URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Aprilie 2013, 18:24

"Oamenii răi" care se opun gazelor de şist: Atentăm la viitorul generaţiilor următoare! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce au protestat, pe 4 aprilie, în faţa Prefecturii Bihor, anunţând astfel autorităţile că se opun exploatării gazelor de şist, voluntarii din aşa-numitul Grup Antifracturare Hidraulică Oradea au fost catalogaţi de vicepremierul Liviu Dragnea ca fiind nişte "oameni răi", care nu-şi iubesc ţara şi nu doresc dezvoltarea ei.

Drept urmare, "oamenii răi", adică şase dintre protestatari, au ieşit joi în faţa presei locale ca să-şi recunoască "răutatea". Pe modelul întâlnirilor alcoolicilor anonimi din filmele americane, care îşi spun numele şi îşi prezintă viciul în faţa grupul de suport, fiecare dintre voluntari s-a prezentat cu nume, prenume şi caracteristica trasată de Dragnea, precum şi motivele "răutăţii".

"Mă numesc Eleonora Mircescu, meseria mea este de inginer geolog şi sunt un om rău", a spus preşedinta Ecotop. Ea a precizat că e un om rău pentru că face parte dintr-o organizaţie care se încăpăţânează să lupte pentru protecţia mediului, dar şi pentru că nu poate să înţeleagă de ce resursele României trebuie exploatate de companii străine. "Nu vreau să accept că noi trebuie să facem bine unor companii străine care de 23 de ani vin aici după resursele care în alte părţi ale lumii au fost epuizate. Promit solemn că în continuare voi fi un om la fel de rău", a spus Mircescu.

Un alt voluntar, Florin Budea, a precizat că este un om rău pentru că nu poate să uite că actuala putere a ţării promitea, când era în opoziţie, că va purta grija românilor şi nu cea a companiilor care vor să exploateze gaze de şist ori aur la Roşia Montană.

Rodica Iacob, voluntar şi reprezentant al Alianţei Civice, s-a prezentat ca o "bunică foarte rea", care e îngrijorată de viitorul nepoţilor. "Ai nepoţei, îi iubeşti ca pe ochii din cap şi te gândeşti că vor ajunge mari şi vor spune că am stat cu mâinile în sân", a spus Iacob, convinsă că exploatările vor distruge viitorul generaţiilor tinere de azi.

În asentiment a fost şi cunoscutul biolog Anna Marossy, care a ţinut să precizeze că exploatarea gazelor de şist e interzisă în tot mai multe ţări, tocmai datorită efectelor dăunătoare. Marossy a atras atenţia asupra consumului uriaş de apă folosit la forajele de exploatare, dar şi a seismelor produse prin fracturare şi a contaminării apei din subsolurile pământului. "Atentăm la viitorul generaţiilor care vor veni", a spus Marossy.

Economistul Adrian Oegar, şi el voluntar anti-exploatare gaze de şist, a declarat că Dragnea ar prefera ca oamenii să nu vadă ce se întâmplă în afara României. "Ar fi de preferat să ne limităm la ţara noastră, să nu privim spre ţările civilizate din Europa, or eu refuz să fac asta, cu riscul de a fi catalogat un om rău", a spus Oegar, care a ţinut să precizeze că el şi familia sa mai fac şi alte lucruri "rele", adică adună deşeurile selectiv pe 7 fracţii şi îşi educă "puişorii de oameni răi" în acelaşi spirit ecologist. "Sper să devin un om cât mai rău şi să susţin până la capăt interzicerea gazelor de şist în România, precum şi alte exploatări care nu fac sub nicio formă bine ţării", a spus Oegaru.

O altă participantă la protestul de pe 4 aprilie, Laura Turdean, a precizat că se opune vehement fracturării hidraulice pentru că nu poate să accepte ca natura să fie iremediabil compromisă.

Cât despre declaraţiile guvernanţilor, care spun că voluntarii se agită degeaba, întrucât deocamdată se vor face doar exploarări, nu şi exploatări, pentru a se cunoaşte dimensiunile zăcămintelor, Eleonora Mircescu a spus că sunt declaraţii fără nicio susţinere. "Am lucrat în domeniul forajelor 23 de ani. Nimeni nu vine să facă un foraj doar ca să-mi spună mie "Da, ai gaze de şist". După explorare, Legea petrolului spune că tot ce găseşte compania este al ei", a declarat Mircescu.

Întrebaţi dacă vor mai iniţia în Oradea proteste anti-exploatare, voluntarii au spus că deocamdată aşteaptă să vadă poziţia Guvernului vizavi de gazele de şist.

După cum se ştie, în decembrie 2012 Guvernul a aprobat două acorduri petroliere de exploarare-dezvoltare-exploatare gaze de şist în perimetrele comunelor bihorene Tulca şi Tria, ceea ce înseamnă că cele două companii beneficiare ale acordurilor pot începe să foreze. Alte două acorduri petroliere, unul la Voivozi şi unul la Băile Felix, mai au nevoie de avizul Guvernului pentru a intra în vigoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Felicitari
Felicitari oameni buni . Rusine clasei politica vanzatoare de tara.
Postat 19 Aprilie 2013, 11:48 de pisti
bravo
Bravo!! Nu va dati batuti!! Suntem alaturi. Am iesit si noi in strada pe 4 aprilie si vom mai iesi daca este cazul. Vrem o tara macar curata daca din pacate e corupta. Vrem sa bem, sa mancam, sa respiram sanatos!!! Sper ca de acum inainte sa fie tot mai multe voci ale oradenilor acre se vor opune poluarii pamantului(fie el prin expoatarea gazelor de sist sau prin pesticde si OMG-uri!!)
Postat 19 Aprilie 2013, 11:27 de lisa
vai vai
de parca adriana toantoreana ar fi auzit vreodata de academia civica, sau de parc-ar putea face diferenta dintre alianta civica :))))))
Postat 18 Aprilie 2013, 23:08 de Business liberall :D
Felicitari!
Simpatica reactia, felicitari celor care au avut aceasta idee. O observatie, doamna Rodica Iacob este in mod sigur de la Academia Civica, pentru ca Alianta Civica nu mai exista de mult timp.
Postat 18 Aprilie 2013, 22:11 de Bihorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON