URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
12 Ianuarie 2012, 17:35

Peştera Urşilor va avea concurenţă: grota Farcu din Roşia îşi va arăta cristalele (FOTO)

Zilele în care Peştera Urşilor este singura grotă amenajată din Bihor se apropie de final. Din luna mai a acestui an, în judeţ va mai exista o peşteră cu infrastructura necesară pentru vizite turistice.

Preşedintele Federaţiei Române de Speologie, Viorel Lascu, alături de primarul comunei Roşia, Florin Bonca, de preşedintele Asociaţiei Peşterilor Turistice, Moise Iagăr, şi de custodele din cadrul Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, Andrei Acs, au prezentat joi, într-o conferinţă de presă, proiectul de amenajare a peşterii Farcu, de pe raza comunei Roşia.

Furată şi vandalizată

Viorel Lascu (3).JPGPeştera Farcu a fost descoperită în 1987, când se săpa o galerie a Minei Farcu. "Artificierul a rămas atât de uimit, încât a cimentat intrarea", a declarat Viorel Lascu. Ce l-a uimit pe om au fost cristalele din peşteră. "E vestită pentru aceste cristale, care ajung şi la un metru înălţime. Sunt transparente, de forme geometrice mai puţin întâlnite", a precizat Lascu (foto). Aceste cristale fac ca Peştera Farcu să fie unică în România.

Ulterior, însă, localnicii din zonă au reuşit să intre în ea şi au furat toate cristalele la care au ajuns. "S-a întâmplat exact ce se întâmplă când se răstoarnă un TIR cu portocale", a menţionat şeful Federaţiei de Speologie.

Furtul şi vandalismele sunt confirmate şi de primarul comunei. "Datorită indolenţei, peştera şi-a pierdut 60-70% din frumuseţea pe care natura şi Dumnezeu au pus-o acolo. S-au cărat cu camioanele stalagmite şi stalactite", a spus Bonca.

Proiect preambul

Proiectul de amenajare presupune redeschiderea unei intră vechi din mină, amenajarea galeriei miniere care reprezintă accesul în peşteră, dar şi renaturarea unor lentile de bauxită aflate în apropiere. Acestea sunt un soi de gropi în care s-au depozitat reziduuri, care urmează să fie acoperite cu pământ, iar plantele specifice zonei urmează să fie replantate.

Parcursul în peşteră se va face pe jos, respectiv cu un trenuleţ electric. Întreaga grotă va fi iluminată, însă sistemul va fi unul de aprindere secvenţionată. Adică, atunci când ghidul turiştii vor fi într-o zonă, în restul peşterii va fi întuneric, pentru ca niciun vizitator să nu rămână în urmă. Ieşirea se va face cu liftul pe o dolină.

Până în luna mai, peştera va fi amenajată parţial, astfel încât să fie deschisă publicului, urmând ca lucrările să continue pe măsură ce vor exista banii necesari. În proiectul ce a demarat deja e cuprinsă amenajarea a 87 de metri din totalul din 251 de metri câţi are galeria, dar şi amenajarea accesului. În total, lucrările dispun de aproximativ 270.000 de lei, din care 84.000 sunt daţi de Primăria Roşia, iar restul de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare - Fondul Global pentru Mediu.

"Peştera Farcu va fi peste standardul Peşterii Urşilor", a spus Viorel Lascu, făcând referire la faptul că peştera Urşilor, administrată de una din firmele fraţilor Micula, are o infrastructură turistică depăşită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON