URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Martie 2012, 13:33

Copiii orădeni, îngrijiţi în două noi creşe (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viceprimarul Oradiei Biro Rozalia şi şefa Administraţiei Social Comunitare Oradea, Zita Koncsek, au prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, situaţia creşelor din municipiu. Această prezentare a fost ocazionată de faptul că, recent, s-au deschis două noi creşe în Oradea, iar la o alta s-a mai înfiinţat o grupă.

Astfel, la Creşa nr. 8 "Căsuţa Piticilor", de pe strada Mihai Viteazul nr. 6, s-au terminat lucrările de extindere, centrul având acum încă 20 de locuri disponibile.

Creşele nou-înfiinţate sunt cea cu nr. 12 de pe strada Poieniţei (unde a fost sediul Direcţiei de Sport) şi Creşa nr. 11 "Sfântul Iosif", de pe strada Traian Lalescu, amenajată într-o clădire primită gratuit de Primărie de la Parohia Romano-Catolică "Sfântul Iosif".

La creşa nr. 11 sunt îngrijiţi 30 de copiii, iar la cea de pe strada Poeniţei 40 de copii. Ambele sunt amenajate modern, cu săli de joacă, dormitoare, săli de mese, toalete, toate pe măsura picilor. Evident, n-au fost uitate jucăriile şi alte obiecte necesare în derularea părţii educative din creşe.

"Analizând cererile depuse şi în aşteptare, am văzut că în cartierele Rogerius şi Nufărul sunt cele mai multe cereri. Asta înseamnă că, dacă ne vom gândi să facem noi creşe, în aceste două cartiere ar trebui să le înfiinţăm", a declarat viceprimarul Biro Rozalia.

În total, cele 12 creşe din Oradea au o capacitate totală de 427 de copii. Numărul total al copiilor înscrişi este de 543, diferenţa fiind explicată prin faptul că nu toţi copiii merg în fiecare zi la creşă, deci niciodată nu se întâmplă să se atingă capacitatea maximă a creşei. Totodată, ASCO mai are 623 de cereri în aşteptare, adică depuse de părinţi pentru anii următori, ca să fie siguri că micuţii lor vor avea unde fi îngrijiţi.

Viceprimarul Biro Rozalia a mai spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că municipalitatea va lansa, din aprilie, un program menit să ajute familiile monoparentale, respectiv pe cele cu mai mulţi copii. "În Orăşelul Copiilor, de două ori pe lună, vinerea între orele 16 şi 19, părinţii îşi vor putea lăsa copilul în grija pedagogilor, gratuit", a explicat Biro. În acest interval, pedagogi angajaţi de Primărie vor îngriji copiii, care vor fi împărţiţi pe grupe de vârstă.

ASCO are în evidenţă circa 290 de familii monoparentale şi peste 1.200 de familii cu cel puţin doi copii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ce minciuni baga in ei
daca nu ar exista acest sistem nenorocit sigur am naste mai multi copii, bine zic munteni ce scoala si gradinita :bolii si minciuni eventual :)) mai sanatosi eram fara atat stres si coruptie, scalvie si iobagie traim. Boieri eru culti pe vremuri mai prosti ca tarani ca nu stiu nimic sa faca :))))
Postat 16 Martie 2012, 14:33 de saraci cine stie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON