URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Aprilie 2014, 14:01

Şcoala altfel: Expoziţie cu însemne vechi de 12.000 de ani de pe costumele populare din Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
La început a fost sfera, coloana, rombul şi spirala. Apoi simbolurile au devenit tot mai complexe până apariţia "ţâţânilor lumii", reprezentare a unui romb având deasupra şi dedesupt câte o jumătate de romb. Vechi de 12.000 de ani motivul se regăseşte inclusiv pe vase din ceramica de Cucuteni, pe costumele populare din Bihor, pe ştanţele cu care îşi ornează caşcavalul ciobanii din zona Sibiului şi a fost preluat inclusiv de sculptorul Constantin Brâncuşi la celebra sa Coloană a infinitului.

Profesorul orădean Alexandru Sanislav organizează cu sprijinul Colegiului Teoretic "Onisifor Ghibu", luni, de la ora 18:30, la Galeria de Arte Vizuale din strada Republicii 12, vernisajul expoziţiei "Semnele cerului - 12.000 de ani de înscrisuri şi însemne moştenite din vatra vechii Europe".

În cadrul expoziţiei, vor fi prezentate 20 de printuri realizate de artistul fotograf Harris Wallmen, cu detalii ale acestor ornamente preluate de pe piese din colecţia etnografică a profesorului Sanislav.

"Fotografiile lui Harris Wallmen te obligă să vezi altfel aceste simboluri străvechi. Când vezi un cântăreţ sau un dansator în costum popular este una dar când descoperi toate aceste detalii şi ştii că sunt simboluri vechi de mii de ani sentimentul este absolul şocant", a spus profesorul orădean.

Expoziţia de la Galeria de Arte Vizuale va ţine trei zile şi a fost organizată în acest interval pentru ca elevii orădeni să o poată vizita în cadrul săptămânii "Şcoala altfel". Vizitatorii vor fi plăcut surprinşi să constate rădăcinile străvechi ale portului popular românesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Simboluri
Astfel de activitati, culturale, educationale, informative, care dovedesc prezenta romanilor in Transilvania si Ardeal innca de acum mai bine de 12.000 de ani, ii aduce in pragul disperarii pe ungurii iredentisti, revizionisti care au incercar din rasputeri sa falsifice istoria romanilor. Bine, ungurii astia n-au fost nu sunt si nu vor fi sanatosi la cap niciodata. Nu e o noutate ca fac spume la gura acum.
Postat 05 Aprilie 2014, 17:20 de Book
ungure, citeste:
"La început a fost sfera, coloana, rombul şi spirala. Apoi simbolurile au devenit tot mai complexe până apariţia "ţâţânilor lumii", reprezentare a unui romb având deasupra şi dedesupt câte o jumătate de romb. Vechi de 12.000 de ani motivul se regăseşte inclusiv pe vase din ceramica de Cucuceni (Bihor), pe costumele populare din Bihor". Aşadar dovezi ale continuitaţii românilor în Bihor, vechi de 12.000 de ani. E limpede ca şi lumina zilei.
Postat 05 Aprilie 2014, 16:55 de @"razvan t..."
Continuitatea daco-romanilor in Ardeal.
Continuitatea daco-romanilor pe aceste meleaguri este dovedita peste tot in zona Bihorului, respectiv a Ardealului. ungurii migratori, au sosit tarziu, razboindu-se cu unii si cu altii pt a le lua teritoriile. Nu au incercat sa fure teritorii doar romanilor. La fel au incercat ungurii sa le fure teritorii si celorlalte natiuni vecine tarii noastre.
Postat 05 Aprilie 2014, 16:45 de 2K14
Bravo Bihoreanule, la Cacaceni s-a inventat civilizaţia!
Ha, ha, ha, ha, ha ...! Pana si Miculestii sunt socati de asta!
Postat 05 Aprilie 2014, 16:25 de Boss
12.000 de ani într-un tembel !?!
Mai urmează să înregistreze la OSIM <rombul>, ca simbol al Bihorului şi a unor locuitori patetici de-ai săi !?! 6.000 de ani li s-a părut puţin şi atunci ce s-au gândit în stilul amatorului contemporan: dublăm miza, că poate avem noroc cu proştii care cred orice !?! În orice caz stimabile Simai Dan, jurnalist contemporan, la Căcăceni (sau Cucuceni cum i se spune din jenă acum) nu se inventase nici iarba pe vremea aceea, nici pterodacitilul zburător măcar, ce să mai vorbim de nişte umanoizi care ar fi fabricat ceva vase între două partide de vânătoare !?!
Postat 05 Aprilie 2014, 16:21 de Carp III
O mica observatie!
Stimate domn Simai,Cucuceni este satul natal al fratilor Micula ,apartine com Rieni, deci tarii Beiusului,ne este ft binecunoscut,si nu avem stiinta a fi un centru al culturii ceramice, nici macar al olaritului.Probabil ca este vorba de Cucuteni,localitate in care s-au descoperit intr-adevar vestigii culturale ceramice preistorice,dar aceasta localitate este pe langa Iasi.Cu toate scuzele!
Postat 05 Aprilie 2014, 16:04 de Razvan Theodorescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON