URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iunie 2014, 10:33

Concert simfonic în memoria victimelor Holocaustului

Concert simfonic în memoria victimelor Holocaustului Monumentul ridicat în memoria evreilor deportaţi din Oradea situat lângă Sinagoga Ortodoxă din strada Mihai Viteazul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt chemaţi, joi, 5 iunie, să asculte un concert simfonic dedicat victimelor Holocaustului la Filarmonica de Stat din Oradea.

Concertul de joi, ora 19, va conţine şapte piese evreieşti pentru vioară, tubă şi orchestră de cameră, compuse de M. Bronner, "Vocalise" de S. Rahmaninov şi "Simfonia a VI-a în si minor", de Piotr Ilici Ceaikovski.

Soliştii invitaţi pentru acest concert sunt clujeanul Florin Avram, la vioară, respectiv Sergiu Şveţ la tubă, dirijor fiind Mihai Agafiţa. Artiştii din urmă vin din Republica Moldova.

În 2014 se împlinesc 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord în lagărele de la Auschwitz-Birkenau. Şi din Oradea au fost evacuaţi, începând cu 25 mai 1944, circa 27-28.000 de evrei, trenurile plecând din actualul Parc Bălcescu.

Pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la ghetoizarea şi deportarea evreilor, Universitatea din Oradea a găzduit, vineri, conferinţa internaţională "Evrei în lagăre şi ghetouri din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial", la care au participat 19 universitari din Cluj, Iaşi, Târgu-Mureş, Satu Mare, precum şi din Franţa, Italia, Polonia, Ungaria şi Slovacia.

Totodată, luni, Centrul Comunitar Evreiesc al Comunităţii Evreilor din Oradea, alături de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Weisel" au omagiat victimele Holocaustului dezvelind o plăcuţă comemorativă la Gara Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
niciodata nu-i tarziu
niciodata nu este tarziu sa scrii despre un eveniment de o asemenea rezonanta sentimentala- istorica chiar daca se fac mici greseli cum este: nu JCCOradea a fost organizatorul ci Ministerul trasporturilor impreuna cu centrul national pentru studierea holocaustului din Romania "Elie Wiessel" au dezvelit acele placi comemorative bilingve( nu o"placuta "macar daca scrii mai deplaseazate pana la gara Oradea-Mare sa vezi "Placuta".)in 11 orase de unde au pornit trenurile spre lagarul mortii Auschwitz-Birkenau .Comemorarea martirilor evrei din Oradea a fost organizat de Comunitatea Evreilor din Oradea de presedintele comunitatii ing.Felix Koppelman avind ca oaspete de onoare pe langa alesii judetului si a orasului si inaltele fete bisericesti cum este preasfintia sa episcop Bercea delegati aUDMR domnii Cseke Attila si deputatul de Bihor Szabo Odon si de presedintele FCER Aurel Vainer si excelenta sa ambasadorul statului Israel Dan Ben -Eliezer care a dezvelit in gara Oradea -Mare placile comemorative.poza este f.buna dar acum nu aceasta fotografie trebuia pusa ci acele placi bilingve in memoria evreilor martiri din gara Oradea -Mare deoarece acele placi aufost motivul pentru come
Postat 04 Iunie 2014, 23:20 de ocsi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON