit.

Laszlo Borbely este suspectat de procurorii DNA Oradea de luare de mită şi de trafic de influenţă. Procurorii anticorupţie orădeni au cerut reînceperea urmăririi penale împotriva lui Borbely acuzându-l, în baza unui autodenunţ, că ar fi primit în 2011 de la administratorul a două firme suma de 50.000 euro pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obţină lucrări în domeniul gospodăririi apelor şi să încaseze contravaloarea lucrărilor executate.

Potrivit presei centrale, autorul acestui denunţ este Dorinel Edu, un notoriu evazionist local, arestat anul trecut şi cercetat de DNA în alte cauze penale. Deşi privea alte fapte, autodenunţul lui Edu a fost invocat de DNA ca "element nou" cu trimitere la vechiul dosar al politicianului, în care se dăduse soluţie de NUP, după ce, şi atunci, Parlamentul a refuzat ridicarea imunităţii.

Potrivit DNA, vechea anchetă releva suspiciuni că, în 2011, Laszlo Borbely, atunci ministru al Mediului şi Pădurilor, ar fi primit de la Ioan Ciocan, administrator al SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, foloase necuvenite în valoare de 80.952 lei, constând în renovarea şi utilarea unui apartament, pentru a-şi exercita influenţa asupra unor funcţionari din Administraţia Naţională "Apele Române", în vederea determinării acestora să favorizeze firma la licitaţii organizate prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

Borbely mai este suspectat şi că, în 2011, ar fi primit de la Anton Petru Molnar, administrator de fapt al SC Azimut Com SRL Acăţari, foloase necuvenite în valoare de 112.199 de lei, constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil aparţinând acestuia, pentru a interveni la funcţionari din ANAR să favorizeze firma la licitaţii organizate prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

Citeşte pe această temă şi articolele: 

Încă o dată: Se cere aviz pentru urmărirea penală a lui Laszlo Borbely, cercetat de DNA Oradea

Înalta Curte a confirmat: dosarul fostului ministru László Borbély se redeschide la Oradea

Fostul ministru Laszlo Borbely, anchetat pentru trafic de influenţă la Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
frica
Libertatea este pt oamenii corecti, nu pt spagari si infractori! Eu nu inteleg de ce are imunitate pt. simpla urmarire penala? Sper ca presedintele sa impulsioneze revizuirea constitutiei pt eliminarea imunitatilor.
Postat 12 Martie 2015, 20:02 de Petcu
Eterna poveste.
Corb la corb nu-si scoate ochii.
Postat 12 Martie 2015, 16:10 de Valhalla-Asgard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON