Prima bătălie din campania electorală s-a terminat indecis. Abia ieşiţi la încălzire, candidaţii la funcţia de primar şi-au pus tunurile asupra primarului în funcţie, Ilie Bolojan.
La întâlnirea organizată marţi în sala mare a Prefecturii de către Federaţia Patronilor, Camera de Comerţ şi Industrie, Consiliul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Confindustria, cu participarea Asociaţiei Firmelor Bihorene şi Patronatului din Industrie Servicii şi Comerţ, au luat parte 7 din cei 9 candidaţi înscrişi în cursa pentru Primărie.
Întâlnirea i-a adus la aceeaşi masă pe actualul primar Ilie Bolojan (PNL) şi pe adversarii săi, Cseke Attila (UDMR), Mihai Groza (PDL), Zatyko Gyula (PPMT), Horea Vuşcan (PUER), Gheorghe Frenţ (PPDD) şi Marius Sonea (UNPR). De la dezbateri au lipsit, în schimb, Ioan Hathazi (PRM) şi Dorel Vesa (Partidul Poporului).
Lapte şi miere...
În deschidere, candidaţii şi-au prezentat strategia de colaborare cu mediul de afaceri local. Astfel, dacă Ilie Bolojan a vorbit despre scăderea impozitelor, eliberarea rapidă a documentelor şi oferirea de amplasamente ieftine pentru investiţii, Cseke Attila s-a concentrat pe necesitatea identificării unui brand al oraşului care să-l evidenţieze în zonă, iar Mihai Groza a vorbit despre înfiinţarea unei structuri care să scrie proiecte pentru atragerea de fonduri UE pentru mediul de afaceri şi înfiinţarea unui consiliu consultativ format din reprezentanţi ai Primăriei şi mediului de afaceri menit să promoveze parteneriate între sectorul public şi cel privat.
La rândul lor, Zatyko Gyula a vorbit despre întărirea legăturilor cu oraşul Debreţin (Ungaria), Gheorghe Frenţ a pus accent pe sprijinirea sportului, iar Marius Sonea s-a concentrat pe anveloparea blocurilor.
Vuşcan populistul!
Nu au lipsit nici populismele. Aşa cum deja şi-a obişnuit susţinătorii, Horea Vuşcan a promis, în mod şocant, că va propune "anularea tututor taxelor şi impozitelor şi anularea, cât se poate, a avizelor eliberate de Primărie".
Propunerea lui Vuşcan a stârnit, însă, aşa cum era de aşteptat, zâmbetele ironice ale oamenilor de afaceri. "Şi de unde o să plătiţi atunci funcţionarii Primăriei dacă nu mai plătim noi niciun fel de taxe? De unde mai faceţi lucrări pentru oraş?", a întrebat ironic Ioan Micula, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor.
Răspunsul lui Vuşcan nu a reuşit să îi convingă pe patroni. "Se întorc destui bani din TVA şi din impozitele pe salarii", a răspuns tânărul, referindu-se la banii alocaţi de la Guvern.
Atac la Bolojan
În cea de-a doua partea a dezbaterilor, vedeta întâlnirii a fost liberalul Ilie Bolojan. Conştienţi că vor puncta doar dacă îl atacă, patru din cei şase contracandidaţi l-au luat la ţintă. Marius Sonea i-a reproşat lipsa unui centru de excelenţă în sport, Vuşcan l-a acuzat că întreţine monopolul regiilor locale, Groza i-a reproşat că nu a atras parteneri privaţi în proiectul viitorului Aquapark care va fi construit cu cofinanţare europeană, iar Cseke i-a cerut să prezinte modalitatea în care va colabora cu Universitatea pentru a încuraja pregătirea de specialişti.
Una din rarele excepţii a constituit-o interpelarea făcută de Zatyko Gyula reprezentantul PPMT la adresa UDMR-istului Cseke Attila. Conştient că Bolojan este o ţintă prea înaltă, Zatyko a preferat să îl atace pe fostul ministru al Sănătăţii, semn că în sânul comunităţii maghiare voturile se vor disputa acerb.
"Managementul CET lasă de dorit"
Asaltat de întrebări, Bolojan a răspuns pe rând tuturor interpelărilor. Astfel, primarul a spus că dezvoltarea unui centru de excelenţă în sport necesită un efort de anduranţă şi investiţii consistente. "Eu sunt adeptul unei evoluţii liniare, şi nu cred în explozii peste noapte", a spus Bolojan.
În ce priveşte monopolul CET, primarul a fost clar. "E adevărat că managementul lasă de dorit, dar e foarte greu să impui criterii de performanţă într-o unitate în care randamentul (al instalaţiilor vechi) este de 50%, pierderile pe reţele sunt de 30%, iar deciziile strategice ţin de ANRE şi ANRSC", a explicat Bolojan.
Legat de viitorul Aquapark, acesta a spus că principala grijă a Primăriei a fost atragerea finanţării europene. "Intenţia municipalităţii a fost de a accesa orice formă de finanţare care aduce fonduri în oraş. E drept însă, după construcţia Aquapark-ului această activitate va trebui gestionată într-o formă externalizată", a spus Bolojan.
În ce priveşte colaborarea cu Universitatea, liberalul a fost din nou limpede. "Am pus la dispoziţia Universităţii terenuri şi clădiri, le-am oferit sprijin, am intervenit în colaborarea dintre această instituţie şi companiile mari din zonă, dar pentru a duce lucrurile mai departe este nevoie de colaborare din ambele părţi", a spus Bolojan, arătând că dezvoltarea Universităţii nu poate fi controlată de primar, de vreme ce această instituţie are propria conducere.
Dezbaterile continuă
În ciuda conflictului de idei, întâlnirea de marţi s-a desfăşurat într-o atmosferă civilizată, sub atenta supraveghere a jurnaliştilor Octavian Haragoş şi Veronica Bursaşiu, care au asigurat moderarea discuţiilor, şi s-a încheiat cu o strângere de mână din partea tuturor candidaţilor. Horea Vuşcan şi Zatyko Gyula au împărţit asistenţei pliante electorale, iar oamenii lui Bolojan au oferit reprezentanţilor firmelor strategia de dezvoltare a municipiului Oradea pentru perioada 2012-2016.
Suita dezbaterilor organizate de reprezentanţii organizaţiilor patronale din Bihor va continua joi, de la ora 14, cu o întâlnire la care sunt invitaţi toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, după care dezbaterile se vor muta în judeţ. Reprezentanţii patronatelor vor organiza în următoarele săptămâni întâlniri similare cu candidaţii la funcţia de primar din principalele oraşe, precum Beiuş, Marghita, Ştei şi Valea lui Mihai.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.