Primăria a aruncat la gunoi vechiul proiect de reabilitare al Pieţei Unirii pe care a plătit 70.000 euro din bani europeni. După ce s-a luptat luni de zile pe marginea proiectului arhitectului Emodi Tamas cu ecologiştii care se opuneau defrişării zonei şi dalării pieţei cu granit, municipalitatea a dat-o la întors.
Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, noul proiect de reabilitare a Pieţei Unirii, conceput prin încredinţare directă pentru doar 15.000 euro de arhitectul clujean Horea Gavriş, cu sprijinul unei echipe de specialişti locali. "Acest proiect este o lucrare de foarte bună calitate şi are darul de a ridica nivelul amenajărilor publice din Oradea", a declarat Mălan.
Un proiect mai "viu"...
Dacă în proiectul arhitectului Emodi Tamas piaţa centrală a oraşului era concepută în tonuri gri - granit, pentru a scoate în evidenţă faţadele clădirilor, iar zona părea mai curând una de trecere, în proiectul arhitectului Horea Gavriş, aceasta este îmbrăcată în culori vii, după modelul faţadelor clădirilor din jur şi se doreşte a fi "un living în inima oraşului" unde orădenii să îşi petreacă cu plăcere timpul liber.
Pentru liniştea vizitatorilor, piaţa a fost gândită cu anularea sensului de mers dinspre strada Avram Iancu spre podul Ferdinand, porţiunea eliberată de maşini urmând să fie redată pietonilor.
În centru la show!
Zona centrală a pieţei va fi pusă în valoare printr-un platou de mari dimensiuni în formă circulară în care se vor putea ţine spectacole. "Dată fiind conformaţia terenului, pe partea dinspre linia de tramvai va exista un fel de scenă naturală, unde vor putea evolua formaţiile. Aceasta va fi dotată cu aparatură audio şi video astfel încât să nu mai tragem tot felul de cabluri la organizarea de evenimente", a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Platoul va fi flancat de fântâni arteziene pe marginea cărora trecătoriii se vor putea aşeza pentru odihnă. Iarna, fântânile vor inunda platoul care va fi transformat într-un patinoar natural.
Un model în mărime naturală al unei astfel de fântâni se construia marţi, în parcarea din vecinătatea intersecţiei cu strada Vasile Alecsandri, pentru ca orădenii să îşi poată face o idee cu privire la modul în care vor arăta.
Să fie verde...
Gândită să fie la dispoziţia pietonilor, piaţa va avea pe cât posibil acelaşi nivel de călcare. Mai mult, gazonul a fost gândit cu sistem de irigare încorporat, şi nu cu aspersoare, astfel încât orădenii să poată călca pe el fără probleme sau chiar mai mult să se aşeze.
De altfel, toate spaţiile verzi au fost concepute pentru a aduce un plus de oxigen şi de umbră utilă. Spre exemplu, pe latura dinspre Biserica cu Lună vor fi plantate două rânduri de cireşi japonezi, piaţa va fi flancată cu magnolii, iar în insulele de porfir vor fi sădite plante care rămân verzi tot anul.
Trei cercuri pentru orădeni
Cercul de mari dimensiuni din inima pieţei va fi flancat de alte două. În latura dinspre Podul Ferdinand, municipalitatea va amenaja cele două staţii de tramvai faţă în faţă, fiecare în formă de semicerc. Staţiile de tramvai, ca şi corpurile de iluminat şi mobilierul din piaţă, vor fi realizate din fier forjat.
În latura dinspre strada Avram Iancu, cel de-al doilea cerc va înconjura un obelisc de circa 10 metri. "Acest obelisc s-ar putea să aibă în vârf un înger, nu a fost încă stabilit exact, şi va funcţiona ca şi ceas solar, umbra acestuia urmând să indice ora", a spus Mălan.
În uma noului proiect cromatica pieţei se va schimba drastic. "În loc de granit se va lucra cu porfir, o rocă vulcanică cu nuanţe de la auriu până la maro, care atunci când plouă se închide la culoare şi se pune şi mai tare în evidenţă", a declarat arhitectul Horea Gavriş.
Arhitectul a gândit pavajul astfel încât din punct de vedere al cromaticii şi ornamentaţiilor să formeze o prelungire firească a faţadei cu tonuri calde şi stucaturi viu colorate de pe Palatul Vulturul Negru.
Plăcile mari, de 60 pe 60 centimetri, pentru a putea fi călcate inclusiv de doamne pe tocuri, vor fi punctate la colţuri cu inserţii de piatră şlefuită, efectul scontant în zilele însorite fiind de dantelă de lumină.
Fără dezbatere publică
Noul proiect al pieţei Unirii va fi supus dezbaterii Consiliului Local în şedinţa de joi. Viceprimarul Mircea Mălan este convins că în ciuda îmbunătăţirilor aduse, municipalitatea se va putea încadra în bugetul de 4,2 milioane euro aprobat printr-un proiect european.
Lucrările vor fi scoase la licitaţie cât mai curând, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici, astfel încât până la sfârşitul anului muncipalitatea să aibă deja desemnat constructorul. Potrivit condiţiilor din contractul de finanţare investiţia va trebui finalizată înainte de sfârşitul anului 2014.
Potrivit viceprimarului, din criză de timp, proiectul nu va mai fi supus dezbaterii publice, deoarece a mai fost o dată dezbătut şi revizuit.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.