URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Ianuarie 2014, 19:10

Ne-au taxat de ne-au uscat! Orădenii reclamă că Primăria a "actualizat" impozitele cu un procent mult mai mare decât rata inflaţiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Primăria a fost nevoită să recunoască: actualizarea impozitelor datorate de orădeni pentru anul acesta s-a făcut cu un procent mult mai mare decât rata inflaţiei pe 2013, cea mai mică de după anul 1990.

"În noiembrie aţi spus că majoraţi impozitele şi taxele locale cu rata inflaţiei de 2,5%, dar în decembrie s-a dovedit că aceasta a fost pe anul 2013 de numai 1,55%, ceea ce nu mi se pare normal!", a reclamat orădeanul Silviu Kovaciu, marţi, la dezbaterea publică privind bugetul pe 2013.

La întâlnirea din sala mare au luat parte zece reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local, printre care viceprimarul Ovidiu Mureşan şi directorul economic Eduard Florea, consilierii locali ai UDMR, Huszar Eric, Ritli Laszlo şi Iulius Delorean, democrat-liberalii Adelina Coste, Cristian Ile şi Cristian Puşcaş, liberalul Mihai Manea, şi cam tot atâţia contribuabili.

"Taxele nu fac obiectul dezbaterii..."

Deşi majoritatea orădenilor au venit să reclame creşterea consistentă a impozitelor pe terenurile intravilane, aceştia nu prea au apucat să vorbească. "Problemele legate de impozite şi taxele locale nu fac obiectul dezbaterii de astăzi, ele sunt deja în vigoare. Aceasta este o problemă de discutat în cadrul unei audienţe sau, oricum, în alt cadru", a spus viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Intervenţia viceprimarului nu a pus însă capăt discuţiilor. Directorul Eduard Florea a răspuns reclamaţiei orădeanului arătând că, în noiembrie 2013, la aprobarea impozitelor pe 2014, municipalitatea le-a actualizat cu rata inflaţiei folosind un procent estimativ, actual la acea dată.

"La aprobarea impozitelor şi taxelor din luna noiembrie am folosit o rată a inflaţiei de 2,5% pe întreg anul estimată de BNR în luna octombrie. Este adevărat că ulterior, în ianuarie, procentul calculat pe 2013 s-a dovedit a fi de 1,55%, dar pe lege aveam obligaţia să aprobăm impozitele înainte de noul an fiscal şi am folosit datele cele mai actuale. Creşterea peste procentul de 1,55% se va regulariza la stabilirea impozitelor pe 2015, când se va aplica la acestea o procent mai mic", a spus Florea.

"Procentul real e mult mai mare!"

După cum era de aşteptat, răspunsul directorului nu a convenit reprezentanţilor opoziţiei care au arătat că în termeni reali impozitele orădenilor au crescut mult mai mult în 2014, de vreme ce veniturile fiscale ale municipalităţii sunt estimate, în proiectul de buget, la sume consistente.

"Se spune că s-a aplicat o indexare cu rata inflaţiei de 2,5% dar procentul real e mult mai mare. Acest lucru se poate dovedi prin faptul că, numai la capitolul persoane fizice, veniturile Primăriei din impozite şi taxe sunt mai mari cu 1,5 milioane lei", a spus Ritli.

Udemeristul a atras atenţia că în condiţiile în care impozitele persoanelor fizice vor creşte necontrolat, populaţia se va îndrepta spre localităţile limitrofe, mai prietenoase din punct de vedere fiscal.

"Creşterea impozitelor are două efecte: oamenii nu vor mai putea plăti, că nu vor mai avea de unde, sau se vor duce din Oradea dacă vor vedea că pentru aceeaşi proprietate pentru care până acum plăteau 300 lei, de acum vor plăti 2.000 lei", a spus Ritli.

Ne-au taxat cu rezonarea fiscală...

Ca răspuns la intervenţia consilierului, directorul economic Eduard Florea a arătat că veniturile municipalităţii din impozitele pe proprietate vor creşte în termeni reali în 2014 cu 5%, ca urmare a actualizării cu rata inflaţiei de 2,5% dar şi a acţiunilor municipalităţii: corelarea bazei de date cu realitatea din teren în ceea ce priveşte impozitul pe terenuri şi clădiri, respectiv rezonarea fiscală, proces care a făcut ca nu mai puţin 134 de străzi orădene să treacă într-o categorie de impozitare superioară.

Anul acesta, municipalitatea mizează pe un buget de 1.039 miliarde lei, cu 59% peste nivelul realizat anul trecut, când veniturile totale ale oraşului s-au ridicat la 650 milioane lei.

Citeşte pe aceaşi temă şi "Atenţie, cresc taxele! Primăria vrea majorarea impozitelor pe casele şi maşinile orădenilor"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cine spune ca 1,5% a fost rata inflatiei in 2013 are ori buba la cap ori e rau intentionat
Actualizarea pensiilor cu rata inflatiei de la 1 ianuarie 2014, respectiv cu 3,76% fata de 1 ianuarie 2013, e venita din mintea bolnava a lui Ponta sau din cea profunda a liberalei Campeanu? De data asta primaria chiar a fost pe linia corecta, chiar daca la nivelul tarii doar 12% dintre autoritatile locale au aplicat cresteri, in timp ce 88% au preferat sa ramana la nivelul anului anterior.
Postat 29 Ianuarie 2014, 13:18 de Care
Ne-au furat de ne-au uscat
Rezonarea fiscala este corecta daca se aduc imbunatatiri. Din pacate Primaria Oradea FURA cetatenii prin impozitarea intr-o zona superioara nejustificat acolo unde nu s-a modificat nimic pe teren. Mie care detin un treren intravilan agricol situat la mama dracului,zona D, fara constructii, fara utilitati, fara curent, fara acces la drum public..lucru constatat de catre primarie in 2013 si comunicat mie in scris , mi sa calculat un impozit pt.2103 aferent zonei A (nu l-am platit), pt.2014 pt. Zona C (nu-l platesc), am platit ca fraierul pt.2010,2011,2112 impozit aferent zonei A.In relatia cu Primaria Oradea trebuie sa fii cu ochii pe banii din buzunar mai ceva ca atunci cad esti in zona pietei sau in mijloacele de transport in comun. In 2013 si 2014 cresterile de incasari din impozite se bazeaza si pe faptul ca multi cetateni nu sunt atenti la ce platesc si platesc ca fraierii impozitul calculat intentionat eronat.
Postat 29 Ianuarie 2014, 10:01 de Letea Dumitru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON