URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Mai 2013, 15:16

Debut ludic pentru Zilele Muzeului Ţării Crişurilor: Păpuşile Teatrului Arcadia, privite cu nostalgie de foştii actori (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a XVII-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor a debutat, marţi, cu un omagiu adus trecutului şi copilăriei deopotrivă.

În prezenţa a numeroase oficialităţi locale - episcopul romano-catolic PS Böcskei László, prefectul Claudiu Pop, preşedintele CJ Bihor Cornel Popa, viceprimarul Oradiei Ovidiu Mureşan, directorul Teatrului Regina Maria Daniel Vulcu, directorul Filarmonicii Todor Albert - dar şi a unor invitaţi italieni - consulul onorific al României pentru Trentino Alto Adige, Maurizio Passerotti şi directorul Centrului Cultural Italian din Oradea, Raimondo Ercole -, directorul MŢC, Aurel Chiriac, a deschis oficial sărbătoarea de la Muzeu. "Zilele MŢC a devenit un eveniment al oraşului şi judeţului aşteptat, ceea ce mă bucură", a spus Chiriac la evenimentul de deschidere.

Debutul Zilelor MŢC a coincis cu vernisarea expoziţiei "Păpuşile "uitate" ale Trupei Arcadia", o expoziţie cu zeci de păpuşi ale fostului teatru de păpuşi, restaurate de specialiştii Muzeului. Păpuşile expuse au fost folosite de la înfiinţarea Teatrului, în anii ‘50, până în anii '80, atât în spectacolele din Oradea, cât şi în cele pe care actorii le susţineau în afara oraşului. "Mulţi dintre creatorii acestor păpuşi sunt astăzi artişti plastici de renume", a spus Chiriac, pronunţând numele lui Paul Fux ori al lui Boloni Vilmos.

La iniţiativa directorului artistic al Secţiei Arcadia din cadrul Teatrului, Florian Silaghi, la vernisaj au fost invitaţi foşti actori, regizori, scenografi şi directori ai Teatrului Aracadia. Astfel că păpuşile au fost privite cu nostalgie de foştii lor mânuitori, unii ajunşi acum la vârste venerabile.

O prezenţă inedită a fost cea a Gabrielei Bone, prima directoare a Teatrului Arcadia, care a povestit că Arcadia s-a fondat ca secţie a Teatrului de Stat Oradea, în 1953, într-o casă dărăpănată folosită de ziariştii orădeni, de pe strada Iosif Vulcan. "Cu ce am început? N-am avut lemne, artiştii mergeau după rumeguş pe care-l ardeam. Am fost numai 24 de oameni", a povestit fosta directoare.

"Am umblat în fiecare oraş şi am dus cultura până la ultimul cătun. Ne-am dus cu căruţa şi artiştii noştri au dormit pe fân şi paie. După mult timp de muncă, m-am dus la Bucureşti la tovarăşul Gheorghiu Dej şi când i-am povestit în ce hal munceşte Teatrul de Păpuşi, am primit un camion, din care am făcut un autobuz", a mai spus Gabriela Bone, ajunsă acum la aproape nouă decenii de viaţă.

Uitându-se la păpuşile expuse, foştii actori şi-au adus aminte de fiecare spectacol în parte. Bucuria de a se revedea unii cu alţii le-a fost dublată de cea a întâlnirii cu păpuşile ce prindeau viaţă în mâinile lor.

Chiriac şi Silaghi au promis publicului orădean că în noul sediu al MŢC păpuşile vor fi expuse permanent. De asemenea, acolo se vor organiza şi ateliere în cadrul cărora copiii să înveţe mânuirea lor. Până atunci, expoziţia păpuşilor rămâne deschisă în Palatul Baroc timp de o lună.

Printre primii vizitatori s-au numărat, marţi, mai mulţi pici orădeni, aduşi de învăţătoare să vadă exponatele care, foarte posibil, au animat copilăria părinţilor lor.

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor continuă miercuri, de la ora 10, cu lansări de cărţi apărute în Editura Muzeului Ţării Crişurilor. Unul din volumele ce vor fi lansate este "Cetatea Oradiei, de la începuturi până în secolul al XVII-lea", semnat de Doru Marta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON