"În noiembrie aţi spus că majoraţi impozitele şi taxele locale cu rata inflaţiei de 2,5%, dar în decembrie s-a dovedit că aceasta a fost pe anul 2013 de numai 1,55%, ceea ce nu mi se pare normal!", a reclamat orădeanul Silviu Kovaciu, marţi, la dezbaterea publică privind bugetul pe 2013.
La întâlnirea din sala mare au luat parte zece reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local, printre care viceprimarul Ovidiu Mureşan şi directorul economic Eduard Florea, consilierii locali ai UDMR, Huszar Eric, Ritli Laszlo şi Iulius Delorean, democrat-liberalii Adelina Coste, Cristian Ile şi Cristian Puşcaş, liberalul Mihai Manea, şi cam tot atâţia contribuabili.
"Taxele nu fac obiectul dezbaterii..."
Deşi majoritatea orădenilor au venit să reclame creşterea consistentă a impozitelor pe terenurile intravilane, aceştia nu prea au apucat să vorbească. "Problemele legate de impozite şi taxele locale nu fac obiectul dezbaterii de astăzi, ele sunt deja în vigoare. Aceasta este o problemă de discutat în cadrul unei audienţe sau, oricum, în alt cadru", a spus viceprimarul Ovidiu Mureşan.
Intervenţia viceprimarului nu a pus însă capăt discuţiilor. Directorul Eduard Florea a răspuns reclamaţiei orădeanului arătând că, în noiembrie 2013, la aprobarea impozitelor pe 2014, municipalitatea le-a actualizat cu rata inflaţiei folosind un procent estimativ, actual la acea dată.
"La aprobarea impozitelor şi taxelor din luna noiembrie am folosit o rată a inflaţiei de 2,5% pe întreg anul estimată de BNR în luna octombrie. Este adevărat că ulterior, în ianuarie, procentul calculat pe 2013 s-a dovedit a fi de 1,55%, dar pe lege aveam obligaţia să aprobăm impozitele înainte de noul an fiscal şi am folosit datele cele mai actuale. Creşterea peste procentul de 1,55% se va regulariza la stabilirea impozitelor pe 2015, când se va aplica la acestea o procent mai mic", a spus Florea.
"Procentul real e mult mai mare!"
După cum era de aşteptat, răspunsul directorului nu a convenit reprezentanţilor opoziţiei care au arătat că în termeni reali impozitele orădenilor au crescut mult mai mult în 2014, de vreme ce veniturile fiscale ale municipalităţii sunt estimate, în proiectul de buget, la sume consistente.
"Se spune că s-a aplicat o indexare cu rata inflaţiei de 2,5% dar procentul real e mult mai mare. Acest lucru se poate dovedi prin faptul că, numai la capitolul persoane fizice, veniturile Primăriei din impozite şi taxe sunt mai mari cu 1,5 milioane lei", a spus Ritli.
Udemeristul a atras atenţia că în condiţiile în care impozitele persoanelor fizice vor creşte necontrolat, populaţia se va îndrepta spre localităţile limitrofe, mai prietenoase din punct de vedere fiscal.
"Creşterea impozitelor are două efecte: oamenii nu vor mai putea plăti, că nu vor mai avea de unde, sau se vor duce din Oradea dacă vor vedea că pentru aceeaşi proprietate pentru care până acum plăteau 300 lei, de acum vor plăti 2.000 lei", a spus Ritli.
Ne-au taxat cu rezonarea fiscală...
Ca răspuns la intervenţia consilierului, directorul economic Eduard Florea a arătat că veniturile municipalităţii din impozitele pe proprietate vor creşte în termeni reali în 2014 cu 5%, ca urmare a actualizării cu rata inflaţiei de 2,5% dar şi a acţiunilor municipalităţii: corelarea bazei de date cu realitatea din teren în ceea ce priveşte impozitul pe terenuri şi clădiri, respectiv rezonarea fiscală, proces care a făcut ca nu mai puţin 134 de străzi orădene să treacă într-o categorie de impozitare superioară.
Anul acesta, municipalitatea mizează pe un buget de 1.039 miliarde lei, cu 59% peste nivelul realizat anul trecut, când veniturile totale ale oraşului s-au ridicat la 650 milioane lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.