Liderul Fundaţiei Mişcarea Populară Bihor, profesorul universitar Sorin Borza, a criticat, miercuri, într-o conferinţă de presă, organizarea acestei ediţii a Toamnei Orădene.
"Colegii noştri au avut discuţii cu oamenii care au participat la Toamna Orădeană şi ar fi multe de spus despre această ediţie. Eu spun doar că multe dintre evenimentele trecute în programul Toamnei Orădene erau de fapt evenimente de sine stătătoare, precum Festivalul Teatrului Scurt ori Critical Mass, aşadar ar fi fost organizate oricum", a declarat Sorin Borza.
De asemenea, el a subliniat că există numeroase nemulţumiri la adresa programului TO 2013 şi în mediul virtual. "Mulţi dintre cei care au bloguri locale şi-au manifestat nemulţumirea şi surprinderea faţă de felul în care a fost gestionat întreg festivalul. Blogerul Andri Popa califică Toamna Orădeană ca fiind una "schiloadă", în timp ce Tudor Galoş spune că este un eveniment făcut pe şestache. De asemenea, Lilişor a scris că dacă n-ar fi fost festivalul de teatru nu ar fi ce să caute la alte evenimente".
Întrebat care dintre manifestările din cadrul Toamnei Orădene nu şi-ar fi avut, după părerea lui, locul în program, Sorin Borza a declarat: "Nu voi spune un nume de eveniment, ci vă spun ce lipseşte: un festival de jazz, unul de rock. În plus, Filarmonica oricum concertează în fiecare joi, degeaba au fost trecute aceste concerte sub egida Toamnei Orădene".
Borza a mai afirmat că, pe viitor, organizatorii ar trebui să se axeze mai mult pe evenimente culturale. "Chiar dacă nu se găsesc bani pentru spre exemplu Zilele Revistei Familia, care în acest an n-au avut loc din lipsă de fonduri, cred oricum că Oradea şi orădenii merită mai mult decât mititei şi muzică ieftină", a spus liderul Fundaţiei Mişcarea Populară, anunţând totodată disponibilitatea membrilor ONG-ului de a participa cu idei la o viitoare ediţie.
"Sunt sigur că situaţia nu a ţinut de penuria financiară, ci de penuria de idei. Că cei care au organizat Toamna Orădeană ori nu sunt interesaţi de cultură ori au probleme în a gestiona un fenomen cultural precum acest festival", a mai spus Borza.
Întrebat cum comentează, totuşi, prezenţa mare a orădenilor la multe dintre evenimentele Toamnei Orădene, Sorin Borza a declarat că şi vremea bună a fost de partea organizatorilor. "Cred că oamenii, atunci când au de ales, aleg corect. Numai că aria de alegere a fost în mod nefericit restrânsă. Vremea bună a fost de partea organizatorilor, dar asta nu scuză caracterul discutabil al unor evenimente".
Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Daniel Meze a anunţat că a depus la registratura Primăriei un draft pentru un posibil protocol de colaborare între Primăria Oradea şi primăriile din judeţ, dar şi ONG-uri şi reprezentanţi ai şcolilor şi bisericilor, pentru a stopa fenomentul romilor care vin în fiecare zi cu trenul în Oradea la cerşit şi la căutat prin tomberoane.
"Nu putem să ne facem că nu vedem şi să acceptăm că este o situaţie normală. Oamenii aceştia trebuie conştientizaţi şi îndrumaţi spre muncă în folosul comunităţii, mai ales dacă primesc ajutor social", a precizat Meze.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.