URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
26 Septembrie 2013, 19:01

Exerciţiu ISU: 15 răniţi şi doi morţi, după ce două maşini şi un microbuz au fost implicate într-un grav accident (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cod roşu

Serviciile speciale pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite să facă faţă unui accident deosebit de grav, cu multe victime. Este concluzia desprinsă în urma unui exerciţiu pentru testarea Planului Roşu de intervenţie al judeţului Bihor, petrecut miercuri după amiază, între Peştiş şi Pădurea Neagră, pe drumul judeţean DJ 108H.

Potrivit scenariului, accidentul s-a petrecut în jurul orei 18.30 şi totul s-a desfăşurat exact ca în realitate, încă de la apelul prin 112. În urma impactului, cele trei autovehicule implicate în accident au ieşit de pe drum: un autoturism s-a răsturnat într-o râpă, un microbuz s-a aflat pe marginea coastei abrupte, iar o a treia maşină a fost proiectată într-un copac situat pe marginea prăpastiei. La acesta din urmă a izbucnit şi un incendiu violent, din cauza scurgerilor de combustibil rezultate în urma coliziunii.

"Accidentul este deosebit de grav, cele trei persoane din cele două autoturisme fiind încarcerate şi toţi ocupanţii microbuzului fiind proiectaţi, în urma impactului, în râpă, la o diferenţă de nivel de aproximativ 15 metri. Evaluarea situaţiei la faţa locului (două persoane decedate şi 15 persoane rănite, unele dintre acestea în stare foarte gravă) a impus activarea de urgenţă a Planului Roşu de Intervenţie, cu aprobarea prefectului judeţului Bihor", arată scenariul, redat de un comunicat transmis joi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), organizatorul exerciţiului.

Zeci de salvatori

La faţa locului, desfăşurarea de forţe a fost impresionantă. Au fost mobilizaţi nu mai puţin de 40 de pompieri militari, care au intervenit cu un punct de comandă mobil, o autospecială de descarcerare grea, o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o autospecială de descarcerare cu remorca cu punctul medical avansat, un autocamion de intervenţie şi 8 ambulanţe SMURD. Astfel, s-au desfăşurat simultan operaţiuni de localizare şi lichidare a incendiului şi descarcerare a persoanelor surprinse între fiarele contorsionate ale autoturismelor, de asigurare a culoarelor de acces la victime, balizare şi iluminare a zonei pentru facilitarea intervenţiei echipajelor medicale şi de transport al persoanelor rănite la ambulanţe.

Situaţia fiind de o gravitate deosebit de gravă, au fost angrenate atât echipajele de pompieri militari de căutare, salvare şi evacuare a victimelor, de descarcerare, de localizare şi stingere a incendiului, de prim ajutor calificat (echipajele SMURD din cadrul subunităţilor), echipajul de Terapie Intensivă mobilă al SMURD Oradea, cât şi forţe ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor (IPJ), Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF), Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) şi ale Serviciului Public Judeţean Salvamont Salvaspeo.

"Configuraţia terenului a presupus un grad ridicat de dificultate în privinţa accesului echipajelor medicale la victimele aflate în râpă şi transportul acestora din urmă la ambulanţe, astfel că, alături de pompierii militari, în operaţiunea de evacuare a persoanelor rănite au fost angrenate şi echipaje ale Serviciului Salvamont Salvaspeo, care au acţionat cu echipamentele specifice din dotare", arată comunicatul ISU.

Două echipaje IPJ ŞI ITPF au delimitat accesul în zonă şi au identificat victimele, precum şi un echipaj de jandarmi, responsabil cu asigurarea ordinii şi siguranţei publice. Cele opt echipaje SMURD şi ceelalte 5 de la Ambulanţă au procedat la triajul răniţilor, acordarea îngrijirilor medicale de urgenţă şi transportul victimelor la unităţile spitaliceşti, astfel că, până la urmă misiunea a fost îndeplinită cu succes.

Sunt pregătiţi

Exerciţiul a fost coordonat de generalul de brigadă Ioan Baş, şeful ISU Crişana şi a vizat verificarea viabilităţii Planului Roşu de Intervenţie, a fluxului informaţional-decizional în situaţii de urgenţă de amploare, a modului de coordonare a operaţiunilor de salvare, a capacităţii operaţionale a unităţii şi a funcţionării tehnicii şi materialelor din înzestrare, a nivelului de pregătire a echipajelor de intervenţie pentru evacuarea şi salvarea persoanelor în astfel de situaţii, organizării în teren a cooperării cu forţele participante la intervenţie şi capacităţii unităţilor spitaliceşti din zonă de a gestiona un număr mare de victime.

"Concluzia generală, desprinsă în urma evaluarii calitative a exerciţiului desfăşurat în cursul zilei de ieri, a relevat faptul că situaţiile de urgenţă ce ar putea genera declanşarea Planului Roşu de Intervenţie în judeţul Bihor, vor putea fi gestionate la parametri optimi de catre instituţiile care au, potrivit legii, competenţă de acţiune în domeniu", arată comunicatul ISU.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON