URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Septembrie 2014, 19:56

Reprezentanta Comisiei Europene, despre Cetate: "E foarte important să se autofinanţeze după terminarea lucrărilor" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Va trebui să se autofinanţeze! Angela Filote, şefa Reprezentanţiei Comisiei Europene la Bucureşti, a vizitat joi Cetatea Oradea, obiectiv aflat în reabilitare din fonduri europene. "Dintre proiectele pe care le finanţăm aici am ales să vin la o cetate în construcţie tocmai pentru a putea să trăiesc bucuria schimbării la faţă, pentru că îmi propun să vin aici şi atunci când Cetatea va funcţiona cu motoarele turate la maxim", a declarat Filote.

Însoţită de primarul Ilie Bolojan, de arhitectul Ernest Pafka, de reprezentanţi ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională şi ai firmei Constructorul Sălard, aceasta a vizitat lucrările de reabilitare deja executate, dar şi parte din şantierul încă în desfăşurare.

A precizat de la bun început că este vorba de o vizită, nu de o inspecţie. "Nu am venit în control. Pentru asta cred că există suficiente organisme de control, beneficiarii spun chiar că prea multe, şi de multe ori trebuie să petreacă mai mult timp dând socoteală pentru ceea ce fac decât făcând efectiv", a spus Filote.

Cu toate acestea, şefa Reprezentanţei CE în România a cerut asigurări din partea primarului Ilie Bolojan că la finalul lucrărilor Cetatea va fi susţinută vreme de 5 ani din alocări bugetare, după care va trece pe autofinanţare.

Se va autosusţine

"Există şanse să susţineţi financiar Cetatea?", a întrebat Filote. "Fără probleme. Pentru noi este important ca aceasta să fie ocupată de activităţi care se pot susţine şi îşi plătesc măcar utilităţile. Nu dorim să încasăm chirii, dar nici să fie o cheltuială pe buget", i-a răspuns Bolojan.

Potrivit şefului Reprezentanţei CE, după finalizarea celor 5 ani de subvenţie municipală, Cetatea va trebui să se să stea pe propriile picioare. "Este foarte importat să se autofinanţeze după terminarea lucrărilor, deoarece se face o investiţie uriaşă pentru ca această construcţie să fie readusă la viaţă. Ne dorim ca ea să rămână în viaţă şi după aceea", a declarat Filote.

Oficialul a mai precizat că a vizitat şi Cetatea din Alba Iulia, reabilitată din fonduri europene, şi a spus că aceasta reprezintă o povară pentru bugetul municipalităţii pentru că deocamdată nu se poate autofinanţa.

Mai trebuie bani 

Cele două etape de reabilitare a Cetăţii orădene au presupus investiţii de 19,6 milioane euro. Lucrările vor trebui finalizate până în toamna anului viitor, moment la care toate corpurile de clădiri din incinta fortificaţiei vor fi deja finalizate. Ultima etapă de reabilitare a Cetăţii ar urma să cuprindă reabilitarea zidurilor exterioare, investiţie estimată la rândul ei la circa 20 milioane euro.

Potrivit obligaţiilor asumate de municipalitate faţă de finanţator, activităţile desfăşurate în Cetate în primii 5 ani vor trebui să nu fie generatoare de venituri, fapt pentru care în acest interval toate costurile vor fi preluate de bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
hm
"limitarile de gandire ti-ai suierat printre dinti." Előszór tanulj meg románul, aztán reagálj.
Postat 05 Septembrie 2014, 10:30 de mine
daca taceai...
@cristina eu cred ca ai pierdut un excelent moment in care puteai pur si simplu sa nu iti dai prostia pe fata; ai incercat sa pari ironica dar limitarile de gandire ti-ai suierat printre dinti.
Postat 05 Septembrie 2014, 08:51 de Cristina
****
Eu cred duduie ca ambele cetati ar trebui demolate pentru ca sa nu mai fie o povara pentru cei paraleli cu istoria. Primul care s-ar bucura ar fi afonul de Bolojan. Pe locul cetatii ar face repede un sens giratoriu!
Postat 05 Septembrie 2014, 01:42 de cristina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON