URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 12 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Martie 2012, 18:17

Curse cu roboţi mobili la Biblioteca Universităţii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Par fragili şi neterminaţi, dar sunt surprinzător de mobili şi puternici. O adevărată întrecere a roboţilor autonomi a avut loc sâmbătă după amiază la Biblioteca Universităţii. La cea de-a treia ediţie a concursului anual de roboţi mobili "Line Follower" au participat peste 20 de echipaje reprezentând universităţi din Oradea, Bucureşi, Timişoara şi Debreţin.

Aceasta a fost prima ediţie cu caracter internaţional al concursului organizat deja în mod tradiţional de Departamentul de Mecatronică al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică a Universităţii orădene.

Întrecerea a constat în două probe. Roboţii au trebuit să parcurgă pe rând un traseu de viteză, iar apoi unul de dificultate, în care au urmărit o linie neagră şerpuind pe masa de concurs. Conform regulamentului, este declarat câştigător robotul care scoate cel mai scurt timp.

"Programaţi" din mers

Cursele s-au desfăşurat într-o atmosferă plină de adrenalină. Majoritatea participanţilor erau emoţionaţi şi au făcut ajustări la maşina înscrisă în concurs inclusiv în ultimele clipe. "Mulţi concurenţi au avut înaintea concursului o noapte albă lucrând în laborator. Majoritatea roboţilor nu mergeau pentru că nu recunoşteau linia neagră şi părăseau traseul", a declarat orădeanul Mihai Cornea, masterand la mecatronică aplicată, unul dintre organizatorii competiţiei. Mihai este unul dintre veteranii concursurilor de profil multiplu laureat al unor concursuri internaţionale.

Conform declaraţiei directorului Departamentului de Mecatronică, Radu Cătălin Ţarcă, întrecerea de sâmbătă a avut concurenţi redutabili. "Concurenţii sunt pe niveluri iar roboţii lor au diferite grade de complexitate, dar timpii scoşi sunt mult mai buni decât la ediţiile anterioare", a spus Ţarcă.

Un robot în două zile

Spre exemplu, orădenii Costin Brânzaş şi Anca Cheregi, prima echipă care şi-a aliniat robotul la linia de start şi-au construit maşina în două zile. "Nu aşa de greu precum pare. Dacă există puţină pasiune şi dorinţă de a înţelege modul de funcţionare se poate construi un astfel de robot destul de simplu", a spus Costin.

Roboţii înscrişi în concurs sunt alimentaţi cu baterii şi urmează linia neagră a traseului ghidaţi de senzori de lumină. Secretul constă în adaptarea dimensiunilor maşinii şi a numărului de senzori la cerinţele traseului. Dacă roboţii de mari dimensiuni au avantajul vitezei la prima probă, la proba de dificultate sunt avantajaţi în schimb cei mai supli.

După metoda Porche

Surpriza competiţiei de sâmbătă au constituit-o, "mezinii" Beniamin Paşc şi Silviu Bara, elevi în clasa a XII-a la Liceul "Don Orione", care s-au înscris în concurs cu singurul robot analogic, care nu se programează pe calculator.

"Am lucrat la robot cam o săptămână fără să ne ajute nimeni. E o formă destul de simplă, făcut de la zero, fără niciun kit cumpărat. Doar roţile le-am luat de la o maşină chinezească", a spus Beniamin.

Robotul "juniorilor" a reuşit să scoată un timp de 1 minut şi 33 de secunde, pe circuitul de viteză, în vreme ce au fost echipe stundenţeşti care au înregistrat şi patru minute la prima probă. "Sistemul nostru se bazează pe doi senzori care urmăresc linia. Alţi roboţi au şi opt senzori, fapt pentru care merg mai repede, dar aceia riscă să iasă de pe traseu la proba de dificultate", a spus Silviu.

Cei doi elevi au spus că sistemul folosit de ei la conceperea robotului este utilizat deja cu succes în industrie. "Firma Porche foloseşte chestia asta la cărucioare la transportul pieselor în fabrică", spun liceenii. La fel conceptul este folosit în docurile portului olandez Rotterdam la sortarea şi transportul mărfurilor în docuri.

În final primele trei locuri ale competiţiei au revenit echipelor Spott, Atom şi Thron de facultăţi din Bucureşti, orădenii fiind să nevoiţi să se mulţumească cu menţiuni. Echipa formată din Beniamin Paşc şi Silviu Bara de la Liceul "Don Orione" a fost recompensată de juriu cu un premiu special.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6601 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON