URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2013, 08:28

Chiar şi după modernizarea pistei, Aeroportul nu va deranja liniştea orădenilor (FOTO)

Obligat de lege, la fel ca autorităţile publice locale, Aeroportul Oradea şi-a făcut hartă de zgomot şi plan de acţiune pentru reducerea poluării fonice. Datele au fost prezentate, miercuri, de Bogdan Lazarovici, şeful firmei care a făcut studiul, Enviro Consult, într-o dezbatere publică ţinută la sediul Aeroportului. La dezbatere n-a participat, însă, niciun cetăţean de rând, ci doar specialişti ai unor instituţii publice locale, mai precis ai Direcţiei de Sănătate Publică, Primăriei Oradea, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi Consiliului Judeţean.

În debutul întâlnirii, Lazarovici a prezentat datele pe care specialiştii s-au bazat pentru realizarea studiului, mai precis raportările lunare ale Aeroportului, timp de un an întreg, vizavi de curse, numărul de aeronave, tipul lor ori direcţia de aterizare şi de decolare. Toate acestea au fost folosite pentru stabilirea nivelului mediu de decibeli, întrucât legea prevede că gălăgia se calculează în medie pentru un an întreg.

"Sigur că zgomotul produs de o aeronavă cu toţii îl auzim este unul specific. Dar durează trei minute, iar ca medie pe un an întreg este sub valoarea limită stabilită de lege", a explicat Lazarovici. Mai precis, în Oradea ajunge de la avioane un zgomot de 40 de decibeli, în timp ce limita admisă este de 70 de decibeli pe timp de zi, respectiv 80 pe timp de noapte.

Cum pista de aterizare şi decolare va fi modernizată, astfel că va creşte traficul aerian şi vor ajunge la Oradea şi aeronave de dimensiuni mai mari, firma Enviro Consult a făcut şi o simulare a zgomotului pe care îl va produce aeroportul gata modernizat. Însă, dat fiind că în apropierea aeroportului nu există zone rezidenţiale, tot nu vor fi persoane afectate de poluarea fonică.

"Din punct de vedere al zgomotului, Aeroportul Oradea poate să se dezvolte mult mai mult, căci nu va afecta locuitorii din jur. Ar putea să aterizeze şi să decoleze zilnic 8 aeronave mari şi nu s-ar depăşi nivelul de zgomot admis", a precizat Lazarovici.

În aceste condiţii, aeroportul orădean nu are nevoie de măsuri care să reducă poluarea fonică. Conform legii, instituţia va trebui să refacă studiile fonice în 2018.

La aceeaşi dezbatere, directorul operaţional al aeroportului, Marian Ghitea, a precizat că se aşteaptă ca licitaţia pentru modernizarea pistei să fie publicată în următoarele săptămâni. Astfel, lucrările ar putea demara în primăvara anului viitor. Acestea vizează extinderea pistei de decolare-aterizare de la 1.800 la 2.100 metri, astfel încât să permită operarea aeronavelor de tip Boeing 737 cu până la 180 de pasageri, modernizarea sistemului de balizaj luminos, a sistemului de alimentare cu electricitate şi a sistemului de iluminat pentru platforma de îmbarcare-debarcare, extinderea platformei şi construirea unui depozit de combustibil astfel încât să fie posibilă alimentarea curselor mai lungi de 1.000 km.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON